Molestien 7, 2450 Kbh. SV, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

Principafgørelser

fra Ankestyrelsen - 2011

2011

241-11

Resumé:
En nu enlig forælder skulle ikke tilbagebetale fripladstilskud, der var udbetalt efter, at hendes fraseparerede ægtefælle var flyttet fra det fælles hjem. Kun fripladstilskud modtaget forud for ægtefællens fraflytning skulle tilbagebetales. 

Ankestyrelsen fandt, at efter ægtefællens fraflytning var indkomsten i husstanden ikke længere for høj til at modtage det udbetalte fripladstilskud, da husstandsindkomsten alene skulle beregnes på baggrund af indkomsten hos den enlige forælder. 

Ankestyrelsen lagde vægt på, at forælderen ikke havde pligt til at underrette kommunen om indtægtsnedgangen. Underretningspligten gjaldt således kun ved en indtægtsstigning. 

Der kunne derfor ikke stilles krav om tilbagebetaling for den periode, hvor der var en indtægtsnedgang i husstanden, selvom familien for en tidligere periode havde undladt at oplyse kommunen om en stigning i den samlede husstandsindkomst. 


240-11

Resumé:
Et barn, som gik i en SFO oprettet efter folkeskoleloven, kunne få fripladstilskud på 50 procent. 

Ankestyrelsen fandt, at det var uden betydning for fripladstilskuddets størrelse, at der var tale om en SFO tilknyttet en specialskole. Det afgørende var, at SFO'en var oprettet efter bestemmelserne i folkeskoleloven. 

Ankestyrelsen kunne ikke tilsidesætte kommunens beslutning om, at der var tale om en SFO efter folkeskoleloven og ikke et behandlingstilbud efter serviceloven. 


239-11

Resumé:
En forælder havde ret til dagpenge i den periode, hvor barnet var indlagt på hospital og den efterfølgende periode med behandling og pleje i hjemmet. 

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at perioden med behandling og pleje i hjemmet kunne sidestilles med ophold på hospital. Den tidsmæssige betingelse om ophold på hospital eller lignende institution i 12 dage eller mere var herefter opfyldt. 

Udvalget lagde vægt på, at barnet som følge af et brud på lårbensknoglen var indlagt på hospital efterfulgt af ophold i hjemmet. Barnet var først i strækbehandling i hjemmet og skulle derefter passes i hjemmet i yderligere 4 uger, fordi barnet ikke måtte belaste benet og derfor ikke måtte komme i daginstitution. 


238-11

Resumé:
En forælder havde ret til dagpenge i den periode, hvor barnet var indlagt på hospital. 

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg lagde vægt på, at betingelsen om ophold på hospital eller lignende institution i 12 dage eller mere var opfyldt. 

Udvalget fandt, at både dagen, hvor barnet blev indlagt, og dagen, hvor barnet blev udskrevet, skulle indgå ved beregningen af opholdsperioden på hospitalet. 


237-11

Resumé:
En klage over nævnets afvisning af pårørendes klageret kunne ikke behandles efter borgerens død. 

Sagen vedrørte et endnu ikke igangsat forløb og efter borgerens død ville en afgørelse derfor ikke påvirke retstilstanden for nogen af sagens parter. 

Borgerens pårørende havde ikke nogen retlig interesse i at få afklaret, om de ville kunne klage over udfaldet af ansøgningen. 


236-11

Resumé:
Det Sociale Nævn havde kompetence til at træffe afgørelse om bevillig af misbrugsbehandling som døgntilbud, selv om kommunen havde bevilget behandlingen som dagtilbud. 

Ankestyrelsen lagde vægt på, at nævnet kan foretage en retlig efterprøvelse af en kommunes afgørelse. I efterprøvelsen af kommunens afgørelse kan også indgå en vurdering af, om det rigtige tilbud for borgeren er et døgn- eller et dagtilbud. 

Ankestyrelsen fandt endvidere, at en borger, der ønsker behandling for stofmisbrug, ikke har frit valg mellem dag- og døgntilbud efter serviceloven. 


235-11

Resumé:
En kommune (B), som havde mulighed for at sikre dokumentation for at kunne fremsætte et refusionskrav overfor en anden kommune, blev refusionspligtig i forbindelse med en borgers flytning til et forsorgshjem i en anden kommune (A). 

Borgeren var i en periode på 13 år hovedsagelig indskrevet på forsorgshjem i B Kommune, afbrudt af perioder uden adresse. 

Det fremgik ikke af sagen, hvor borgeren opholdt sig i de perioder, hvor han stod uden adresse. 

Ankestyrelsen lagde ved afgørelsen vægt på, at borgeren konsekvent vendte tilbage til et forsorgshjem i B Kommune. B Kommune var derfor den kommune, der bedst kunne sikre sig dokumentation for borgerens færden, forud for flytningen til forsorgshjemmet i A Kommune. 


234-11

Resumé:
Når retten til sygedagpenge er bortfaldet, fordi en sygemeldt ikke har medvirket ved kommunens opfølgning, skal der ske genoptagelse af udbetalingen af sygedagpenge, hvis betingelserne for udbetaling igen er opfyldt inden for fortrydelsesfristen på 4 uger. 

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at fortrydelsesfristen på 4 uger skulle regnes fra det tidspunkt, hvor afgørelsen om bortfaldet var meddelt den sygemeldte. 

Der blev lagt vægt på, at afgørelse om bortfald tidligst kan træffes efter partshøring, og at bortfaldet først kan anses for at være sket, når afgørelsen er meddelt den sygemeldte. 

Endeligt blev der lagt vægt på, at fristen på 4 uger ifølge loven løber fra det tidspunkt, hvor den sygemeldte er blevet underrettet om bortfaldet. 


233-11

Resumé:
Kommunen kunne ikke ved udbetaling af sygedagpenge i forbindelse med arbejdsgivers konkurs stille krav om tilbagebetaling af de udbetalte sygedagpenge. 

Eventuelt krav om tilbagebetaling skulle i givet fald afgøres efter de almindelige regler for tilbagebetaling af sygedagpenge. 


232-11

Resumé:
En kommune havde ikke opfyldt sin pligt til at oplyse en sag tilstrækkeligt ved blot at konstatere, at en læge ikke havde besvaret en henvendelse og ikke telefonisk havde ønsket at udtale sig til kommunen om sygemeldtes psykiske lidelse. 

Ifølge retssikkerhedslovens bestemmelser om oplysningspligt kan en myndighed efter forudgående samtykke fra den, der søger om eller får hjælp, forlange at en læge, der udfører opgaver for det offentlige, giver oplysninger om den pågældende, der er nødvendige for at behandle en sag. 

En eventuel tvivl om den sygemeldtes daværende helbredstilstand, som ikke kunne afklares efterfølgende, skulle ikke komme den sygemeldte til skade. 

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt på baggrund af nye indhentede oplysninger, at sygemeldte ikke uden rimelig grund havde undladt at medvirke ved kommunens opfølgning på tidspunktet for standsning af hans sygedagpenge. Sygedagpengene skulle derfor genoptages fra dette tidspunkt. 


230-11

Resumé:
En kvinde opfyldte beskæftigelseskravet, da hun efter sin barselorlovs på ny sygemeldte sig. Beskæftigelseskravet var opfyldt, da hun havde modtaget barseldagpenge i samtlige 13 uger før sygemeldingen. 

Kvinden havde heller ikke opbrugt sygedagpengeretten, da udbetalingen af sygedagpenge først ophørte, når der var udbetalt sygedagpenge for mere end 52 uger i de 18 forudgående kalendermåneder, og der ved beregningen af sygedagpengeperioder ikke medregnes de dage, for hvilke der er udbetalt dagpenge i henhold til barselloven i anledning af barsel. 

Hvis kvinden opfyldte de øvrige betingelser for at modtage sygedagpenge, var hun derfor berettiget til at modtage sygedagpenge. 


229-11

Resumé:
En kommunes helhedsvurdering forud for stop af sygedagpenge var også en vurdering af, at der ikke var grundlag for at rejse pensionssag eller tilkende fleksjob. Dette var en afgørelse, der kunne påklages selvstændigt til Beskæftigelsesankenævnet. 

Beskæftigelsesudvalget var enig i vurderingen af, at der ikke var grundlag for at forlænge sygedagpengene, at påbegynde pensionssag eller tilkende fleksjob. 

Spørgsmålet om forlængelse af sygedagpenge kunne behandles, uanset at borgeren var død efter at sagen var anket.

Der blev lagt vægt på, at der var tale om et økonomisk krav, som boet kunne indtræde i. 


228-11

Resumé:
En kommunalt ansat sagsbehandler havde truffet afgørelse om stop for udbetaling af sygedagpenge. En vikar, der måtte betragtes som anden aktør, fastholdt afgørelsen ved genvurderingen efter ansøgers klage. Genvurderingen var derfor ugyldig, og kommunen skulle foretage en ny genvurdering af afgørelsen. 

Når der klages over en afgørelse, skal den myndighed, der har truffet afgørelsen, foretage en genvurdering. 

Genvurdering indebærer en stillingtagen til sagens omstændigheder og er en konstatering af, hvad der skal være ret for borgeren. Genvurderingen er derfor at betragte som en del af det at træffe afgørelse om retten til ydelsen. Genvurderingen er derfor omfattet af forbuddet mod delegation af kompetencen til at træffe afgørelse om retten til sygedagpenge. 


227-11

Resumé:
Ankestyrelsen fandt, at Ankestyrelsens Principafgørelser om personkredsen for merudgifter, som var truffet på baggrund af en lovændring, der trådte i kraft den 1. december 2008, skulle have virkning fra den 1. december 2008. 

I den konkrete sag skulle Det Sociale Nævns afgørelse om, at borgeren var omfattet af personkredsen for merudgifter først have virkning fra den 8. april 2009. 

Ankestyrelsen lagde vægt på, at kommunen den 8. april 2009 havde truffet afgørelse om, at borgeren ikke længere var omfattet af personkredsen for merudgifter.


226-11

Resumé:
Når begge forældre har nedsat funktionsevne, som følge af samme type lidelse, skal der ved udmåling af støtte til et handicaprelateret familiekursus medtages udgifter for hele familien hos den ene forælder. Udgiften skal i dette tilfælde ikke opgøres separat for begge forældre. 

I den konkrete sag kunne udgiften til det ansøgte familiekursus for døve forældre dog ikke dækkes, fordi kurset ikke var en nødvendig merudgift som følge af den nedsatte funktionsevne, som var døvhed. 

Ankestyrelsen lagde vægt på, at kurset var et forældrevejledningskursus om børns udvikling, opvækst og syn på børn gennem tiderne. Der blev endvidere lagt vægt på, at oplysningerne kunne tilegnes på anden måde end ved deltagelse i kursus. 


225-11

Resumé:
Udgifter til el til opladning af hjælpemidler kunne ikke ydes som en merudgift, da der var tale om en almindelig driftsudgift. 

Reglen om merudgifter kan alene anvendes i de situationer, hvor der er tale om en udgift som følge af brug af hjælpemidlet, som er helt udforholdsmæssig eller urimelig for borgeren. 

I den konkrete sag fandt Ankestyrelsen, at selvom borgeren havde flere hjælpemidlter, som samlet brugte el for mere end 600 kr. om året, medførte det ikke, at hans elforbrug var uforholdsmæssigt stort. 


224-11

Resumé:
En familie kunne ikke få hjælp til dækning af udgifter til anskaffelse af anden bolig, da familien havde anskaffet sig den anden bolig uden kommunens medvirken. 

Ankestyrelsen fandt, at i en sådan situation kan der ydes hjælp til boligindretning af den anskaffede bolig. 


223-11

Resumé:
Beskyttelsesmaske kunne ikke ydes som hjælpemiddel til en kvinde med MCS (duft- og kemikalieoverfølsomhed). 

Ankestyrelsen lagde vægt på, at der ikke er en lægefaglig forklaring på de fysiologiske mekanismer, der udløser symptomerne, og der er ikke dokumentation for effektiv behandling. 

Ankestyrelsen lagde endvidere vægt på, at der ikke er lægevidenskabelig dokumentation for, at beskyttelsesmaske virker mod MCS. 


222-11

Resumé:
En borger, der inden overgangen til plejevederlag modtog sygedagpenge, skulle have satsreguleret sit plejevederlag. Årsagen var, at borgeren ellers ville blive økonomisk ringere stillet, end hvis han var fortsat med at modtage sygedagpenge. 

Sygedagpenge er en ydelsestype, der er omfattet af reglerne om satsregulering en gang årligt efter lov om en satsreguleringsprocent. 

Servicelovens regel om, at plejevederlag ikke kunne overstige den hidtidige indtægt, skulle ikke forstås så snævert, at der ikke kunne ske satsregulering af vederlaget.


221-11

Resumé:
En kommune, der traf afgørelse om praktisk hjælp i hjemmet, var berettiget til at tage hensyn til, i hvilket omfang ansøgers ægtefælle var i stand til at varetage opgaver i hjemmet. 

Kommunen skal bedømme ansøgers samlede situation, når der træffes afgørelse om praktisk hjælp. I denne bedømmelse forudsættes det, at øvrige medlemmer af den fælles husstand deltager i udførelsen af opgaver i hjemmet. 


220-11

Resumé:
En kommune havde bevilget en familie med et handicappet barn økonomisk hjælp til udgifter til anskaffelse af en anden bolig, herunder udgifter til en byggestyrer. Da kommunen vurderede, at byggestyrerens opgaver var opfyldte, meddelte kommunen til familien, at den ikke ville afholde yderligere udgifter til byggestyring. Ankestyrelsen fandt, at denne meddelelse var en afgørelse, som kunne påklages.

De løbende boligudgifter i den hidtidige bolig og den nye bolig skulle opgøres på tidspunktet for flytningen.


219-11

Resumé:
For at kunne bringe en ledig hurtigst og mest direkte i arbejde skal jobcentret tage udgangspunkt i arbejdsmarkedets behov og den lediges ønsker og forudsætninger. 

Der var ikke grundlag for at tilsidesætte jobcentrets samlede konkrete og individuelle vurdering af, at den 1-årige frisøruddannelse ikke var den hurtigste vej for en ledig til at opnå varig beskæftigelse og selvforsørgelse. 

Ved vurderingen af, at jobcentrets afgørelse ikke skulle tilsidesættes, lagde Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg blandt andet vægt på, at den ledige ikke havde forudgående kompetencer i frisørfaget, at der ikke var særlig mangel på arbejdskraft i faget, og at der var gode muligheder for job med den ordinære frisøruddannelse.


218-11

Resumé:
Jobcentret i kommunen skal udarbejde en jobplan i dialog med den ledige med det formål at opnå enighed om relevante konkrete beskæftigelsesmål, og hvilke aktiviteter der leder frem til dette. 

Dette er ikke til hinder for, at jobcentret kan lave et udkast til jobplan, inden dialogen med den ledige. 

Det har ikke betydning for gyldigheden af jobplanen, om den ledige formelt har accepteret planen med sin underskrift.


217-11

Resumé:
Beskæftigelsesankenævnet havde ikke kompetence til at behandle en klage fra borgeren om konkurrenceforvridende virksomhed.

Kommunen havde hverken givet sanktion for at nægte at deltage i et tilbud eller på noget tidspunkt etableret et konkret tilbud. Kontanthjælpsmodtageren havde derfor ikke en så væsentlig interesse i sagen, at han havde ret til at klage til beskæftigelsesankenævnet over spørgsmål om konkurrenceforvridning. 


216-11

Resumé:
En person, der er visiteret til fleksjob og modtager kontanthjælp, tilhører både målgruppen i beskæftigelsesindsatslovens § 82 og målgruppen i lovens § 83, der har ret til befordringsgodtgørelse ved deltagelse i tilbud efter loven. Det skyldes, at personen både hører til målgruppen i lovens § 2, nr. 3, om personer, der modtager hjælp ikke alene på grund af ledighed og målegruppen i § 2, nr. 7 om personer med varige begrænsninger i arbejdsevnen, som ikke modtager pension, og som ikke er i stand til at fastholde eller opnå beskæftigelse på normale vilkår på arbejdsmarkedet. 

Personen kan derfor søge om befordringsgodtgørelse efter enten den ene eller den anden bestemmelse. 

Lovens definition af målgrupper bestemmer ikke, at en person kun kan tilhøre én af målgrupperne. 


214-11

Resumé:
Aktivlovens bestemmelse om tilbagebetaling skal anvendes i tilfælde, hvor en person kan bebrejdes, at pågældende har mistet et andet forsørgelsesgrundlag, som der ellers ville være ret til. 

Bestemmelsen giver kommunen mulighed for at kræve tilbagebetaling af kontanthjælp, hvis modtageren tilsidesætter sin oplysningspligt i et andet system med den virkning, at den anden ydelse bortfalder. 

I den konkrete sag var borgeren ved ansøgning om kontanthjælp ikke omfattet af bestemmelsen om tilbagebetaling. Han havde ikke undladt at give oplysninger, der ville have ført til, at han kunne modtage anden ydelse til forsørgelse. Han ville ikke have haft ret til sygedagpenge, selv om han havde oplyst om sit arbejde. 


213-11

Resumé:
En borger kunne ikke frasige sig retten til supplerende kontanthjælp, da ægtefællen søgte om kontanthjælp. 

Ægtefæller bedømmes samlet ved udmåling af kontanthjælp, og der er ikke hjemmel til at fravige reglerne om beregning og udbetaling af kontanthjælp til ægtefæller. 


212-11

Resumé:
En borger havde ikke ret til revalidering til den ønskede uddannelse, da der er mindre gode jobmuligheder inden for faget, og da ansøger kun kunne forventes at klare en mindre del af de udbudte stillinger på grund af begrænsninger i arbejdsevnen.


211-11

Resumé:
En førtidspensionist har ret til at vælge at få frakendt sin førtidspension. 

Kun i de tilfælde, hvor betingelserne for at tilkende borgeren førtidspension efter reglerne om uansøgt pension er opfyldt, har borgeren ikke fri ret til at vælge. 

Borgeren kan vælge, fra hvilket tidspunkt han ønsker sin førtidspension frakendt. 


210-11

Resumé:
Pensionsstyrelsen havde kompetence til at træffe afgørelse om retten til opsat pension med tilbagevirkende kraft, da ansøger boede i udlandet på det tidspunkt, hvor han nåede folkepensionsalderen. 

Pensionsstyrelsen kunne ikke afvise at behandle sagen med den begrundelse, at ansøger først havde rettet henvendelse til Pensionsstyrelsen 10 måneder efter tilbagekomsten til Danmark. 


209-11

Resumé:
Pensionsstyrelsen havde ikke kompetence til at træffe afgørelse om beregning af pension på et tidspunkt, hvor et ægtepar var flyttet tilbage til en dansk kommune, selv om Pensionsstyrelsen ved en fejl havde fortsat udbetalingen af pensionen. Det var ægteparrets danske bopælskommune, der havde kompetencen til at træffe afgørelse om retten til pensionstillæg for tiden efter tilflytning til kommunen.


208-11

Resumé:
En kvinde havde ret til at bevare sit invaliditetsbeløb som 65- og 66-årig, da hun havde opnået ret til pensionen før 1. januar 2002. 

Hun havde fået tilkendt mellemste førtidspension ved afgørelse af 6. december 2001 og blev anset for at have ret til mellemste pension fra tidspunktet fra afgørelsen, uanset at pensionen ifølge afgørelsen havde virkning fra 1. januar 2002, hvor den blev udbetalt. 


207-11

Resumé:
En partshøringsfrist på syv dage mellem jul og nytår var ikke en rimelig frist. Ved fastsættelsen af en rimelig frist burde myndigheden have inddraget, at i perioden mellem jul og nytår er det kutyme, at mange virksomheder og myndigheder holder lukket, og posten i samme periode kan være forsinket på grund af helligdagene og de mange forsendelser. 

Ved vurderingen af, om der var givet en rimelig frist for bemærkninger i forbindelse med partshøring, kunne myndigheden ikke lægge vægt på, at der var sendt partshøring til borgeren med kopi til borgerens partsrepræsentant. Partshøringsbrevet skulle have været stilet til partsrepræsentanten. Kopien til borgeren var alene en orienterende skrivelse uden betydning for vurderingen af, om myndigheden havde overholdt reglerne om partshøring. 

En myndighed bør som hovedregel imødekomme en parts anmodning om at udsætte afgørelsen i en sag. Hvis myndigheden ikke vil udsætte afgørelsen, skal myndigheden give parten meddelelse om dette og give en begrundelse. Dette gælder også, hvis myndigheden har modtaget anmodningen om udsættelse i den periode, hvor myndigheden genvurderer en påklaget afgørelse. 

En myndighed kan ikke stille krav om, at henvendelser til myndigheden skal være skriftlige, medmindre der er lovhjemmel til det. 

Ankestyrelsen fandt efter en konkret vurdering, at myndighedens tilsidesættelse af de forvaltningsretlige garantiforskrifter ikke medførte ugyldighed, da partsrepræsentanten havde haft mulighed for at komme med bemærkninger til Ankestyrelsen og da fejlen ikke havde konkret betydning for afgørelsens resultat. 


206-11

Resumé:
Indeklimasymptomer kunne ikke anerkendes som en erhvervssygdom efter erhvervssygdomsfortegnelsen, da det ikke var dokumenteret, at borgeren havde allergier over for faktorer i arbejdsmiljøet – heller ikke over for skimmelsvamp. 

Indeklimasymptomer kan ikke anerkendes uden for erhvervssygdomsfortegnelsen, da generne forsvinder, når påvirkningen ikke længere er til stede, og ikke efterlader varige mén. Indeklimasymptomer er ikke en anerkendt diagnose og medfører ikke kroniske lidelser 


205-11

Samme som 203


204-11

Samme som 203


203-11

Resumé:
En skade, der opstår under en sportsaktivitet, som ikke er en del af de normale arbejdsopgaver, kan være i en gråzone mellem arbejde og fritid.

For at belyse, hvilke elementer der indgår i vurderingen, har Ankestyrelsen behandlet tre sager om skader, som indtræder i forbindelse med medarbejdernes deltagelse i forskellige sports- og motionsaktiviteter, hvor arbejdsgiveren i større eller mindre omfang har været involveret.

Følgende momenter kan inddrages i vurderingen:

  • * sportsaktiviteten foregår på arbejdsgiverens initiativ
  • * arbejdsgiveren tilskynder medarbejderne til at deltage
  • * arbejdsgiveren finansierer aktiviteten
  • * arbejdsgiveren står for planlægning, iværksættelse og gennemførelse samt evaluering af aktiviteten
  • * sportsaktiviteten foregår i arbejdstiden som en del af ansættelsen eller i fritiden
  • * arbejdsgiveren stiller særlige krav til medarbejderne i form af mødepligt eller andre vilkår
  • * det er frivilligt at deltage
  • * der er en reklamemæssig værdi for arbejdsgiveren
  • * arbejdsgiveren begrunder aktiviteten med at skabe øget sammenhold og bedre sundhed blandt medarbejderne


I sag nr. 1 203-11 anerkendte Ankestyrelsen, at en skade, som opstod mens medarbejderen deltog i virksomhedens interne motionsordning, var en arbejdsskade, der skyldtes arbejdets forhold. Den daglige halve times motion foregik i arbejdstiden som en del af ansættelsen, og tilskadekomne skulle være i selskab med mindst en af kollegerne.

I sag nr. 204-11 anerkendte Ankestyrelsen, at en skade, som opstod, mens medarbejderen deltog i et firmaarrangeret sportsprojekt, var en arbejdsskade, der skyldtes arbejdets forholdDer deltog cirka 10 medarbejdere, der skulle være ”sundheds­ambassadører” i et projekt, hvis formål var at få en bestemt medarbejdergruppe til at dyrke motion og dermed få bedre livskvalitet.

I sag nr. 3 205-11 afviste Ankestyrelsen, at en skade, som opstod, mens medarbejderen deltog i en firmafodboldturnering, der strakte sig over en sæson, var en arbejdsskade, der skyldtes arbejdets forhold.


202-11

Resumé:
Skadelidtes krav på erstatning for tab af erhvervsevne og godtgørelse for varigt mén kunne ikke nedsættes på grund af en alkoholpromille på 2,42 på skadestidspunktet.

Skadelidte havde ved faldet på stilladset hverken forsætligt eller ved retsstridig handling eller undladelse fremkaldt eller væsentligt bidraget til arbejdsskadens indtræden.


201-11

Resumé:
Ankestyrelsen har behandlet tre sager principielt til afklaring af kravene til anerkendelse af slidgigt i begge hofteled som erhvervssygdom.

Vi tog i alle tre sager udgangspunkt i Arbejdsskadestyrelsens vejledning om erhvervssygdomme. Vi var enige i de krav til diagnosen, der stilles i vejledningen.

Vi har endvidere understreget betydningen af principperne i EF-forordning nr. 883/2004 om ligebehandling og om sammenlægning af perioder. Vi fastslår, at den arbejdsmæssige belastning, som personen har været udsat for i et andet EU-land, skal inddrages i vurderingen af den samlede arbejdsmæssige udsættelse.

I sag nr. 1 199-11 afviste vi at anerkende slidgigt i begge hofter som en erhvervssygdom, da der ikke havde været tale om en tilstrækkelig samlet daglig løftemængde i tilstrækkeligt mange år. Vi slog også fast, at skub og træk ikke kunne sidestilles med løft, ligesom vi ikke mente, at hop op og ned fra en højde på ca. 50 cm udgjorde en tilstrækkelig påvirkning af hofteleddene til at udvikle slidgigt. Endelig fandt vi ikke, at der var tidsmæssig sammenhæng mellem udsættelse for hoftebelastende løftearbejde og sygdommens udvikling. Vi vurderede, at der ikke var grundlag for at forelægge sagen for Erhvervssygdomsudvalget.

I sag nr. 2 200-11 anerkendte vi slidgigt i begge hofteled som erhvervssygdom hos en person, som havde arbejdet indenfor fiskeri. Vi inddrog en periode, hvor løftebelastningen ikke i sig selv at kunne føre til anerkendelse, men hvor der dog var tale om en belastning, der vedligeholdt og bandt to perioder med relevante belastninger sammen. Vi inddrog også den belastning, som personen havde været udsat for i et andet EU-land.

I sag nr. 3 201-11 afviste vi, at der var påvist en sygdom omfattet af fortegnelsen over erhvervssygdomme., Selv om der ved røntgenundersøgelse var påvist slidgigtsforandringer i begge hofteled, mente vi ikke, at personens egen beskrivelse af smerterne opfyldte betingelserne, fordi personen ikke havde smerter fra højre hofte. Vi vurderede, at der ikke var grundlag for at forelægge sagen for Erhvervssygdomsudvalget.


200-11

Resumé:
Ankestyrelsen har behandlet tre sager principielt til afklaring af kravene til anerkendelse af slidgigt i begge hofteled som erhvervssygdom.

Vi tog i alle tre sager udgangspunkt i Arbejdsskadestyrelsens vejledning om erhvervssygdomme. Vi var enige i de krav til diagnosen, der stilles i vejledningen.

Vi har endvidere understreget betydningen af principperne i EF-forordning nr. 883/2004 om ligebehandling og om sammenlægning af perioder. Vi fastslår, at den arbejdsmæssige belastning, som personen har været udsat for i et andet EU-land, skal inddrages i vurderingen af den samlede arbejdsmæssige udsættelse.

I sag nr. 1 199-11 afviste vi at anerkende slidgigt i begge hofter som en erhvervssygdom, da der ikke havde været tale om en tilstrækkelig samlet daglig løftemængde i tilstrækkeligt mange år. Vi slog også fast, at skub og træk ikke kunne sidestilles med løft, ligesom vi ikke mente, at hop op og ned fra en højde på ca. 50 cm udgjorde en tilstrækkelig påvirkning af hofteleddene til at udvikle slidgigt. Endelig fandt vi ikke, at der var tidsmæssig sammenhæng mellem udsættelse for hoftebelastende løftearbejde og sygdommens udvikling. Vi vurderede, at der ikke var grundlag for at forelægge sagen for Erhvervssygdomsudvalget.

I sag nr. 2 200-11 anerkendte vi slidgigt i begge hofteled som erhvervssygdom hos en person, som havde arbejdet indenfor fiskeri. Vi inddrog en periode, hvor løftebelastningen ikke i sig selv at kunne føre til anerkendelse, men hvor der dog var tale om en belastning, der vedligeholdt og bandt to perioder med relevante belastninger sammen. Vi inddrog også den belastning, som personen havde været udsat for i et andet EU-land.

I sag nr. 3 201-11 afviste vi, at der var påvist en sygdom omfattet af fortegnelsen over erhvervssygdomme., Selv om der ved røntgenundersøgelse var påvist slidgigtsforandringer i begge hofteled, mente vi ikke, at personens egen beskrivelse af smerterne opfyldte betingelserne, fordi personen ikke havde smerter fra højre hofte. Vi vurderede, at der ikke var grundlag for at forelægge sagen for Erhvervssygdomsudvalget.


199-11

Resumé:
Ankestyrelsen har behandlet tre sager principielt til afklaring af kravene til anerkendelse af slidgigt i begge hofteled som erhvervssygdom.

Vi tog i alle tre sager udgangspunkt i Arbejdsskadestyrelsens vejledning om erhvervssygdomme. Vi var enige i de krav til diagnosen, der stilles i vejledningen.

Vi har endvidere understreget betydningen af principperne i EF-forordning nr. 883/2004 om ligebehandling og om sammenlægning af perioder. Vi fastslår, at den arbejdsmæssige belastning, som personen har været udsat for i et andet EU-land, skal inddrages i vurderingen af den samlede arbejdsmæssige udsættelse.

I sag nr. 1 199-11 afviste vi at anerkende slidgigt i begge hofter som en erhvervssygdom, da der ikke havde været tale om en tilstrækkelig samlet daglig løftemængde i tilstrækkeligt mange år. Vi slog også fast, at skub og træk ikke kunne sidestilles med løft, ligesom vi ikke mente, at hop op og ned fra en højde på ca. 50 cm udgjorde en tilstrækkelig påvirkning af hofteleddene til at udvikle slidgigt. Endelig fandt vi ikke, at der var tidsmæssig sammenhæng mellem udsættelse for hoftebelastende løftearbejde og sygdommens udvikling. Vi vurderede, at der ikke var grundlag for at forelægge sagen for Erhvervssygdomsudvalget.

I sag nr. 2 200-11 anerkendte vi slidgigt i begge hofteled som erhvervssygdom hos en person, som havde arbejdet indenfor fiskeri. Vi inddrog en periode, hvor løftebelastningen ikke i sig selv at kunne føre til anerkendelse, men hvor der dog var tale om en belastning, der vedligeholdt og bandt to perioder med relevante belastninger sammen. Vi inddrog også den belastning, som personen havde været udsat for i et andet EU-land.

I sag nr. 3 201-11 afviste vi, at der var påvist en sygdom omfattet af fortegnelsen over erhvervssygdomme., Selv om der ved røntgenundersøgelse var påvist slidgigtsforandringer i begge hofteled, mente vi ikke, at personens egen beskrivelse af smerterne opfyldte betingelserne, fordi personen ikke havde smerter fra højre hofte. Vi vurderede, at der ikke var grundlag for at forelægge sagen for Erhvervssygdomsudvalget.


198-11

Resumé:
Omberegning af boligstøtte på baggrund af huslejestigning kan tidligst ske med virkning fra måneden efter, at ansøger har givet meddelelse om huslejestigningen til kommunalbestyrelsen. Det gjaldt også huslejestigning meddelt i januar måned. 

En varslet ændring i huslejen er således ikke omfattet af den særlige mulighed for at få en ændring i beregningsgrundlaget meddelt i januar til at indgå i beregningen af boligstøtte fra 1. januar.


197-11

Resumé:
En kommune var berettiget til at frakende en borger en manuel kørestol og en minicrosser i forbindelse med tilretning af el-kørestol. 

Det daglige kørselsbehov var dækket med el-kørestolen og den bevilgede handicapbil, som borgeren selv kørte. 

En minicrosser og en manuel kørestol ville således ikke yderligere afhjælpe borgerens nedsatte funktionsevne eller i væsentlig grad lette den daglige tilværelse i hjemmet.


195-11

Resumé:
Betingelsen for hjælp til studiebøger var opfyldt, når bøgerne var nødvendige for studiet. Selv om kommunen efter reglen i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats ”kan” give tilskud, kan kommunen ikke vælge at give afslag på tilskud, når lovens betingelser er opfyldt.


193-11

Resumé:
En ansøger havde ikke ret til kontanthjælp, da han ikke opfyldte kravet om ophold her i landet i sammenlagt 7 år inden for de seneste 8 år. 

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg lagde vægt på, at han ifølge CPR-registret havde været registreret som udrejst af Danmark i en periode på 15 måneder. 

Han opfyldte ikke aktivlovens betingelser for, at hans ophold i udlandet undtagelsesvist kunne sidestilles med ophold i Danmark. 

Udvalget lagde i den forbindelse blandt andet vægt på, at hans ophold i udlandet ikke skyldtes udsendelse på militær mission for den danske stat under instruktion af forsvaret. Ansættelse hos Udenrigsministeriets Internationale Humanitære Beredskab som observatør ved en mission i udlandet kunne således ikke anses for eller ligestilles med en udsendelse på militær mission. 


192-11

Resumé:
En modtager af ledighedsydelse, der uden gyldig grund havde afslået et rimeligt tilbud om fleksjob i en iskiosk, havde ikke ret til ledighedsydelse i 5 uger. 

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg lagde vægt på, at hun var visiteret til fleksjob, og at hun derfor var omfattet af aktivlovens sanktionsregler i forhold til ledighedsydelse til personer, der er visiteret til fleksjob. 

Sanktionsreglen om, at en person, der ikke står til rådighed for fleksjob, mister retten til ledighedsydelse, kunne ikke anvendes. Udvalget lagde vægt på, at kommunen ikke havde afprøvet hendes rådighed efter, at hun havde afslået tilbuddet om fleksjob. 


191-11

Resumé:
En EU-borger, der var arbejdsløs, uden at det fremgik, at det var uforskyldt, havde hverken ret til kontanthjælp eller starthjælp fra ansøgningstidspunktet. 

Ved ansøgning om hjælp må kommunen konkret vurdere i den enkelte sag, om statsforvaltningen må forventes at ville anse en EU-borgers ophold i Danmark for lovligt i medfør af EU-opholdsbekendtgørelsen. 

Det var i det konkrete tilfælde ikke tilstrækkeligt godtgjort, at EU-borgeren havde lovligt ophold i Danmark, da han søgte som hjælp efter aktivloven. 

Der blev lagt vægt på, at statsforvaltningen havde udstedt et registreringsbevis, og at EU-borgeren efterfølgende blev opsagt fra sit arbejde på grund af grov overtrædelse af personalepolitikken. 

Ifølge EU-opholdsbekendtgørelsen bevarer en EU-borger kun under visse betingelser sin status som arbejdstager, hvis han ikke længere er erhvervsaktiv. Afgørelsen afhænger blandt andet af en vurdering af, om arbejdstageren er uforskyldt arbejdsløs og er arbejdssøgende. 


190-11

Resumé:
En EU-borger havde som arbejdstager efter EU-reglerne ret til kontanthjælp, hvis han opfyldte de øvrige betingelser herfor. 

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at der på tidspunktet for kommunens afgørelse ikke var tvivl om, at han havde lovligt ophold her i landet, herunder arbejdstagerstatus. 

Udvalget lagde vægt på, at statsforvaltningen umiddelbart inden tidspunktet for kommunens afgørelse om retten til hjælp havde truffet afgørelse om, at han fortsat havde lovligt ophold, da han fortsat havde arbejdstagerstatus. 


189-11

Resume:
En borger havde ikke ret til engangshjælp, fordi hun havde rådighed over SU, der var udbetalt ved en fejl.

Borgeren var tilkendt kontanthjælp med udbetaling i slutningen af måneden, men søgte om engangshjælp indtil hun fik udbetalt kontanthjælpen. Da hun havde modtaget SU for den samme måned, havde hun et forsørgelsesgrundlag, uanset at SU´en var udbetalt ved en fejl og senere skulle betales tilbage.


188-11

Resumé:
En kontanthjælpsmodtager, der rejste ud af landet den 8. i en måned, havde ikke ret til kontanthjælp for den første uge af måneden, når han kom tilbage til Danmark. 

Retten til kontanthjælp er ikke knyttet til et optjeningsprincip. Retten til kontanthjælp indtræder, hvis en person ikke er i stand til at forsørge sig selv på anden måde og i øvrigt opfylder betingelserne for at få kontanthjælp, herunder at opholde sig i Danmark. 


186-11

Resumé:
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at en vikaraftale mellem en kommune og et vikarbureau var en entydig vikaraftale, hvori der ikke var tale om overdragelse af opgavevaretagelse fra kommunen til vikarbureauet. Vikaren, der i sagen havde truffet afgørelse om retten til sygedagpenge, havde derfor truffet afgørelsen på kommunens vegne som en kommunalt ansat vikar. 

Kommunen havde også indgået en samarbejdsaftale med et privat firma om reduktion af udgifterne til sygedagpenge. Denne aftale var indgået senere end vikaraftalen. 


185-11

Resumé:
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at en afgørelse om standsning af udbetaling af sygedagpenge var ulovlig, da den var truffet af en anden aktør. 

Kommunen havde indgået en samarbejdsaftale med et datterselskab i en privat koncern om reduktion af udgifterne til sygedagpenge. Koncernen havde indgået en rammeaftale med et vikarbureau. Vikaren, der havde truffet afgørelse om ret til sygedagpenge, var rekvireret af datterselskabet i henhold til denne vikarrammeaftale, som var det eneste grundlag for vikarens arbejde i kommunen. 

Beskæftigelsesudvalget fandt, at aftalegrundlaget for vikarens arbejde i kommunen ikke var en klar og entydig vikaraftale. Vikarens arbejde måtte anses for udført for datterselskabet som led i dennes forpligtelser i henhold til samarbejdsaftalen med kommunen. Datterselskabet måtte anses som anden aktør.


184-11

Resumé:
En betalingskommune kunne ikke uden samtykke fra borgeren kræve at få oplysninger fra opholdskommunen om, hvor mange faktiske  timer borgeren benyttede en centerplads, når der var tale om en hel støttecenterplads.

Kravet om samtykke kan kun fraviges for så vidt angår oplysninger om cpr. nr., hjemmel til udgifter, udgiftens elementer og antal enheder.


181-11

Resumé:
En ugyldig afgørelse om ophør af sygedagpenge medførte ikke, at borgeren havde ret til sygedagpenge frem til det tidspunkt, hvor hun modtog meddelelsen om kommunens nye afgørelse. 

Den nye afgørelse om ophør af sygedagpenge kunne meddeles med tilbagevirkende kraft, fordi borgeren forud for afgørelsen vidste eller burde vide, at hun ikke længere var uarbejdsdygtig på grund af sygdom. Hun havde dermed ikke en berettiget forventning om fortsat at få udbetalt sygedagpenge. 

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg lagde vægt på, at borgeren selv havde raskmeldt sig. 


180-11

Resumé:
Ankestyrelsen gav samtykke til, at et barn kunne bortadopteres uden samtykke. Barnet var under et år, da børn og unge-udvalget fandt, at betingelserne for adoption var opfyldt. Sagsbehandlingen hos de øvrige myndigheder, Ankestyrelsen og Statsforvaltningen kunne ikke afsluttes, inden barnet var fyldt et år.

Ankestyrelsen besluttede at give samtykke til bortadoption, idet der var tale om et særligt tilfælde, hvor loven giver mulighed for at meddele samtykke, når det var bedst for barnet.


179-11

Resumé:
I en konkret sag om adoption uden samtykke vurderede Ankestyrelsen, at der kunne udarbejdes en prognosevurdering på baggrund af et sammendrag af de oplysninger, der allerede lå på sagen. Moderen ønskede ikke at deltage i en ny undersøgelse hos en psykiatrisk speciallæge. 

Oplysningerne afdækkede til fulde moderens nuværende situation og hendes forventede fremtidige situation, herunder, at hun varigt ville være ude af stand til at varetage omsorgen for barnet. 

Ankestyrelsen fandt derfor, at betingelserne for adoption var opfyldt.

Ankestyrelsen indstillede til adoption i denne sag, hvor moderen ikke ønskede bortadoption af sit barn. Faderen havde givet samtykke. Barnet havde haft ophold hos plejefamilien i mere end tre år.


178-11

Resumé:
En kommune må kun tilbyde en borger ophold i et længerevarende botilbud, som borgeren har ønsket efter fritvalgsreglerne, hvis botilbudet er registreret på Tilbudsportalen. 

Borgeren havde ret til at vælge et andet botilbud fra Tilbudsportalen, der fagligt og økonomisk svarede til kommunens tilbud, medmindre det valgte tilbud var væsentligt dyrere, end det botilbud kommunen var kommet med. 

Ankestyrelsen vurderede, at kommunens døgnbemandede botilbud kunne, med respekt for hans sammensatte funktionsnedsættelse, opfylde hans betydelige behov for daglig hjælp og støtte. 


176-11

Resumé:
Skadelidte havde efter en konkret vurdering løftet bevisbyrden for, at hendes deltidsansættelse på tidspunktet for arbejdsskaden alene var af midlertidig karakter. Da hun havde fuld erhvervsevne før arbejdsskaden, skulle årslønnen herefter i overensstemmelse med Højesterets dom af 16. august 2010 fastsættes skønsmæssigt med udgangspunkt i lønnen i en fuldtidsstilling.

Ved dommen af 16. august 2010 tog Højesteret (190-10) stilling til spørgsmålet om beregning af erhvervsevnetabsprocent og fastsættelse af årsløn i en sag, hvor skadelidte på tidspunktet for arbejdsskaden arbejdede på deltid.

Højesteret fastslog, at hvis skadelidtes evne til at skaffe sig indtægt ved arbejde ikke var forringet forud for arbejdsskaden, skal der ved fastsættelse af erhvervsevnetabsprocenten tages udgangspunkt i, at skadelidte – uden skaden – kunne arbejde på fuld tid. Højesteret fastslog også, at den årsløn, der indgår ved udmålingen af skadelidtes erhvervsevnetabserstatning, skal fastsættes skønsmæssigt med udgangspunkt i lønnen i en fuldtidsstilling, hvis skadelidtes ansættelse på nedsat tid anses for at være midlertidig.

I Ankestyrelsens vurdering af, at deltidsansættelsen alene var af midlertidig karakter, indgik, at skadelidte i et vist omfang tog ekstravagter på sin arbejdsplads, hvilket efter hendes eget udsagn gjorde, at hun næsten fik en fuldtidsløn, og at skadelidte i en periode på flere år forud for arbejdsskaden var fuldtidsforsikret medlem af en arbejdsløshedskasse, selv om hun i perioder var deltidsansat med under 30 timer om ugen.

Ankestyrelsen lagde ikke vægt på hensynet til skadelidtes børn, da skadelidte havde oplyst, at børnene på tidspunktet for arbejdsskaden var henholdsvis 15 og 4½ år gamle og var velfungerende i skole og børnehave. Hun havde også oplyst, at deltidsansættelse var passende, især da den mindste var yngre, men at det aldrig havde afholdt hende fra at forsøge at få flere timer.

Ankestyrelsen lagde til grund, at skadelidte havde fuld erhvervsevne før arbejdsskaden, men blot ikke udnyttede erhvervsevnen fuldt ud.


175-11

Resumé:
Personer, der modtager plejevederlag efter servicelovens § 119, er ikke omfattet af personkredsen i arbejdsskadelovgivningen.

Der er ikke et ansættelsesforhold, når en person modtager plejevederlag for at passe en nærtstående, der ønsker at dø i eget hjem. Der er tale om en frivillig ordning efter ansøgning, hvor hverken kommunen eller den døende er arbejdsgiver.


174-11

Resumé:
Det er sikrede, der har bevisbyrden for årsagssammenhæng mellem arbejdsskaden og forværringen ved anmodning om genoptagelse efter udløbet af 5 års fristen. Dette er slået fast ved Højesterets dom af 10. februar 2011.

Ankestyrelsen afslog at genoptage sagen, fordi den femårige frist for genoptagelse var overskredet. Sikredes nakkegener var forværret, men det var overvejende sandsynligt, at det skyldtes udbredte slidgiftforandringer, som ikke var en følge af skaden fra 1998. Ankestyrelsen dispenserede derfor ikke fra overskridelsen af fristen.


173-11

Resumé:
Ankestyrelsen afgrænsede anerkendelsen af en ulykke til kun at omfatte smerterne i ryggen. Slidgigten blev således ikke anerkendt, da der var tale om en forudbestående lidelse. 

Ved erstatningsudmålingen vurderede Ankestyrelsen, at der i overensstemmelse med hidtidig praksis ikke var grundlag for at foretage fradrag i det samlede mén som følge af slidgigten. Begrundelsen herfor var, at reglen om fradrag i erstatning ikke var ændret i forhold til tidligere. 

Betingelserne for at foretage fradrag var således fortsat, enten at der var dokumentation for helbredsforandringer og symptomer, der medførte mén, forud for arbejdsskaden, eller at der ud fra en lægesagkyndig bedømmelse forelå nærliggende risiko for, at den forudbestående lidelse uafhængigt af arbejdsskaden ville have medført væsentlig helbredsforringelse (prognosesynspunkt).


172-11

Resumé:
Tilskadekomne var berettiget til midlertidig erstatning for tab af erhvervsevne, selv om han efter arbejdsskaden stod fuldt ud til rådighed for arbejdsmarkedet og modtog arbejdsløshedsdagpenge.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at det var dokumenteret, at tilskadekomne med arbejdsskadens følger ikke i samme omfang som hidtil kunne arbejde som postmedarbejder. Ankestyrelsen lagde endvidere vægt på, at tilskadekomne ikke uden videre kunne påtage sig andet arbejde, hvor han kunne oppebære samme indtægt som på skadestidspunktet.

Ankestyrelsen vurderede derfor, at tilskadekomne, uanset at han stod til rådighed for arbejdsmarkedet, med arbejdsskadens følger ikke kunne påtage sig et arbejde, hvor han kunne oppebære en indtægt svarende til hans hidtidige job.

Ankestyrelsen vurderede samtidig, at det ikke kunne udelukkes, at tilskadekomne med sine personlige ressourcer og efter et opkvalificeringsforløb kunne placeres på arbejdsmarkedet, hvor han kunne have mindst samme indtægt som i hans hidtidige job. Erstatningen er på den baggrund tilkendt som en midlertidig erstatning.


171-11

Resumé:
Ved spørgsmål om erstatning for tab af erhvervsevne gælder generelt, at skadelidte har pligt til at begrænse sit tab ved at lade sig omskole eller påtage sig ethvert arbejde, som med rimelighed kan forlanges med arbejdsskadens følger. Myndighederne har mulighed for at nedsætte eller lade erstatningen bortfalde, hvis skadelidte ikke har overholdt tabsbegrænsningspligten.

I særlige tilfælde kan adgangen til at nedsætte erstatningen bortfalde på grund af sagens konkrete omstændigheder, uanset at tabsbegrænsningspligten ikke er overholdt.

Ankestyrelsen har i en konkret sag vurderet, at manglende iagttagelse af tabsbegrænsningspligten i dette tilfælde ikke kunne medføre nedsættelse af erstatningen. Ankestyrelsen vurderede, at skadelidte ved sin revalidering fra pædagogmedhjælper til pædagog ikke havde iagttaget sin tabsbegrænsningspligt. Styrelsen lagde vægt på, at skadelidte i forbindelse med den kommunale behandling havde fået afslag på denne revalidering, da den fandtes uforenelig med skadelidtes rygskade. Ankestyrelsen lagde endvidere vægt på, at skadelidte i forbindelse med den kommunale behandling havde tilkendegivet, at hun på sigt nok ville få besvær med at arbejde med børn.

Ankestyrelsen vurderede imidlertid, at der ikke kunne lægges vægt på den manglende overholdelse af tabsbegrænsningspligten, da skadelidte havde informeret om revalideringen, og hverken forsikringsselskab eller Arbejdsskadestyrelsen ved de efterfølgende afgørelser havde gjort bemærkninger derom. At skadelidte indenfor et andet lovområde ved den kommunale behandling havde fået afslag på revalidering til pædagog, var ikke tilstrækkeligt til, at skadelidte kunne antages at være klar over konsekvenserne af den uhensigtsmæssige revalidering i arbejdsskadesikringsmæssig henseende.


170-11

Resumé:
En skadelidt skulle ikke have sit erhvervsevnetab vurderet efter de særlige regler, der gælder for personer i fleksjob. Hun var visiteret til fleksjob, men havde ikke fået noget fleksjob. Hun modtog supplerende kontanthjælp.

Ankestyrelsen har tidligere vurderet, at den særlige regel om fastsættelse af erstatning for tab af erhvervsevne til personer i fleksjob eller på ledighedsydelse er en undtagelsesbestemmelse, som ud fra lovens forarbejder og en formålsfortolkning må fortolkes indskrænkende (247-10 og 248-10).

En skadelidt, der modtager supplerende kontanthjælp, er derfor ikke omfattet af den særlige regel.

Ankestyrelsen har vurderet skadelidtes erhvervsevnetab på baggrund af hendes evner, uddannelse, indtjeningsevne før og efter arbejdsskaden og de funktionsbegrænsninger som arbejdsskaden har medført.

Når den skadelidte modtager supplerende kontanthjælp, kan erstatningen for tab af erhvervsevne ikke kapitaliseres og udbetales som engangserstatning. Grunden til dette er, at det er uafklaret, hvad det endelige forsørgelsesgrundlag bliver, og at erstatning skal omberegnes, hvis den skadelidte senere kommer i fleksjob.


169-11

Resumé:
Skattefri rejsegodtgørelse er en ligningsmæssigt fastsat godtgørelse, som ydes til dækning af gennemsnitlige faktiske udgifter i forbindelse med arbejdet. Der er således ikke tale om løn eller anden arbejdsfortjeneste, som skal indgå i vurderingen af indtjeningsevnen. Godtgørelsen indgår derfor hverken i fastsættelsen af årslønnen eller erhvervsevnetabsprocenten.


168-11

Resumé:
Der kan træffes midlertidig afgørelse om erhvervsevnetab, selvom skadelidtes situation ikke er endeligt afklaret. Dog skal der både være en afklaring af de helbredsmæssige forhold, og det skal være afklaret, at skadelidte ikke kan komme tilbage til sit hidtidige arbejde i samme omfang som tidligere på grund af arbejdsskaden.

Ankestyrelsen fandt, at disse betingelser var opfyldt for en kvinde, der havde fået tilkendt 8 procent i mén for lændesmerter, modtog sygedagpenge, var blevet arbejdsprøvet 19 timer ugentligt med skånehensyn og ikke kunne vende tilbage til sit arbejde.


167-11

Resumé:

Der ydes ikke erstatning for tab af erhvervsevne, hvis skadelidte udelukkende på grund af en konkurrerende lidelse midlertidigt eller varigt forhindres i at vende tilbage til arbejdsmarkedet, før arbejdsskaden har manifesteret sig i et sikkert erhvervsevnetab. Skadelidte skal dokumentere erhvervsevnetabet og bærer risikoen, når det ikke er muligt at adskille arbejdsskadens følger fra en af arbejdsskaden uvedkommende konkurrerende lidelse.

Ankestyrelsen har behandlet to sager om erstatning for tab af erhvervsevnetab, hvor en anden lidelse udelukker erstatning for tab af erhvervsevnetab.

Begge sager vedrører alene de situationer, hvor erhvervsevnetabet på tidspunktet for den konkurrerende lidelses debut ikke er endeligt afklaret, og hvor den konkurrerende lidelse udelukkende må antages at være årsag til erhvervsevnetabet.

Sag 1: Skadelidte havde pådraget sig en lænderyglidelse ved et fald. Skadelidte blev tilkendt revalidering i maj 2010, men før denne kunne påbegyndes i august 2010 udviklede skadelidte en konkurrerende lidelse i form af hjertesvigt. Ankestyrelsen vurderede, at skadelidte uanset arbejdsskadens følger ville være ophørt med erhvervsaktivitet under det helbredsmæssige afklaringsforløb, og der forelå derfor ikke et erstatningsberettigende tab som følge af arbejdsskaden. Ankestyrelsen lagde vægt på, at fra det tidspunkt, hvor skadelidte ikke kunne påbegynde revalidering som planlagt og måtte forblive sygemeldt, var det overvejende sandsynligt, at det foreliggende erhvervsevnetab i hvert fald midlertidigt udelukkende skyldtes den konkurrerende sygdom.

Sag 2: Skadelidte havde pådraget sig en skade, som medførte smerter i hoved, nakke og skuldre og ryg og blev vurderet til et samlet varigt mén på 15 procent. Efter arbejdsskaden fik han konstateret en konkurrerende lidelse i form af knoglemarvskræft. Ankestyrelsen vurderede, at der på tidspunktet for Arbejdsskadestyrelsen afgørelse ikke var påvist et tab af erhvervsevne, som kunne henføres til arbejdsskaden, og at det nuværende tab af erhvervsevne udelukkende måtte henføres til den konkurrerende sygdom. Ankestyrelsen lagde vægt på, at skadelidte ikke var erhvervsmæssigt afklaret i forhold til følgerne af arbejdsskaden, før den konkurrerende lidelse indtrådte. Ankestyrelsen lagde videre vægt på, at det påhviler skadelidte at dokumentere erhvervsevnetabet, og at skadelidte bærer risikoen, når det ikke lader sig gøre.


166-11

Resumé:
Der ydes ikke erstatning for tab af erhvervsevne, hvis skadelidte udelukkende på grund af en konkurrerende lidelse midlertidigt eller varigt forhindres i tilbagevenden til arbejdsmarkedet, før arbejdsskaden har manifesteret sig i et sikkert erhvervsevnetab. Skadelidte skal dokumentere erhvervsevnetabet og bærer risikoen derfor, når det ikke er muligt at adskille arbejdsskadens følger fra en af arbejdsskaden uvedkommende konkurrerende lidelse.

Ankestyrelsen har behandlet to sager om erstatning for tab af erhvervsevnetab, hvor en anden lidelse udelukker erstatning for tab af erhvervsevnetab.

Begge sager vedrører alene de situationer, hvor erhvervsevnetabet på tidspunktet for den konkurrerende lidelses debut ikke er endeligt afklaret, og hvor den konkurrerende lidelse udelukkende må antages at være årsag til erhvervsevnetabet.

Sag 1: Skadelidte havde pådraget sig en lænderyglidelse ved et fald. Skadelidte blev tilkendt revalidering i maj 2010, men før denne kunne påbegyndes i august 2010 udviklede skadelidte en konkurrerende lidelse i form af hjertesvigt. Ankestyrelsen vurderede, at skadelidte uanset arbejdsskadens følger ville være ophørt med erhvervsaktivitet under det helbredsmæssige afklaringsforløb, og der forelå derfor ikke et erstatningsberettigende tab som følge af arbejdsskaden. Ankestyrelsen lagde vægt på, at fra det tidspunkt, hvor skadelidte ikke kunne påbegynde revalidering som planlagt og måtte forblive sygemeldt, var det overvejende sandsynligt, at det foreliggende erhvervsevnetab i hvert fald midlertidigt udelukkende skyldtes den konkurrerende sygdom.

Sag 2: Skadelidte havde pådraget sig en skade, som medførte smerter i hoved, nakke og skuldre og ryg og blev vurderet til et samlet varigt mén på 15 procent. Efter arbejdsskaden fik han konstateret en konkurrerende lidelse i form af knoglemarvskræft. Ankestyrelsen vurderede, at der på tidspunktet for Arbejdsskadestyrelsen afgørelse ikke var påvist et tab af erhvervsevne, som kunne henføres til arbejdsskaden, og at det nuværende tab af erhvervsevne udelukkende måtte henføres til den konkurrerende sygdom. Ankestyrelsen lagde vægt på, at skadelidte ikke var erhvervsmæssigt afklaret i forhold til følgerne af arbejdsskaden, før den konkurrerende lidelse indtrådte. Ankestyrelsen lagde videre vægt på, at det påhviler skadelidte at dokumentere erhvervsevnetabet, og at skadelidte bærer risikoen derfor, når det ikke lader sig gøre.


165-11

Resumé:
Når erhvervsevnetabsprocenten for en deltidsansat skal fastsættes, er udgangspunktet, at skadelidte har fuld erhvervsevne på skadestidspunktet, medmindre der foreligger oplysninger om andet. Som udgangspunkt er det uden betydning for fastsættelse af erhvervsevnetabsprocenten, at skadelidte på skadestidspunktet ikke udnytter sin arbejdsevne til at arbejde på fuld tid. 

Det er derimod udgangspunktet, at årslønnen fastsættes som svarende til en fuldtidsstilling, hvis skadelidte havde fuld erhvervsevne på skadestidspunktet, og skadelidte kan godtgøre, at deltidsstillingen var af midlertidig karakter. 

Skadelidte havde ikke godtgjort, at hendes deltidsansættelse var af midlertidig karakter. Der var tale om en 49-årig kvinde, som blev uddannet frisør i 1980 og havde arbejdet fuldtid inden for dette erhverv fra 1981-1987. I forbindelse med at hun fik et barn, valgte hun at skifte erhverv til social- og sundhedsassistent og at gå ned i tid. Barnet var på skadestidspunktet 21 år. Der forelå oplysninger om, at kommunen, hvor hun var ansat, ikke tilbød fuldtidsstillinger indenfor hendes erhverv. 

Ankestyrelsen lagde vægt på, at der ikke forelå oplysninger om, at skadelidte havde forsøgt at påtage sig ekstra aften og weekendvagter for at gå op i tid. Der var desuden mulighed for at søge en fuldtidsstilling i en anden kommune. 


164-11

Resumé:
Ankestyrelsens Principafgørelser 1-11, 2-11 og 3-11 er udtryk for en klar ændring af praksis i forhold til den tidligere Principafgørelse A-22-07, som må anses for at være uforenelig med lovreglen. Den nye praksis har derfor virkning tilbage fra offentliggørelsen af A-22-07 den 2. november 2007. 

Kommunen skal derfor tage stilling til genoptagelse af tidligere afgørelser om beregning af supplement til borgeren tilbage fra dette tidspunkt. 

Den nye praksis medfører generelt, at kommunerne skal tage stilling til genoptagelse af eventuelle sager, hvor der måtte være truffet afgørelser i tidsrummet mellem Ankestyrelsens Principafgørelse A-22-07 fra 2. november 2007 og til offentliggørelsen af de nugældende Principafgørelser 1-11, 2-11 og 3-11 den 31. januar 2011. Genoptagelse skal ske efter anmodning eller - hvis det er administrativt overkommeligt - på myndighedens eget initiativ. 


163-11

Resumé:
Et adoptivbarn, som adoptivforældrene henter i udlandet, anses for modtaget, når de formelle betingelser for at rejse hjem med barnet er opfyldt. De formelle betingelser for at rejse hjem med barnet var opfyldt, da formalia omkring selve adoptionen var bragt i orden, og der var udstedt dansk pas til barnet. 

Det betød, at retten til fravær fra arbejdet med barseldagpenge indtrådte dagen efter, at de formelle betingelser for at tage barnet med ud af landet var opfyldt.


162-11

Resumé:
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at en vikaraftale, som var indgået mellem et privat vikarbureau og en kommune, og som indeholdt aftale om socialfaglig sagsbehandling, måtte anses som en aftale om opgavevaretagelsen. Kommunen kunne derfor ikke uddelegere kompetencen til at træffe afgørelse om retten til sygedagpenge til vikaren fra bureauet, der også havde udført udredningen i sygedagpengesagen. Afgørelsen var derfor ugyldig. 

Vikaraftalen var iværksat som en af indsatsområderne omfattet af en partnerskabsaftale mellem kommunen og en anden afdeling fra samme koncern som vikarbureauet. Beskæftigelsesudvalget fandt, at vikaraftalen var kædet sammen med partnerskabsaftalen på en sådan måde, at vikaraftalen ikke fremtrådte som en entydig vikaraftale om at levere vikarer, der skulle udføre arbejdet ved at indgå i kommunens medarbejderstab på samme vilkår som kommunens ansatte. 


161-11

Resumé:
Udgifter til kanylebokse til bortskaffelse af brugte kanyler kan ikke dækkes efter reglerne om nødvendige merudgifter.

Ankestyrelsen fandt, at udgifter til kanylebokse må betragtes som en omkostning, der er forbundet med brugen af kanyler. Der er derfor tale om en almindelig driftsudgift. 

Ankestyrelsen lagde til grund, at kanylerne var blevet ydet som hjælpemidler. 

Hjælpemiddelbekendtgørelsen regulerer udtømmende dækningen af driftsudgifter ved brug af hjælpemidler. Derfor kan udgiften ikke dækkes som en merudgift efter serviceloven.


160-11

Resumé:
En ansøger havde på grund af sit handicap en særligt stor og driftsmæssigt dyr bil.

Ankestyrelsen fandt, at han havde ret til at få dækket forskellen mellem dieseludligningsafgiften for en almindelig diesel personbil og dieseludligningsafgiften for en dieseldrevet bus som en merudgift.


159-11

Resumé:
Ankestyrelsen fandt, at ansøgeren ikke var berettiget til at få hjælp til dækning af udgiften til snerydning af privat fællesvej. 

Udgifter til snerydning af privat vej kunne ikke anses som merudgifter ved forsørgelsen af et barn med en nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, selv om taxaen, som skulle hente sønnen, når han skulle i skole, ikke kunne komme op til huset, når der var for meget sne. 

Ankestyrelsen fandt, at der ikke var tale om en nødvendig merudgift ved forsørgelsen af det handicappede barn. 

Reglen om hjælp til nødvendige merudgifter omfatter alene egenlige forsørgelsesudgifter, der er tæt knyttet til barnet.


158-11

Resumé:
En netværksplejefamilie havde adgang til at klage over dækning af omkostninger ved barnets ophold hos dem.


157-11

Resumé:
En stærkt bevægelseshæmmet 54-årig mand var berettiget til støtte til køb af bil på trivselsmæssigt grundlag. 

Manden havde svær lammelse i begge ben, højresidig lammelse i kroppen i øvrigt, svære sproglige og kommunikative vanskeligheder (afasi og apraksi) efter blodprop i hjernen. Han var permanent kørestolsbruger. 

Der var oplyst et væsentligt kørselsbehov i forbindelse med daglige indkøb, næsten daglige genoptræninger, ugentlige besøg hos familiemedlemmer, ugentlige læge- og hospitalsbesøg, og til forskellige fritids-, idræts- og kulturaktiviteter.

Ankestyrelsen fandt, at kørselsbehovet ikke var af en sådan karakter, at det mere hensigtsmæssigt kunne tilgodeses ved brug af andre ordninger, herunder ordninger om individuel handicaptransport. 


156-11

Resumé:
En borger med en gangdistance på 10 til 50 meter med rollator var berettiget til en 3 hjulet el-scooter som et forbrugsgode. Borgeren boede alene med sin samlever, som var kørestolsbruger. 

Ankestyrelsen var opmærksom på, at borgeren var bevilget hjælp til vareudbringning, handicapkørsel og havde mulighed for at få bevilget kørsel til træning, lægebesøg og sygehus. 

Ankestyrelsen lagde vægt på, at ansøger havde brug for el-scooteren for at komme rundt til nødvendige dagligdags aktiviteter i nærområdet. 

Ankestyrelsen lagde også vægt på, at borgeren med en el-scooter ville blive selvhjulpen og uafhængig af kørselsbevilling. 


155-11

Resumé:
Det sociale Nævn havde kompetence til at behandle en klage over forældelse af et efterbetalingskrav. 

Ankestyrelsen fandt, at spørgsmålet om forældelse var en del af den samlede afgørelse, som kunne ankes til nævnet. Ankeinstanserne tager stilling til almene juridiske spørgsmål som forældelse.


154-11

Resumé:
En mor til en 5-årig pige, som var født med en dårligt fungerende gane, var berettiget til at modtage 3 ugers hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med datterens svælglapsoperation. 

Børn, der fødes med alvorlige misdannelser, er som udgangspunkt omfattet af personkredsen for hjælp til dækning af merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste i forbindelse med disse misdannelser. Dette gælder også lidelser, hvor et operativt indgreb helt kan fjerne handicapmæssige misdannelser. 


153-11

Resumé:
Et digitalkamera var et forbrugsgode, som indgik i sædvanligt indbo. Der kunne derfor ikke ydes støtte til anskaffelse efter reglerne i serviceloven om støtte til forbrugsgoder.


152-11

Resumé:
Engangsvaskeklude og engangshandsker var for ansøger forbrugsgoder, der udelukkende fungerede som hjælpemidler. 

Kommunen skulle derfor betale for engangskludene og engangshandskerne, hvis beregningen af udgiften hertil oversteg 500 kr. inden for en overskuelig periode. 

Produkterne afhjalp den nedsatte funktionsevne og lettede den daglige tilværelse for ansøgeren i forbindelse med en nedsat blære- og tarmfunktion. 

Produkterne blev ikke anvendt til behandling af lidelsen, da tilstanden var varig, og der ikke var yderligere behandlingsmuligheder. 


151-11

Resumé:
En borger, der ikke kunne færdes uden brug af kørestol, havde efter en konkret vurdering ret til en el-kørestol.

Borgeren havde fået bevilget manuel kørestol, handicapkørsel, kørselsordning i forbindelse med læge- og sygehusbesøg, og han kunne få bragt dagligvarer og apotekervarer. Den bevilgede støtte fandtes ikke i tilstrækkelig grad at kompensere for hans funktionsnedsættelse, idet den ikke gav ham mulighed for at foretage nødvendige ture i nærområdet til dagligdags aktiviteter. Brug af manuel kørestol var vanskeliggjort af, at hans bolig lå i en slugt med stigende terræn. 


150-11

Resumé:
En borger havde ikke ret til fleksjob, da hans arbejdsevne ikke kunne anses for nedsat i så væsentligt et omfang, som det forudsatte for at få fleksjob. 

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg lagde vægt på, at borgeren i forbindelse med virksomhedspraktik og revalideringsforløb havde arbejdet 25-26 timer om ugen, og at han i øvrigt havde betydelige ressourcer i form af blandt andet længerevarende tilknytning til arbejdsmarkedet. 

Borgeren var derfor efter en frist på 3 måneder ikke længere berettiget til ledighedsydelse som følge af visitationen til fleksjob. 


149-11

Resume:

Ved ansøgning om visitation til fleksjob skulle kommunen vurdere nedsættelsen af ansøgerens arbejdsevne i forhold til normalt fuldtidsarbejde (37 timer), uanset at ansøgeren arbejdede mindre end fuldtid forud for ansøgningen om fleksjob.


 

148-11

Resumé:
Tilskud til fleksjob i egen virksomhed kan kun bevilges, hvis virksomheden har været drevet i væsentligt omfang i en periode på 12 måneder inden for de sidste 24 måneder før afgørelsen om fleksjob. 

24 måneders perioden kan ikke forlænges af andre grunde end dem, som særligt er nævnt i bekendtgørelsen om fleksjob. Det vil sige perioder, hvor der er ydet godtgørelse for tabt arbejdsfortjeneste efter serviceloven, syge- eller barselsdagpenge eller ydelser i forbindelse med børnepasningsorlov. 


147-11

Resumé:
Udgifter til AER (arbejdsgivernes elevrefusion), AES (arbejdsmarkedets erhvervssygdomsforsikring) og arbejdsskadeforsikring indgår ikke ved beregning af tilskuddet til  fleksjob. 

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at en landmands udgifter til AER, AES og arbejdsskadeforsikring ikke er udgifter, der relaterer sig direkte til løn, hverken for ham selv eller for en eventuel ansat. 

De arbejdsgiverbidrag, der indgår i beregningen af tilskud til ansættelse i fleksjob, er arbejdsgiverens andel af det beløb, der indbetales til ATP og eventuelt andre pensionsordninger m.v., hvor beløbene beregnes som en del af lønnen.


146-11

Resumé:
Løntilskuddet til en kvinde, som blev ansat i fleksjob i sin hidtidige stilling som tjenestemand, klassificeret i lønramme 34, skulle beregnes ud fra den laveste lønramme for tjenestemænd i tilsvarende stillinger. Det vil sige lønramme 16. 

Fordi hun var ansat som tjenestemand, skulle løntilskuddet beregnes ud fra lønrammen for tjenestemænd. 

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg lagde vægt på, at kvinden varetog en almindelig funktion som sognepræst. Arbejdsopgaverne svarede til dem, der sædvanligvis gælder for sognepræster. 


145-11

Resumé:
En person i varetægtssurrogat var ikke omfattet af bekendtgørelsen om kontanthjælp til personer, der er varetægtsfængslede eller indsat til afsoning af straf i fængsel eller arresthus. 

Det betød, at kommunen skulle vurdere efter aktivlovens almindelige regler om kontanthjælp, om han fortsat havde ret til kontanthjælp efter fængslingen i varetægtssurrogat på Psykiatrisk Center. 


144-11

Resumé:
Når en kontanthjælpsmodtager begynder et månedslønnet arbejde midt i en måned, kan han være berettiget til supplerende kontanthjælp for den del af måneden, hvor han var ledig og stod til rådighed for arbejde. 

Kommunen skal anvende lovens regler om beregning af kontanthjælp, når den tager stilling til, om borgeren har ret til supplerende kontanthjælp til den første månedsløn. 


143-11

Resumé:
Den elektroniske tilmelding til jobnet opfyldte ikke den særlige vejledningspligt, der er en forudsætning for, at kommunen kan give en sanktion. Vejledningen havde følgende ordlyd: 

”Hvis du ikke møder op i jobcentret på førstkommende åbningsdag, vil din tilmelding blive annulleret. Dette kan få betydning for din ret til hjælp, hvis du søger hjælpen alene på grund af ledighed. 

For at være tilmeldt jobcentret som arbejdssøgende, skal du mindst hver 7. dag bekræfte, at du søger job.” 

Vejledningen var ikke tilstrækkelig, fordi den ikke indeholdt oplysninger om konsekvensen af manglende bekræftelse af jobsøgningen eller om, hvordan borgeren igen kunne blive berettiget til hjælp. 

Da kommunen dermed ikke havde vejledt borgeren tilstrækkeligt præcist, kunne kommunen ikke foretage fradrag i kontanthjælpen for de dage, hvor borgeren var afmeldt jobnet pga. manglende bekræftelse af jobsøgning. 


142-11

Resumé:
En revalidend, hvis uddannelsesforløb var blevet forsinket på grund af sygdom, havde ret til revalideringsydelse til færdiggørelse af den oprindeligt planlagte uddannelse. Når forrevalideringen blev fratrukket, ville revalideringen i den konkrete sag ikke overskride 5 år. 

Revalidenden kunne ikke få bevilget revalidering til en overbygning (mastergrad). Revalidendens helbredsmæssige forhold var ikke afklaret, og det var ikke sandsynliggjort, at den oprindelige uddannelse ikke kunne hjælpe revalidenden tilbage på arbejdsmarkedet. 


141-11

Resumé:
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at en kvinde, der modtog ledighedsydelse og søgte førtidspension, stod til rådighed for et fleksjob. Udbetalingen af ledighedsydelse kunne derfor ikke standses.

Kvinden havde ikke afslået et konkret tilbud om fleksjob. Hun havde deltaget i den løbende opfølgning, afklaring af og drøftelser om søgning af relevante fleksjob. 

Det kunne ikke tillægges nogen selvstændig betydning ved vurdering af kvindens rådighed, at hun havde søgt om førtidspension efter visitationen til fleksjob. 

Det kunne heller ikke tillægges nogen selvstændig betydning ved vurdering af kvindens rådighed, at hun var uenig i kommunens vurdering af sin arbejdsevne. 

Kommunen skulle afprøve kvindens rådighed, hvis der var tvivl herom. 


140-11

Resumé:
Den skattefri rejsegodtgørelse til dækning af kost og logi, som borgeren modtog fra sin arbejdsgiver, skulle betragtes som indtægt ved beregning af kontanthjælp.

Rejsegodtgørelse er ikke specifikt nævnt i loven som indtægt, som er undtaget fra at medføre fradrag i kontanthjælpen. Den udbetalte rejsegodtgørelse medførte derfor fradrag i kontanthjælpen. Rejsegodtgørelsen kunne ikke sidestilles med den særligt nævnte transportgodtgørelse i § 33, stk. 1, nr. 7.


139-11

Resumé:
Der gælder ikke formkrav til anmeldelse af graviditetsbetinget sygefravær efter barselloven. 

Da barselloven ikke indeholder nogen anvisninger for anmeldelse af fraværet, kunne der ikke opstilles formkrav til, hvordan anmeldelse af graviditetsbetinget sygefravær - i perioden før 4 uger før forventet fødsel - skulle ske. 

En telefonisk anmeldelse af fraværet til kommunen blev derfor anset for at være tilstrækkelig til, at arbejdsgiver efterfølgende kunne gøre et refusionskrav gældende. 


138-11

Resumé:
En borger havde ikke ret til barseldagpenge fra kommunen, da hun ikke opfyldte beskæftigelseskravet på tidspunktet for fraværsperiodens (barselorlovens) start. 

Hun var ikke omfattet af undtagelsesbestemmelsen om, at man kan opnå ret til barseldagpenge, hvis man efter fraværets påbegyndelse opfylder beskæftigelseskravet om at være dagpengeberettiget medlem af en a-kasse.


137-11

Resumé:
Udbetalt feriegodtgørelse for ikke afholdt ferie kunne ikke medregnes til opfyldelse af beskæftigelseskravet for en borger, som havde fået bevilget opsat folkepension. 

Borgeren havde derfor ikke ret til venteprocent. 


136-11

Resumé:
Kommunen var berettiget til at standse udbetalingen af pension til dækning af husleje og lignende, da der ikke var rimelig udsigt til, at borgeren ville blive løsladt inden for 6 måneder. 

Der blev ved afgørelsen blandt andet lagt vægt på, at Landsretten i oktober 2009 havde stadfæstet byrettens dom på 6 års fængsel, at borgeren havde været varetægtsfængslet siden april 2008, og at indgivelse af en begæring om tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret efter retsplejelovens regler ikke i sig selv medfører, at dommens fuldbyrdelse udsættes eller standses. 


135-11

Resumé:
Kommunen skulle foretage en konkret vurdering af borgerens økonomiske forhold, når kommunen skulle tage stilling til fratræk i førtidspensionen for lån til betaling af beboerindskud. 

Borgeren skulle overlades et rimeligt rådighedsbeløb til sig selv og sin familie, idet den månedlige pensionsudbetaling er en aktuel forsørgelsesydelse. 


134-11

Resumé:
Den skriftlige vejledning, som borgeren havde modtaget ved indkaldelse til en jobsamtale, var tilstrækkelig, selvom jobsamtalen blev flyttet til dagen efter på foranledning af borgeren. 

Det var afgørende, at det kun var mødetidspunktet, der var ændret, at ændringen skyldtes borgerens forhold, at ændringen kom i stand dagen inden det oprindeligt aftalte møde, og det nye mødetidspunkt lå kort tid efter samtalen om ændring af tidspunktet 


133-11

Resumé:
Kommunen skulle behandle en ansøgning om særlig støtte til høje boligudgifter fra en kvinde, der på grund af sygdom havde mistet en stor del af sit forsørgelsesgrundlag. Hun havde før sygemeldingen en indtægt på ca. 10.000 kr. efter skat hver 14. dag. Efter sygemeldingen modtog hun sygedagpenge på 4.608 kr. hver 14. dag. 

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at kvinden havde været ude for ændringer i sine forhold, der bevirkede, at hun ikke havde mulighed for at skaffe det nødvendige til sin forsørgelse.


132-11

Resumé:
Kommunen skal vejlede konkret og præcist om konsekvensen af arbejdsophør uden rimelig grund, når kommunen har anledning til det. 

I denne sag havde kommunen imidlertid ikke en sådan anledning til at vejlede borgeren, idet kommunen ikke havde oplysninger om, at borgeren ville opsige sit arbejde. 


131-11

Resumé:
Kommunen havde vejledt tilstrækkeligt i forbindelse med indkaldelse til jobsamtale. 

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg lagde vægt på, at kommunen ikke har en generel pligt til at oversætte den vejledning om sanktioner, som kontanthjælpsmodtagere og modtagere af introduktionsydelse skal have, når kommunen for eksempel indkalder til jobsamtale.
 
Kommunen skal konkret vurdere, om borgeren i hver enkelt sag har tilstrækkelige danskkunskaber til at kunne forstå vejledningsteksten på dansk, eller om kommunen er nødt til at give vejledningen på et andet sprog, eventuelt på borgerens modersmål.

130-11

Resumé:
Det var en forudsætning for, at kommunen skulle gøre pensionen hvilende, at den forventede indtægt vedvarende oversteg det dobbelte af grundbeløbet. 

Det var ikke tilstrækkeligt, at kommunen udelukkende foretog en konkret vurdering af erhvervsevnen. 


129-11

Resumé:
Arbejdsgivers ret til at få refusion af sygedagpenge var afledet af, at medarbejderen havde ret til sygedagpenge fra kommunen. Da medarbejderens ret til sygedagpenge ophørte på grund af manglende medvirken ved kommunens opfølgning, kunne arbejdsgiveren ikke få refusion af sygedagpenge, selvom han ikke var orienteret om det mulige bortfald af sygedagpenge.


128-11

Resumé:
Arbejdsgivers ret til refusion af sygedagpenge var afledet af, at medarbejderen havde ret til sygedagpenge fra kommunen. Da medarbejderens ret til sygedagpenge ophørte på grund af, at medarbejderen uden rimelig grund undlod at medvirke ved kommunens opfølgning, kunne arbejdsgiveren ikke få refusion af sygedagpenge. 

Det forhold, at lønmodtageren inden for fristen havde søgt hjælp hos sin arbejdsgiver, kunne ikke sidestilles med, at han havde medvirket ved kommunens opfølgning, fordi arbejdsgiveren ikke var en del af kommunen. 


127-11

Resumé:
Kommunen var ikke forpligtet til at orientere den sygemeldte om fortrydelsesretten, når kommunen sendte oplysningsskema. 

Kommunen skulle først i forbindelse med partshøring skriftligt og tydeligt orientere den sygemeldte om, at udbetalingen kunne genoptages, hvis den sygemeldte inden for tidsfristen efterfølgende medvirkede ved kommunens opfølgning. 

Det var ikke tilstrækkeligt, at sygedagpengelovens regler om genoptagelse, var gengivet nederst i partshøringsbrevet. 

Beskæftigelsesudvalget fandt samtidig, at utilstrækkelig vejledning om reglerne ikke i sig selv gav ret til sygedagpenge, når betingelserne for udbetalingen af sygedagpenge ikke var opfyldt. 


126-11

Resumé:
En selvstændig, der modtog tilskud på fleksjoblignende vilkår, havde ret til sygedagpenge.

Sygedagpengene skulle beregnes på grundlag af arbejdsfortjenesten i virksomheden. 

Beskæftigelseskravet måtte anses for opfyldt, idet kommunen et par år tidligere havde bevilget tilskud svarende til, at der blev drevet selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse, og der ikke var oplysninger om ændrede forhold. 


124-11

Resumé:
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at arbejdsgiverens anmeldelsespligt ikke kan anses for opfyldt ved fremsendelse af blanketten dp 333 om sygefraværssamtale mellem arbejdsgiver og lønmodtager.

Arbejdsgiveren har ansvaret for, at anmeldelse af lønmodtagerens sygefravær til kommunen sker rettidigt og ved den rette fremgangsmåde, som er via hjemmesiden virk.dk eller på den korrekte blanket.

Arbejdsgiveren havde derfor ikke anmeldt lønmodtagerens sygefravær rettidigt, og da der ikke var grundlag for dispensation for anmeldelsesfristen, havde arbejdsgiveren ikke ret til refusion af udbetalte sygedagpenge.


122-11

Resume:
En kommune kan ikke klage over en afgørelse fra samme kommune.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at en kommunal arbejdsgiver ikke havde den fornødne retlige interesse, når klagen angik afgørelse truffet af sygedagpengekontoret i samme kommune, idet begge arbejdede og traf afgørelser under delegation fra samme kommunalbestyrelse og således var en del af samme enhedsforvaltning.


 

121-11

Resume:

Døve er efter lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. omfattet af den målgruppe, der har en betydelig og varig funktionsnedsættelse, men ikke en meget betydelig funktionsnedsættelse. Det betyder, at der kun er ret til tilskud til personlig assistent i gennemsnitligt 20 timer om ugen.

Et eventuelt behov for yderligere tilskud til personlig assistance ville indebære, at arbejdet som pædagog i en SFO for hørende børn ikke var foreneligt med mandens funktionsnedsættelse som døv.


 

120-11

Resume:

Anlæggelse af en sansehave var ikke en nødvendig merudgift ved forsørgelsen af et barn uden synsevne.

Barnet ville kunne støttes i at færdes i haven ved hjælp af enkle kendetegn og vejledning, som ikke nødvendiggjorde anlæggelse af en sansehave med ledelinjer i underlaget og lydmæssige eller taktile kendetegn i i det fysiske miljø.


 

119-11

Resume:

En ansøger med psoriasisgigt var efter en konkret helhedsvurdering ikke omfattet af personkredsen for merudgiftsydelser, da funktionsnedsættelsen ikke var af indgribende karakter i den daglige tilværelse.

Ansøgers funktionsevne i det daglige var kun lettere nedsat, idet han kunne stå for den almindelige husholdning i dagligdagen og deltage i aktiviteter udenfor hjemmet samt gå længere ture.

Ansøger modtog medicinsk behandling og var en gang om året på behandlingsophold for sin lidelse. Han brugte desuden cremer, som han selv betalte delvis.

Ankestyrelsen vurderede, at ansøgers ophør med anvendelse af udgiftskrævende cremer ikke umiddelbart ville føre til en livstruende situation eller en væsentlig varig funktionsnedsættelse, og han var således heller ikke omfattet af personkredsen, hvis han blev vurderet ud fra tilstanden uden brug af udgiftskrævende cremer.


 

 

118-11

Resume:

En ansøger med en lårbensprotese var efter en konkret helhedsvurdering ikke omfattet af personkredsen for merudgiftsydelser, da hendes funktionsnedsættelse ikke var af indgribende karakter i den daglige tilværelse.

Selvom ansøger havde nogen funktionsbegrænsninger i hverdagen som følge af benamputationen, og måtte bruge mere tid til daglige gøremål end andre, var hun i stand til at planlægge sine gøremål og tilrettelægge sin hverdag på en sådan måde, at funktionsniveauet ikke var væsentligt nedsat. Ansøger brugte lårbensprotese, og blev noget udtrættet af det. Hun tilberedte selv sin mad, og hun kunne klare lettere rengøring og indkøb. Hun havde problemer med tungere rengøring, tøjvask, store indkøb, havearbejde og småreparationer på huset.

Hun kunne trods nedsat tempo klare de fleste opgaver i dagligdagen, og hun var i stand til at færdes og deltage i aktiviteter udenfor hjemmet.


 

117-11

Resume:

En 3-hjulet benzindreven knallert skulle betragtes som et forbrugsgode.

Ansøger havde derfor ret til at få dækket 50 % af udgiften til en knallert. Kommunen skulle endviderebetale de nødvendige merudgifter, hvis særlig indretning var nødvendig på grund af ansøgerens nedsatte funktionsevne.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at en 3-hjulet knallert fremstilles og forhandles bredt med henblik på sædvanligt forbrug. Der blev endvidere, lagt vægt på, at knallerten kan køre hurtigere og over længere afstande end en el-scooter, og at knallerten ikke kan anvendes indendørs.

Knallerten erstattede for ansøgeren en el-scooter, der almindeligvis ansesfor et forbrugsgode.


 

116-11

Resume:

Transportudgifter til kørsel af barn til og fra skole i de uger, hvor barnet bor hos den forælder, som barnet ikke har folkeregisteradresse hos, og som ikke kan dækkes af skolens kørsel, kunne ikke ydes som merudgift.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at det følger af sektoransvarlighedsprincippet, at dækning af befordringsudgifter af elever til og fra skole, herunder elever med nedsat funktionsevne, henhører under undervisningssektoren. Dette er reguleret efter folkeskolelovens regler. Ankestyrelsen har ikke kompetence til at tage stilling til disse regler.


 

115-11

Resume:

Ankestyrelsen fandt, at udgifter til aflastning i form af barnepige til et 13-årigt barn i de uger, hvor barnet boede hos moderen, ikke kunne betragtes som en nødvendig merudgift.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at barnet alene var hos moderen hver anden uge. Moderen havde således mulighed for friweekender og fridage i de uger, hvor hun ikke havde sønnen boende.

Ankestyrelsen lagde endvidere vægt på, at moderen modtog tabt arbejdsfortjeneste med 7 timer i de uger, hvor sønnen boede hos hende.


 

114-11

Resume:

Bevilling af høreapparat var en naturalydelse, der skulle ydes af bopælslandet.

En person, der var udstationeret i et andet EU-land af den danske stat, var derfor berettiget til hjælp efter bopælslandets regler, når han søgte om hjælp der.

Hjælp efter serviceloven forudsatte, at personen havde ophold her i landet. Den omstændighed at personen var skattepligtig i Danmark og fortsat havde dansk sygesikringsbevis, ændrede ikke ved, at han faktisk opholdt sig i et andet land.


 

113-11

Resume:

Udgifter til lægeordineret medicin til afhjælpning af erektiv dysfunktionkan væreennødvendig merudgift som følge af rygmarvsskade.

Det er en betingelse, at personen er omfattet af personkredsen i servicelovens § 100, og at den eller de lidelser, der medfører den nedsatte funktionsevne er årsag til den erektive dysfunktion.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at medicinen var nødvendig for, at borgeren kunne have et almindeligt sexliv.

Ankestyrelsen lagde endvidere vægt på, at det er en del af en normal daglige livsførelse at have et sexliv, og at formålet med reglerne om merudgifter er, at en person med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne kan leve så normalt som muligt på trods af den nedsatte funktionsevne.


 

112-11

Resume:

Udgifter til lægeordineret medicin til afhjælpning af sendiabetiske følger i form af erektiv dysfunktion kan være en nødvendig merudgift som følge af diabetes.

Det er en betingelse, at personen er omfattet af personkredsen i servicelovens § 100, og at den eller de lidelser, der medfører den nedsatte funktionsevne er årsag til den erektive dysfunktion.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at medicinen var nødvendig for, at borgeren kunne have et almindeligt sexliv.

Ankestyrelsen lagde endvidere vægt på, at det er en del af en normal daglig livsførelse at have et sexliv, og at formålet med reglerne om merudgifter er, at en person med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne kan leve så normalt som muligt på trods af den nedsatte funktionsevne.


 

111-11

Resume:

En stærkt bevægelseshæmmet person havde ret til dækning af de sandsynliggjorte merudgifter, der måtte foreligge efter fratræk af det ligningsmæssige befordringsfradrag for handicappede efter skattelovgivningen. Kommunen skulle beregne, om borgeren havde udgifter til befordring mellem hjem og arbejde, der oversteg, hvad ikke-handicappede på samme alder og i samme livssituation har.

Ankestyrelsen fandt ikke, at der gennem de særlige ligningsmæssige fradrag var gjort udtømmende op med handicappedes mulighed for at opnå dækning af transport mellem hjem og arbejde.

Ankestyrelsen lagde til grund, at Det sociale Nævn havde fundet det sandsynliggjort, at hun ville have anvendt offentlige transportmidler til arbejde, hvis hendes nedsatte funktionsevne ikke umuliggjorde dette.


 

110-11

Resume:

Udmåling af hjælp efter servicelovens bestemmelse om borgerstyret personlig assistance(BPA) skulle ske efter en individuel behovsvurdering med udgangspunkt i, hvad borgeren selv kunne klare. Ankestyrelsen fandt, at de ressourcer, som kommunen havde afsat til plejeopgaverne, ville kunne dække hjælpebehovet.

Ankestyrelsen lagde vægt på det oplyste om ansøgerens helbredsmæssige forhold og behov for personlig og praktisk hjælp.

Ankestyrelsen fandt efter de lægelige oplysninger, at ansøgeren kunne være alene i kortere perioder. Ankestyrelsen fandt endvidere, at der var mulighed for at lave en tidsplan, således at hjælpen kunne ydes på de tidspunkter af dagen, hvor ansøgeren havde brug for den.


 

109-11

Resume:

En kommune blev pålagt ved en foreløbig afgørelse straks at anbringe et 13-årigt barn uden for hjemmet på grund af tidligt omsorgssvigt og nuværende vanskeligheder. Barnet var stærkt emotionelt påvirket, havde smerter som følge af belastningen og opholdt sig i en shelter-funktion. Barnet var kommet til Danmark fraAsien som 10-årig for at bo hos sin mor og stedfar. Ankestyrelsen vurderede, at det ikke var tilstrækkeligt, at kommunen havde tilbudt familien et familiemæssigt behandlingsforløb med fokus på anerkendelse og forståelse af barnets situation og reaktionsadfærd m.m.

Den børnefaglige undersøgelse skulle tillige suppleres med en udredning af barnet på baggrund af de beskrevne problemer. Ankestyrelsen vurderede, at kommunen ikke i tilstrækkeligt omfang havde afdækket, om barnet havde andre vanskeligheder end de belastningsmæssige som følge af det omsorgssvigt, som det havde været udsat for.


 

108-11

Resume:

En kvinde, der ikke arbejdede, ogsom opholdt sig i et andet EU-land med sin udstationerede ægtefælle, havde ikke ret til forskudsvis udbetalt børnebidrag fra Danmark.

Hun opfyldte ikke kravet om fast bopæl her i landet, og hun var ikke omfattet af reglerne omfravigelse af bopælskravet.

Da hun ikke var arbejdstager, havde hun ikke ret til børnebidrag på baggrund af forordning 1408/71. Den bidragspligtige var efter det oplyste heller ikke arbejdstager i eller for Danmark. Forordningen gav ikkearbejdstagerens, det vil sige den udstationerede ægtefælles, familiemedlemmer selvstændig ret til familieydelser.


 

107-11

Resume:

Forsøgspersoner er raske personer, der deltager i afprøvning af nye lægemidler. Disse personer er omfattet af personkredsen i arbejdsskadeloven.

Forsøgspatienter er syge personer, der deltager i afprøvning af nye lægemidler som led i behandling af deres sygdom. Disse personer er ikke omfattet af personkredsen i arbejdsskadeloven.

Både forsøgspersoner og forsøgspatienter er omfattet af Lov om klage- og erstatningsadgang indenfor sundhedsvæsenet (tidligere Patientforsikringsloven). Godtgørelse og/eller erstatning til forsøgspersoner efter arbejdsskadeloven går forud for godtgørelse og/eller erstatning efter Lov om klage- og erstatningsadgang indenfor sundhedsvæsenet.


 

106-11

Resume:

Der var ikke grundlag for at kræve en erstatning tilbagebetalt.

En mand havde fået udbetalten erstatningefter Arbejdsskadestyrelsens afgørelse, men klagede over erstatningens størrelse. Ankestyrelsen varikke enig i, at han var berettiget til den erstatning, som Arbejdsskadestyrelsen havde truffet afgørelse om. Forsikringsselskabet krævedeerstatningen tilbagebetalt, fordi manden efter Ankestyrelsens afgørelse ikke var berettiget til erstatningen. Da manden ikke var enig i, at han var forpligtet til at tilbagebetale, anlagde forsikringsselskabet retssag mod ham. Under retssagen bad manden Arbejdsskadestyrelsen og senere Ankestyrelsen om at behandle spørgsmålet omhans tilbagebetalingspligt.

Ankestyrelsen fandt, at manden ikke skulle tilbagebetale erstatningen. Ankestyrelsen lagde blandt andet vægt på, at manden var i god tro, at forsikringsselskabet havde haft mulighed for at (kontra)anke for at undgå denne situation, samt at to domme om tilbagebetaling indenfor patientforsikringen ikke umiddelbart havde betydning på arbejdsskadeområdet.


 

105-11

Resume:

I et tilfælde, hvor der var tale om to forskellige arbejdsskader, hvor generne forstærkede hinanden, skulle et eventuelt tillæg for multiple skader tilkendes på den seneste skade.


 

104-11

Resume:

Dervar ikke tale om en ulykke efter arbejdsskadesikringsloven, da en uddannet social- og sundhedshjælper med 2 ½ års erhvervserfaring fik et psykisk chok og en depressiv enkeltepisode efter at have fundet en 80-årig borger, der sad død på toilettet. Der blev lagt vægt på, at der var tale om en forholdsvis udramatisk hændelse med et roligt forløb, og at den tilskadekomne i kraft af sin uddannelse og erhvervserfaring burde have et beredskab til at håndtere den konkrete hændelse. Det blev endvidere inddraget, at social- og sundhedshjælpere er uddannet til at arbejde med ældre mennesker og må antages at være forberedte på, at de kan finde en borger, der er afgået ved døden.

Vurderingen af, om en hændelse er egnet til at forårsage en psykisk skade, foretages på baggrund af alletre momenter i ulykkesbegrebet. Der skal således være en hændelse, en personskade og årsagssammenhæng mellem hændelsen og personskaden.

I sager om psykiske skader efter ikke-voldelige hændelser indgår blandt andet følgende momenter i vurderingen af, om hændelsen er egnet til at forårsage skaden:

- Om der er tale om en voldsom eller udramatisk hændelse

- Om hændelsen er et naturligt led i den tilskadekomnes arbejde

- Om der er tale om et kaotisk eller kontrolleret forløb

- Om den tilskadekomne er nødt til at håndtere hændelsen alene, eller om der er mulighed for at tilkalde hjælp

- Om den tilskadekomne som fagperson i kraft af uddannelse og erhvervserfaring må antages at have et beredskab til at håndtere hændelsen.

I forhold til beredskabet hos fagpersoner skal det bemærkes, at fagpersoner i arbejdssituationer har en viden, uddannelse og erhvervserfaring, som gør dem i stand til at lægge en distance i forhold til optrappede situationer og konflikter.


 

103-11

Resume:

En EU-borger havdehverken ret til kontanthjælp eller starthjælp.

Ved ansøgning om hjælp må kommunen konkret vurdere i den enkelte sag, om statsforvaltningen må forventes at ville anse en EU-borgers ophold i Danmark for lovligt i medfør af EU-opholdsbekendtgørelsen.

Det var i det konkrete tilfælde ikke tilstrækkeligt godtgjort, atEU-borgeren havde lovligt ophold i Danmark.

Der blev lagt vægt på, at opholdsbeviset var udstedt under forudsætning af lønnet beskæftigelse. Efter 16 ugers beskæftigelse sagde han sit arbejde op på grund af utilfredshed med lønnen. Han søgte om hjælp 5 måneder efter arbejdsophøret og kunne ikke godtgøre, at han i den periode havde været til rådighed for arbejdsmarkedet eller havde haft midler til at kunne forsørge sig selv.

Ifølge EU-opholdsbekendtgørelsen bevarer en EU-statsborger kun under visse betingelser sin status som arbejdstager, hvis han ikke længere er erhvervsaktiv.


 

102-11

Resume:

En EU-statsborger havde ret til starthjælp, men ikke ret til kontanthjælp.

Lovligt ophold

Ved ansøgning om hjælp må kommunen konkret vurdere i den enkelte sag, om statsforvaltningen må forventes at ville anse en EU-borgers ophold i Danmark for lovligt i medfør af EU-opholdsbekendtgørelsen.

I det konkrete tilfælde var dettilstrækkeligt godtgjort, atEU-borgeren havde lovligt ophold i Danmark. Der var udstedt opholdsbevis til ham som samlever, og han søgte om hjælp i umiddelbar tilknytning til, at ”hovedpersonen” ikke længere kunne forsørge ham samtidig med, at han tilmeldte sig jobbørs. ”Hovedpersonen” søgte samtidig om yderligere beskæftigelse.

Der er ikke i EU-opholdsbekendtgørelsen særlige regler om, at retten til ophold bortfalder, hvis hovedpersonen, der har påtaget sig forsørgelse, ikke længere kan overholde det.

Starthjælp og ikke kontanthjælp

DaEU-borgeren blev anset for at have lovligt ophold i Danmark og ikke havde mulighed for at skaffe det nødvendige til sin forsørgelse eller andre midler, havde han ret til starthjælp.

Der var ikke afledet ret til kontanthjælp som følge af, at han var samlever til en EU-arbejdstager.

Han kunne ikke anses som familiemedlem, som ifølge definitionen i EU-opholdsdirektivet ikke omfatter samlevere, men er omfattet af direktivets sekundære persongruppe. Ifølge EU-opholdsdirektivet skal værtslandet lette indrejse og ophold for den partner, med hvem unionsborgeren har behørig dokumenteret varig tilknytning.

Reglerne i EF-forordningen om arbejdskraftens frie bevægelighed inden for fællesskabet medfører ikke, at en samlever til en arbejdstager ligestilles med et familiemedlem med hensyn til afledte sociale rettigheder. Samlevende par er ifølge aktivloven ikke omfattet af den gensidige forsørgelsespligt.


 

101-11

Resume:

Selv om der havde været et akut behov for at flytte hjemmefra, var hjælp til boligindskud ikke en rimelig og nødvendig udgift for en 18-årig, der boede hjemme. Afgørelsen om, hvilken hjælp der i så fald skulle ydes, måtte træffes på grundlag af ansøgerens samlede situation.

Den omstændighed, at en person fyldte 18 år og i den forbindelse ønskede at flytte hjemmefra, bevirkede ikke i sig selv, at der var tale om en boligmæssig forbedring, der kunne begrunde bevilling af flyttehjælp.

Der var ikke grundlag for at kritisere, at kommunen efter oplysning om, at ansøgeren var blevet smidt ud hjemmefra, i første omgang henviste ansøgeren til at søge en midlertidig boligløsning efter princippet i servicelovens bestemmelse om hjælp til husvilde.


 

100-11

Resume:

Indtægter fra arbejde i selvstændig virksomhed medfører fradrag i revalideringsydelse, hvis indtægten overstiger det beløb, som er fastsat i loven.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalglagde vægt på, at indtægt fra drift af selvstændig virksomhed også må anses som arbejdsindtægt.


 

99-11

Resume:

Ankestyrelsen fandt, at der er en formodning for, atto personer, der ikke er gift med hinanden og ikke bor på samme adresse, kun kan anses for samlevende, hvis særlige forhold taler for det.

I det konkrete tilfælde forelå der dog særlige forhold, der talte for at anse parterne for samlevende ved beregning af folkepension. Der blev lagt vægt på deres oplysninger om, at de var kærester, havde fælles økonomi om maden, og at de opholdt sig sammen ved måltider og om natten i enten det ene eller det andet hus.


 

98-11

Resume:

Der var ikke mulighed for at forlænge sygedagpengene til en yngre mand, der havde været udsat for en alvorlig ulykke.

De helbredsmæssige følger af skaden var endnu ikke klarlagt ved varighedsbegrænsningens indtræden, og det var derfor ikke muligt at skønne over de fremtidige muligheder efter forlængelsesbetingelserne.

Det ufuldstændige oplysningsgrundlag skyldtes ikke kommunens sagsbehandling, og sagen kunne derfor ikke umiddelbart sammenlignes med 165-09.


 

97-11

Resume:

En morhavde ret til dækning af tabt arbejdsfortjeneste på baggrund af et nyt beregningsgrundlag, idet der var tale om et afbrudt og nyt forløb. De bevillinger som moderen tidligere havde modtaget, havde været enkeltstående bevillinger for en bestemt angiven periode, og hver gang hun havde haft behov for at få hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste, havde hun indgivet en ny ansøgning. Der var derfor ikke tale om en løbende bevilling.

Vurderingen af, om det tidligere beregningsgrundlag skulle anvendes, eller om der skulle bruges et nyt beregningsgrundlag, skulle ikke bero på en tidsmæssig vurdering men på en vurdering af, om der var tale om et afbrudt og nyt forløb.


 

96-11

Resume:

Ansøgeren havde ikke ret til bevilling af borgerstyret personlig assistance.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at det er en betingelse for at få tilskud til ansættelse af hjælpere efter lov om social service § 96, stk. 1, at borgeren er i stand til at fungere som arbejdsleder for hjælperne. Dette betyder, at borgeren skal være i stand til at tilrettelægge hjælpen og fungere som daglig leder for hjælperne. Dette kan blandt andet omfatte udvælgelse af hjælpere til ansættelse, udarbejdelse af jobbeskrivelser og vagtplaner for hjælperne, oplæring af nye hjælpere, afholdelse af personalemøder og varetagelse af instruktion af hjælpere.

Ankestyrelsen vurderede, at ansøgeren ikke var i stand til at varetage arbejdslederansvaret.


 

95-11

Resume:

Der var ikke ret til dækning af udgifter til hjælpers rejse og ophold i forbindelse med ferie i Tyskland og Sverige.

Ansøger modtog højeste førtidspension, bistandstillæg, dækning af nødvendige merudgifter til medicin og transport og borgerstyret personlig assistance. Hun

søgte om dækning af ekstra udgifter i forbindelse med bilferie, da hun ikke kunne tage en billig charterrejse og ikke kunne anvende campinghytter eller campingvogn.

Det var efter Ankestyrelsens opfattelse ikke ualmindeligt at tage på længere ferieture i bil, og der kunne efter en konkret vurdering ikke ydes tilskud til ekstra omkostninger til overnatning på hotel med store badeværelser og gode senge. Der kan kun ydes tilskud til ekstra omkostninger i forbindelse med midlertidigt ophold i udlandet, hvor der er tale om særlige tilfælde. I denne sag var der ikke beskrevet særlige tilfælde, der kunne berettige tilat få dækket ekstra udgifter.


 

94-11

Resume:

Der kunne ikke ydes dækning af udgifter til ledsagers transport og aktiviteter som en nødvendig merudgift ved den daglige livsførelse.

Det var en betingelse for at få hjælp efter reglerne om nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse, at der ikke var fastsat en egenbetaling til udgiften efter andre bestemmelser i den sociale lovning. I bestemmelsen om ledsagelse er det fastsat, at brugeren selv afholder sine egne og ledsagerens udgifter til befordring med videre.


 

93-11

Resume:

En parallelcykel til en 12-årig handicappet pige var efter en konkret vurdering en nødvendig merudgift ved forsørgelsen og en konsekvens af den nedsatte funktionsevne.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at det måtte anses for almindeligt for ikke-handicappede børn på samme alder at komme rundt på cykel i fritiden.

Der blev endvidere lagt vægt på, at pigen var glad for at cykle, og at det var svært at finde passende fritidsaktiviteter eller motionsmuligheder til hende.

Parallelcyklen var ikke et hjælpemiddel for pigen.

Der blev i den forbindelse lagt vægt på, at pigen allerede var kompenseret for sit behov for transport ved bevilget handicapbil og 4wheeler.


 

92-11

Resume:

Kommunen skulle ikke betale udgiften til transport af en el-kørestol til reparation i Danmark og retur under borgerens kurophold i udlandet. Borgeren blev i udlandet, mens el-kørestolen blev transporteret til Danmark og retur. Ankestyrelsen lagde vægt på, at el-kørestolen, der var gået i stykker under borgerens kurophold, kunne være blevet repareret i det land, hvor kuropholdet fandt sted, selvom reparation ikke kunne ske straks.


 

91-11

Resume:

En udenlandskkvinde, som var familiesammenført og gift med en herboende dansk mand, var ikke berettiget til hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste, idet hun ikke led et indtægtstab i forbindelse med pasning af datteren i hjemmet, men derimod et indtægtstab i forbindelse med indrejsen og opholdet i Danmark.

Kvinden havde ikke haft en indtægt, inden hun søgte om hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste, og det var ikke godtgjort, at hun havde indgået en aftale om ansættelse. Endvidere havde ægtefællen ifølge udlændingelovgivningen pligt til at forsørge kvinden.


 

90-11

Resume:

Der er ikke ret til dækning af udgifter til behandlingcirka 3 ½ årefter et kraniebrud.

Lovens betingelser om, at behandlingen skal have helbredende effekt, er ikke opfyldt, selvom det er oplyst, at skadelidte efter opholdene på X-klinik havde opnået funktionsforbedringer.


 

89-11

Resume:

En selvstændig praktiserende læge, der ikke havde tegnet særskilt arbejdsskadeforsikring, var ikke omfattet af arbejdsskadesikringsloven i forbindelse med sit arbejde som vagtlæge.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at funktionen som vagtlæge er et led i arbejdet som praktiserende læge. Lægen skulle derfor også som vagtlæge betragtes som selvstændigt erhvervsdrivende. I vurderingen indgik, at lægen var forpligtet til at være vagtlæge.

Selvstændigt erhvervsdrivende er kun berettiget efter arbejdsskadeloven, hvis de har tegnet forsikring.


 

88-11

Resume:

En udsendelse til Sverige for at udføre arbejdsopgaver for en dansk arbejdsgiver blev anset for at være en tjenesterejse og ikke en udstationering. Det betyder, at skadelidte som udgangspunkt anses for at være dækket under hele rejsen.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at der var tale om et ophold af kortere varighed og af midlertidig karakter. Skaden, der skete ved parkeringsanlægget på det hotel, hvor skadelidte var indkvarteret, kunne derfor anerkendes som en arbejdsskade.


 

87-11

Resume:

En ung kontraktansat fodboldspiller, der kom til skade ved deltagelse i en træning for U-17 landsholdet, var omfattet af den sikrede personkreds i arbejdsskadesikringsloven.

Ankestyrelsen fandt på baggrund af en interesseafvejning, at det var skadelidtes klub, der var sikringspligtig arbejdsgiver for skadelidte og ikke DBU, som havde inviteret til træningen.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at skadelidte og klubben havde tegnet spillerkontrakt. Det fremgik af kontrakten, at klubben var forpligtet til at frigive skadelidte til at deltage ved landsholdssamling og klubben havde i kraft af almindelige arbejdsgiverbeføjelser mulighed for at sanktionere skadelidte, hvis han ikke deltog.

Endvidere blev der lagt vægt på, at skadelidtes klub havde sportslig interesse i, at skadelidte deltog og udviklede sig yderligere fodboldmæssigt, og en økonomisk interesse i, at skadelidte kunne øge sin værdi som fodboldspiller.

Ankestyrelsen fandt på denne baggrund, at landsholdstræningen i det konkrete tilfælde var en del af arbejdet som kontraktansat fodboldspiller.


 

86-11

Resume:

Anerkendelse af en tennisalbue som en erhvervssygdom efter loven kan ikke afvises med den begrundelse, at der på anerkendelsestidspunktet ikke længere findes objektive fund svarende til den anmeldte tennisalbue.

Ankestyrelsen hjemviste sagen til Arbejdsskadestyrelsen, der skulle forelægge sagen for Erhvervssygdomsudvalget til vurdering af, om arbejdet som teknisk tegner med tegnearbejde på computeren og 9 klik i minuttet med musen kunne anerkendes på grund af arbejdets særlige art.

Ankestyrelsen var enig i, at sygdommen ikke kunne anerkendes efter Erhvervssygdomsfortegnelsen.


 

84-11

Resume:

En skadelidt, som efter en arbejdsulykke havde indgået en § 56-ordning med sin arbejdsgiver, men fortsatte med at arbejde til uændret løn, havde ikke ret til erstatning for tab af erhvervsevne.

En § 56-ordning indebærer, at arbejdsgiver får refunderetsygedagpengene, når skadelidte er syg/fraværende.

Ankestyrelsen fandt, at en § 56-ordning ikke kunne sammenlignes med sagerne vedrørende fleksjob (Principafgørelse U-1-04) og personlig assistance (128-09).

Ankestyrelsen henviste i stedet til en anden sag af 23. december 2009, hvor Østre Landsret traf afgørelse om erstatning for tab af erhvervsevne: Dommen vedrørte en mand, som led af lungehindekræft. Så længe pågældende levede, oppebar han fuld løn fra sin arbejdsgiver, uanset hvor lidt eller meget han arbejdede. Der var indgået en såkaldt § 28-aftale (nuværende § 56) med kommunen. Lønnen var for arbejdsgiveren delvis finansieret af en privat pension og refusion af sygedagpenge i medfør af dagpengeloven.

Det blev i dommen konkluderet, at spørgsmålet herefter var, om det forhold, at sagsøgers arbejdsgiver fik dækket en del af lønudgifterne fra anden side medførte, at sagsøgers erhvervsevnetab skulle fastsættes uafhængig af den løn, som han oppebar. Efter en samlet vurdering af det ovenfor beskrevne forholdsvis kortvarige sygdomsforløb, hvor sagsøger fortsat i nogen grad udførte arbejde, fandt landsretten, at det forhold, at sagsøgers arbejdsgiver under hans sygdom oppebar sygedagpenge og en forsikringsydelse, ikke var tilstrækkelig til at fravige udgangspunktet, hvorefter den lønindtægt, skadelidte oppebærer, er afgørende.


 

83-11

Resume:

Økonomisk hjælp til depositum, forudbetalt leje samt hjælp til flytning kan betragtes som medvirken efter reglerne i retssikkerhedsloven om mellemkommunal refusion.

Ankestyrelsen lægger vægt på, at der ikke af forarbejderne til retssikkerhedsloven eller senere ændringer er holdepunkter for, at fortolkningen af medvirken skal forstås anderledes end efter reglerne om mellemkommunal refusion i dagældende lov om social bistand.

B kommune er derfor forpligtet til at yde refusion til A kommune for udgifter til hjælp til en borger, som flytter fra egen bolig i B kommune, hvor han er bevilget 20 timers socialpædagogisk støtte om ugen, til egen bolig med samme støtte i A kommune. Støtten i egen bolig vurderes at have et omfang og formål, at den kan sidestilles med et botilbud.


 

82-11

Resume:

Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov indskrænker ikke muligheden for at få hjælp til befordring efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Kommunen havde bevilget ungdomsuddannelsen på forrevalidering som et tilbud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats til en mand med Asperger syndrom.

Han tilhørte derfor den persongruppe, der kunne få vurderet sit behov for befordringsgodtgørelse efter såvel lov om en aktiv beskæftigelsesindsats som efter lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov.


 

81-11

Resume:

En mand, der var ansat i fleksjob, fik efter tre år ændret sin arbejdsfunktion til en stilling som teamleder.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at der skulle ske omberegning af grundlaget for løntilskuddet for hans ansættelse i fleksjob. Tilskuddet skulle fremover beregnes ud fra den mindste overenskomstmæssige løn for teamledere på området.

Udvalget lagde vægt på, at der var tale om et egentligt stillingsskift med en ny arbejdsfunktion i forhold til hans hidtidige ansættelse i fleksjob, og at kommunen fortsat fandt ham berettiget til fleksjob.


 

80-11

Resume:

En bevilling om tabt arbejdsfortjeneste på grund af barnets kroniske lidelse kunne ikke begrænses til først at gælde efter udnyttelse af overenskomstens mulighed for tjenestefri ved barns 1. og eventuel 2. sygedag.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at overenskomstens ret til tjenestefrihed med løn kun kunne udnyttes, når det var foreneligt med forholdene på arbejdspladsen, og at arbejdsgiver kunne inddrage retten individuelt.

Ankestyrelsen lagde endvidere vægt på, at kommunen havde truffet afgørelse om, at familien var omfattet af reglerne om tabt arbejdsfortjeneste.

Ankestyrelsen tog ikke stilling til, hvorvidt der var ret til hjælp til dækning af tabt arbejdsfortjeneste. For at dette var tilfældet, skulle der være tale om et indtægtstab.


 

79-11

Resume:

En ret til tabt arbejdsfortjeneste omfattede alle kontroller og behandlinger, der var iværksat på grund af den kroniske/langvarige lidelse.

Kommunen kunne således ikke foretage fradrag for de 3 første kontroller eller ambulante behandlinger.

Ankestyrelsen lagde vægt på at kommunen havde truffet afgørelse om, at der var tale om et barn med betydelig og varig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne eller indgribende kronisk eller langvarig lidelse og at familien således var omfattet af reglerne om tabt arbejdsfortjeneste.


 

78-11

Resume:

Der kunne ikke ydes hjælp efter serviceloven til aflastning i form af ansættelse af hjælpere til pasning af et barn under indlæggelse på et sygehus. Barnet havde behov for støtte under indlæggelse til operation for medfødte hjerte- og hjernelidelser.

Ankestyrelsen lagde vægt på princippet om sektoransvarlighed, hvorefter en myndighed eller et hospital som hovedregel er ansvarlig for, at de ydelser, der leveres af myndigheden eller hospitalet, kan modtages af borgerne.

Det betød, at dækningen af det plejebehov, som var forudsætningen for, at barnet kunne behandles for sine lidelser på hospitalet, ikke var et kommunalt ansvar, men som udgangspunkt var sundhedssektorens eller hospitalets ansvar.


 

77-11

Resume:

Ved beregning af nødvendige merudgifter ved forsørgelsen af en svært autistisk, mentalt retarderet dreng skulle kommunen medtage udgifter til genanskaffelse og reparation af indbo ødelagt af barnet. Udgifterne til indbo skulle medtages i det omfang, de oversteg de udgifter en familie almindeligvis har hertil, hvis udgifterne ikke kunne undgås ved pædagogiske tiltag og indretning af drengens omgivelser.

Kommunen skulle derimod ikke medtage udgifter til den handicappede drengs lange bade, slitage på og vask af tøj samt spild af madvarer.

Der var ikke dokumentation for, at disse udgifter samt hans spild af madvarer og andre dagligvarer var nødvendige og ikke kunne undgås. Der blev lagt vægt på, at udgifterne kunne undgås og reduceres ved at aflede drengen fra hans uhensigtsmæssige ritualer.

Udgiften til et handicapforeningskontingent kunne ikke betragtes som en nødvendig merudgift, da udgiften ikke var nødvendig for at få dagligdagen til at fungere.


 

76-11

Resume:

En borger, der fik udbetalt kontanthjælp og efterfølgende SU for samme periode, skulle tilbagebetale kontanthjælpen, da borgeren blev dobbeltforsørget i den pågældende periode.

Borgeren, som var på kontanthjælp, påbegyndte uddannelse og modtog SU fra og med februar måneddet pågældende år. Sidste kontanthjælp varudbetalt den 30. januar samme år.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalglagde vægt på, at kontanthjælp udbetalt i slutningen af en månedskal bruges tilforsørgelse i den efterfølgende måned.


 

75-11

Resume:

En borger, som stillede sig til rådighed for arbejde og søgte om kontanthjælp efter en længere passiv periode, hvor han blev forsørget af sine forældre, var berettiget til kontanthjælp, idet hans forhold var ændrede, og forældrene ikke havde pligt til at forsørge deres voksne søn.

En kommune skal, når en borger søger om kontanthjælp, vurdere, om borgeren på ansøgningstidspunktet har været ude for ændringer i sine forhold, der bevirker, at han ikke kan skaffe det nødvendige til forsørgelsen.

Arbejdsløshed berettiger ikke i sig selv til kontanthjælp, hvis borgeren har mulighed for at forsørge sig selv. Men i den konkrete sag havde borgerenikke mulighed for selv at skaffe det nødvendige til sin forsørgelse, idet han var arbejdsløs, ikke havde formue og ikke kunne dække sit behov gennem andre ydelser.


 

74-11

Resume:

En borger, der havde levet af sin formue efter at have opsagt sit arbejde, var berettiget til kontanthjælp, da pengene slap op, og han ikke kunne finde et arbejde.

En kommune skal, når en borger søger om kontanthjælp, vurdere, om borgeren på ansøgningstidspunktet har været ude for ændringer i sine forhold, der bevirker, at han ikke kan skaffe det nødvendige til forsørgelsen.

Arbejdsløshed berettiger ikke i sig selv til kontanthjælp, hvis borgeren har mulighed for at forsørge sig selv. Men i den konkrete sag havde borgerenikke mulighed for atskaffe det nødvendige til sin forsørgelse, idet han var arbejdsløs, ikke længere havde formue og ikke kunne dække sit behov gennem andre ydelser.

Ved behandling af hans ansøgning om kontanthjælp skulle kommunen tage stilling til, om han havde udvist uforsvarlig økonomi, og kontanthjælpen dermed skulle ydes med tilbagebetalingspligt.


 

73-11

Resume:

C Kommune kunne rette krav mod den tidligere opholdskommune A om refusion af udgifter til anbringelse af børn uden for hjemmet, selv om familien i en mellemperiode havde haft ophold i B Kommune. Det ville være i strid med formålene med retssikkerhedslovens § 9 c, stk. 5, hvis det blotte forhold, at mor og børn i en periode boede i B Kommune, kunne skærme A Kommune mod et refusionskrav, når betingelsen om passivitet var opfyldt.


 

72-11

Resume:

Et medlem af en motocrossklub var ikke omfattet af den personkreds, som er dækket af lov om arbejdsskadesikring, da han blev påkørt mens han fungerede som flagpost under et motocrossløb.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at opgaven som flagpost ikke gik ud over, hvad man kunne anse for almindelig deltagelse i klubbens arbejde. Tilskadekomne kunne derfor ikke ansesfor at væreantaget til at udføre arbejde for motocrossklubben.


 

71-11

Resume:

Sikredes erstatning for tab af erhvervsevne skulle have virkning fra tidspunktet, hvor sagen oprindeligt var blevet afvist ved en fejl.

Det betød, at kapitaliseringsfaktoren til beregning af erstatningsbeløbet afhang af sikredes alder på tidspunktet for den oprindelige fejlagtige afgørelse.


 

70-11

Resume:

En afgørelse får først retsvirkning, når den er forskriftsmæssigt meddelt sagens parter. Det vil sige, når afgørelsen pr. brev er kommet frem til sagens parter. Der kunne ikke støttes ret på Arbejdsskadestyrelsens afgørelse om forhøjelse af det varige mén, da skadelidte var afgået ved døden samme dag, Arbejdsskadestyrelsen traf afgørelse. *)


 

68-11

Resume:

Det sociale nævn var rette klageinstans i forhold til kommunens afgørelse om modregning/indtræden i overskydende skat for huslejerestance efter § 8 i lov om inddrivelse af gæld til det offentlige.

Klageadgangen fulgte klagereglerne i integrationsloven, fordi huslejen var opkrævet med hjemmel i integrationsloven.

Det afgørende var, at kommunen ikke havde sendt kravet til restanceinddrivelsesmyndigheden, men at kommunen selv stod for inddrivelsen af huslejerestancen, og dermed selv havde truffet afgørelse om modregningen.


 

67-11

Resume:

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt det ikke godtgjort, at en sygedagpengemodtager uden rimelig grund havde undladt at medvirke ved kommunens opfølgning i sygedagpengesagen.

Beskæftigelsesudvalget fandt det ikke tilstrækkelig sandsynliggjort, at sygedagpengemodtageren havde modtaget kommunens brev med anmodning om indsendelse af skema.

Ifølge Beskæftigelsesudvalgets praksis antages et brev befordret med Post Danmark normalt for at være kommet frem til adressaten.

Sygedagpengemodtageren og hendes arbejdsgiver havde imidlertid oplyst, at der var i alt fire brevet fra kommunen, som de ikke havde modtaget.

På den baggrund fandt Beskæftigelsesudvalget, at kommunens procedure for afsendelse af brevet skulle undersøges nærmere.

Udvalget hjemviste således sagen til Beskæftigelsesankenævnet.


 

66-11 

Resume:

For at kunne få refusion af barseldagpenge ved fravær af kortere varighed på grund af graviditetsgener skulle arbejdsgiver alene sørge for at fremsætte sit refusionskrav inden 3 måneder fra 1. fraværsdag. Bestemmelsen om, at fravær skal anmeldes inden 4 uger fra 1. fraværsdag, skulle ikke anvendes, da der var tale om graviditetsbetinget sygdom af kortere varighed inden 4-ugers-perioden før forventet fødsel.

Ved fravær af kortere varighed forstås fravær i en periode på 21 kalenderdage eller derunder.

Da der var tale om graviditetsbetinget sygdom, var arbejdsgiver berettiget til refusion allerede fra 1. fraværsdag.


 

65-11

Resume:

Kommunens jobcenter kan overlade det til anden aktør at træffe afgørelse om fleksjob, idet der er direkte hjemmel i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats til at gøre dette.

Anden aktørs afgørelse kan påklages til kommunen efter særlige regler herom.


 

64-11

Resume:

Beskæftigelsesankenævnet havde kompetence til at tage stilling til klage over jobcentrets afslag på at afklare arbejdsevnen, idet afslaget indeholdt en afgørelse om afslag på fleksjob på det foreliggende grundlag, selv om det ikke direkte fremgik af sagen.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalget lagde vægt på, at borgeren ansøgte om afklaring af arbejdsevnen i forhold til fleksjob, at sagen havde været behandlet på møde, og at jobcenterets afgørelse var ledsaget af en klagevejledning. Beskæftigelsesudvalget vurderede, at jobcentrets afslag på at afklare arbejdsevnen måtte anses for en afgørelse, der tilsigtede at have retsvirkning efter sit indhold - afslag på fleksjob på det foreliggende grundlag.


 

63-11

Resume:

En armkompressionsstrømpe kunne ikke anses for et arbejdsredskab eller en arbejdspladsindretning efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats.

Ansøgers behov for armkompressionsstrømper var ikke en følge af hendes konkrete arbejdsproces som anæstesisygeplejerske.

Beskæftigelsesudvalget lagde vægt på, at ansøgers funktionsevne generelt var nedsat, og at hun skulle bære armkompressionsstrømpe både privat og på arbejde.

Armkompressionsstrømper var derfor ikke kun nødvendig for, at ansøger kunne bestride sit arbejde.


 

62-11

Resume:

Udbetaling af en livsforsikring er en formue, som der ikke kan ses bort fra ved vurdering af behov for hjælp.

Udbetaling af en livsforsikring er ikke specifikt nævnt i loven som en af de undtagelser, hvor der kan ses bort fra formue ved vurdering af behov for hjælp. Loven opregner udtømmende de tilfælde, hvor der skal ses bort fra udbetaling af en formue ved vurdering af hjælp.

Derudover er forsikringssummen efter sit formål ikke indeholdt i lovens undtagelse om at se bort fra beløb, der er udbetalt for ikke-økonomisk skade.


 

61-11

Resume:

Kommunen havde ret til at afslå at yde kontanthjælp til en person, der havde en formue på over 10.000 kr.

Borgeren havde samtidig med ansøgningen om kontanthjælp overført et beløb fra sin bankkonto for at indfri privat gæld. Der forelå dog ikke nogen dokumentation for en låneaftale og heller ikke dokumentation for, at gælden var forfalden.

Der var en sådan tidsmæssig sammenhæng mellem ansøgningen om kontanthjælp og overførslen af penge, at formuen ikke kunne anses for reelt at være forbrugt.


 

60-11

Resume:

En gift kontanthjælpsmodtager skal have udmålt kontanthjælp som gift, selvom ægtefællen er flyttet på plejehjem, og samlivet således er ophævet.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg lagde vægt på, at hjælpen til et ægtepar udmåles efter særlige regler, hvor hovedreglen er, at hjælpen beregnes som summen af de beløb, som hver af ægtefællerne er berettiget til.

Udvalget lagde endvidere vægt på, at den gensidige forsørgelsespligt først ophører ved separation eller skilsmisse og ikke blot ved samlivsophør.


 

59-11

Resume:

Der skal ikke foretages fradrag i ledighedsydelse for forhøjelse af tjenestemandspension som følge af en arbejdsskade (tilskadekomstpension).

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at det ikke var hensigten at forskelsbehandle borgere, der modtager ledighedsydelse, i forhold til borgere, der modtager arbejdsløshedsdagpenge eller fleksydelse, hvor der ikke sker fradrag for tilskadekomstpension.

Tilskadekomstpension kunne rummes i reglen i bekendtgørelsen om, at der ikke skal ske fradrag i ledighedsydelse for erstatninger, herunder erstatninger efter lov om sikring mod følger af arbejdsskade.


 

58-11

Resume:

Efterbetaling af sygedagpenge skal anses for indtægt ved udmålingen af kontanthjælp.

Det betyder, at efterbetalingen af sygedagpenge skal fradrages i kontanthjælpen som indtægt og ikke som formue.


 

56-11

Resume:

Kommunen kunne ikke give afslag på forsørgertakst til en udeboende borger under 25 år, som havde fået sin søn anbragt uden for hjemmet.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalglagde vægt på, at borgeren havde den fulde forældremyndighed over sin søn, og atsønnen skulle have haft ophold hos borgeren, hvis han ikke var anbragt uden for hjemmet.


 

55-11

Resume:

En 12-årig dreng, som var imedicinsk behandling for ADHD, havde ikke en så væsentlig funktionsnedsættelse, at han var omfattet af personkredsen, der kan få dækket merudgifter ved forsørgelsen.

Han gik i normalklasse og var med god effekt under behandling for sin opmærksomhedsforstyrrelse og sine koncentrationsvanskeligheder. Han havde primært vanskeligt ved sociale situationer.

Vurderingen af, om han var omfattet af personkredsen, skulle i denne sag ske ud fra situationen med medicin. Dette skyldes, at hans adfærdsmæssige og følelsesmæssige funktionsnedsættelse forud for medicinsk behandling, ikke var så betydelig, at ophør med medicinsk behandling ville medføre umiddelbar risiko for varig og væsentlig funktionsnedsættelse. Han var før påbegyndelsen af den medicinske behandling altid meget urolig, havde koncentrationsproblemer og indgik kun med besvær i socialt samspil.


 

54-11

Resume:

En dreng på 5 år med betydelige adfærds- og udviklingsforstyrrelser var omfattet af personkredsen for dækning af merudgifter og tabt arbejdsfortjeneste ved forsørgelse af børn.

Drengen viste tidligt tegn på adfærdsforstyrrelser.

Drengen blev først fundet berettiget til merudgifter fra det tidspunkt, hvor der forelå en samlet børnepsykiatrisk vurdering, som dokumenterede, at lidelsen var varig og af et sådant omfang, at den ikke kunne forventes bedret ved behandling.

Først fra det tidspunkt var det dokumenteret, at hans opmærksomhedsvanskeligheder samt væsentlige eksekutive og motoriske vanskeligheder og vanskeligheder med effektregulering var af varig, indgribende karakter.


 

53-11

Resume:

Der var ikke ret til dækning af nødvendige merudgifter ved den daglige livsførelse til kontrolbesøg hos egen læge. Det indgik i vurderingen, at der var mulighed for at vælge en læge i nærområdet, og egen læge havde adresse i nærområdet.

Spørgsmålet om dækning af udgifter for anden lidelse end den primære lidelse blev hjemvist.


 

52-11

Resume:

Der var ret til tilskud til førtidig udskiftning af høreapparat til en kvinde, der mistede sit høreapparat, da hun besvimede, faldt og blev kørt på skadestue til behandling.

Der var tale om et apparat fra en privat leverandør, og Ankestyrelsen vurderede, at situationen kunne sammenlignes med bekendtgørelsens beskrivelse af mulighed for udskiftning, hvis apparatet var gået tabt ved tyveri, brand eller lignende.


 

51-11

Resume:

En 23-årig døv kvinde var ikke omfattet af den personkreds, der kan få hjælpefter reglerne ommerudgifter.

Hendes funktionsnedsættelse i form af døvhed var af indgribende karakter i den daglige tilværelse.

Der var imidlertid ikke dokumentation for, at funktionsnedsættelsen havde medført behov for, at der ofte måtte sættes ind med ikke uvæsentlige hjælpeforanstaltninger.


 

49-11

Resume:

En blind person var efter en konkret helhedsvurdering omfattet af den personkreds, der kan få hjælp efter reglerne om merudgifter. Hans funktionsevne var væsentligt nedsat på grund af blindhed og nedsat hypofysefunktion, som havde indgribende konsekvenser i den daglige tilværelse.

Ved helhedsvurderingen af hans funktionsevne lagde Ankestyrelsen vægt på, at hans evne til at færdes, hans evne til at deltage i den almindelige husholdning og hans evne til at gå på indkøb, var væsentligt nedsat. Der blev også lagt vægt på, at hans evne til at deltage i socialt samvær og fastholde et almindeligt aktivitetsniveau var væsentligt nedsat.

Betingelsen om ”ikke uvæsentlige hjælpeforanstaltninger” var opfyldt, da ansøger var bevilget førerhund og mobilitystok, og modtog hjælp til rengøring.


 

48-11

Resume:

En afgørelse om støtte til indretning af en handicapbil var ugyldig, da den måtte anses for truffet af anden aktør.

En anden aktørs indstilling til afgørelse i en sag om indretning af en handicapbil måtte anses for så tæt forbundet med selve afgørelsen, at der var tale om myndighedsudøvelse. Gennem indstillingen havde anden aktør i realiteten foretaget det lovpligtige skøn, som fastsatte, hvad der skulle være ret for borgeren i sagen.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at der ikke var hjemmel i serviceloven til delegation af myndighedsudøvelse, og at anden aktør ikke havde kompetence til myndighedsudøvelse.


 

47-11

Resume:

En kvinde hæftede som medansøger om boligstøtte for krav om tilbagebetaling af støtte for den periode, hvor hun havde boet i boligen.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at kvinden som medansøger var orienteret om pligten til at oplyse om ændringer, og at manglende opfyldelse af oplysningspligten kunne medføre krav om tilbagebetaling af boligstøtte.

Da kvinden ved sin underskrift som medansøger var bekendt med tilbagebetalingspligten, kunne det forhold, at hun ikke havde skrevet under i feltet om solidarisk hæftelse, ikke føre til en nedsættelse af tilbagebetalingskravet.


 

46-11

Resume:

Kommunens jobcenterhar ret til at uddelegere sin kompetence til at udrede og indstilletil påbegyndelse afsag om førtidspension til anden aktør.

Det betyder, at kommunen kan påbegynde sag om førtidspension på baggrund af ressourceprofil og indstilling fra anden aktør om at påbegynde sag om førtidspension.

Beskæftigelsesankenævnet kan derfor ikke afvise at behandle en klage over kommunens efterfølgende afgørelse om, at betingelserne for at få førtidspension ikke er opfyldt.


 

44-11

Resume:

Fast ophold uden for hjemmet fra torsdag efter skole til mandag morgen er af et sådant omfang, at det skal bevilliges efter reglerne om anbringelse uden for hjemmet. Opholdet kan således ikke etableres som aflastning.


 

43-11

Resume:

Tilbud om efterværn, herunder tilbud om at opretholde et døgnophold i et anbringelsessted, skal ophøre, når tilbuddet ikke længere opfyldersit formål under hensyn til den unges behov for støtte, eller når den unge fylder 23 år.

Ved en afgørelse om efterværn skal der derfor ikke sættes en tidsmæssig begrænsning på hjælpens varighed ud over, hvad der følger af lovens ordlyd.

Ankestyrelsenophævede derfor kommunens og nævnets afgørelse om tidsbegrænsning på et år fra den unge fyldte 18 år.


 

41-11

Resume:

Den mulighed for delegation af kompetence til anden aktør, som fremgår af sygedagpengeloven, omfatter ikke indstilling til afgørelse om retten til sygedagpenge eller partshøringforud for denne afgørelse. Disse to sagsbehandlingsskridt er efter Beskæftigelsesudvalgets opfattelse en så integreret del af afgørelsen om retten til ydelsen, at de er omfattet af delegationsforbuddet i sygedagpengeloven. Kommunens og nævnets afgørelser var ugyldige, fordi retsvirkningen af anden aktørs manglende kompetence er ugyldighed.


 

40-11

Resume:

Når sygedagpengeperioden er forlænget på grund af påbegyndelse af sag om førtidspension, og der tilkendes førtidspension, skal udbetalingen af sygedagpenge fortsætte, indtil der udbetales førtidspension.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg tog ved afgørelsen ikke stilling til begyndelsestidspunktet for udbetaling af pension.


 

39-11

Resume:

En kommune kan ikke yde hjælp, når en borger modtager en formue, som kan dække det økonomiske behov.

Der er ikke lovregler, der fastlægger, hvor længe en person skal leve af en udbetalt formue.

Det betyder, at kommunen kan fastlægge metoden for beregning af periodens længde.

Ved fastsættelsen af den periode, hvor en person skønnes at kunne forsørge sig for sin formue, skal kommunen tilgodese, at personen som minimum har et beløb til rådighed, som svarer til, hvad personen ville kunne have modtaget netto per måned, hvis der havde været ret til hjælp til forsørgelse.

Kommunen skal ved sin vurdering være opmærksom på ikke at forskelsbehandle personer og behandle sammenlignelige situationer ens. Det indebærer blandt andet, at kommunen skal beregne perioden efter samme princip, uanset om en person har opfyldt eller tilsidesat sin oplysningspligt.


 

38-11

Resume:

Kommunen havde ikke ret til at gøre udbetalingen af kontanthjælp betinget af, at borgeren indsendte en underskrevet tilbagebetalingserklæring, idet en sådan underskrift ikke var afgørende for, om kommunen havde et tilbagebetalingskrav eller ej.

Det var en betingelse for gyldigheden af kommunens tilbagebetalingskrav, at kommunen senest ved udbetaling af hjælpen orienterede modtageren om, at hjælpen skulle betales tilbage og med hvilken begrundelse.

Kommunen skulle derfor være i stand til at dokumentere, at orienteringen havde fundet sted. En underskrevet tilbagebetalingserklæring kunne være en mulighed.


 

37-11

Resume:

En person med bopæl og arbejde i udlandet kunne opsætte udbetalingen af dansk pension til et tidspunkt, der lå efter folkepensionsalderen.

Bekendtgørelsen om opsat pension omhandler kun arbejde, der udføres i lande inden for EØS-området samt arbejde, der udføres i lande uden for EØS-området, hvor der er indgået konvention om social sikring mellem Danmark og det pågældende land.

Bekendtgørelsen kunne dog ikke anses for udtømmende, men måtte også omfatte de tilfælde, hvor en person har ret til folkepension i udlandet efter de særlige regler herom i loven om social pension.

I foreliggende tilfælde opfyldte personen betingelsen om at modtage folkepension overalt i udlandet, fordi han havde optjent mindst 30 års bopælstid i Danmark mellem det fyldte 15. år og det fyldte 65. år.

Kommunens oprindelige afgørelse om ret til at opsætte pension skulle derfor opretholdes.

Det forhold, at det var kommunen og ikke Pensionsstyrelsen, som havde truffet den oprindelige afgørelse i sagen, havde ikke betydning for afgørelsens gyldighed i den foreliggende sag. Der blev lagt vægt på, at der var tale om en arbejdsfordeling mellem myndighederne, og at den stedlige kompetenceordning ikke kunne opfattes som en garanti for afgørelsens lovlighed.


 

 

36-11

Resume:

En mand havde ikke optjent ret til fuld pension, da han hovedsageligt var vokset op i USA og Canada, og først senere i livet flyttede til Danmark, hvor han søgte om førtidspension.

Ved opgørelse af bopælstid i Danmark kunne perioder med skolegang og kurser under opholdet i udlandet ikke sidestilles med bopæl i Danmark, da opholdet i udlandet ikke tog sigte på uddannelse, men havde andet formål.

Når der ifølge overenskomst er ret til ligebehandling med danske statsborgere, medfører dette ikke, at der er ret til fuld pension, men at der gælder samme betingelser som for danske statsborgere.


 

35-11

Resume:

Omberegning af folkepensionens grundbeløb i forbindelse med en tidsbegrænset arbejdsindtægt foretages alene, hvis en beregning på grundlag af den forventede fremtidige indtægt på årsbasis fører til en ændring af pensionens størrelse.

Kommunen skulle lægge den faktiske indkomst til grund og kunne ikke fastsætte en fiktiv årsindkomst beregnet ved at gange den midlertidige indtægt pr. måned med 12.


 

34-11

Resume:

Ved beregningen af helbredstillæg skulle kommunen ikke fradrage tilskud fra Sygeforsikringen Danmark, når pensionisten ikke havde ret til tilskuddet. Pensionisten var medlem af Sygeforsikringen Danmark, men havde anvendt en fodbehandler, som Sygeforsikringen Danmark ikke gav tilskud til.


 

33-11

Resume:

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg fandt, at et medlem af en a-kasse, der i forbindelse med arbejdsgivers konkurs havde modtaget erstatning fra Lønmodtagernes Garantifond, til opfyldelse af 2-årsreglen, kunne medregne det antal løntimer, som han ville have haft i erstatningsperioden.

Det forhold, at der som følge af udbetalingsloftet i lov om Lønmodtagernes Garantifond var sket en nedsættelse af medlemmets lønerstatning, kunne ikke føre til en tilsvarende nedsættelse af antallet af løntimer, som medlemmet kunne medregne til opfyldelse af 2-årsreglen.


 

32-11

Resume:

Faderens arbejdsgiver havde ret til refusion af barselsdagpenge udbetalt til faderen, selvom anmodningen om refusion først blev modtaget i kommunen, da der var udbetalt dagpenge for hele perioden til moderen.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalglagde vægt på, at arbejdsgiveren havde anmodet om refusion inden for den i loven fastsatte frist.

Der blev endvidere lagt vægt på, at forældrene, på tidspunktet for faderens afholdelse af orlov, ikke havde opbrugt deres ret til 32 ugers forældreorlov tilsammen.

Kommunen kunne rette eventuelt tilbagebetalingskrav mod moderen.


 

31-11

Resume:

A Kommunes refusionsforpligtelse ophørte ikke ved, at borgeren flyttede fra et bofællesskab i egen bolig med støtte. Borgeren flyttede senere igen i bofællesskab. Der var tale om et ubrudt forløb.

Borgeren modtog socialpædagogisk støtte med 22 timer og var visiteret tilbeskyttet beskæftigelse på fuld tid. Hjælpen havde stort set været uændret gennem årene.

Ankestyrelsen lagde ved afgørelsen vægt på, at hjælpen i egen bolig havde et omfang, der kunne sidestilles med en boform efter serviceloven. Den samlede hjælp bidrog til at skabe struktur i borgerens hverdag, som et ophold i boform også ville kunne yde.


 

30-11

Resume:

B Kommune var refusionspligtig overfor A Kommune i forbindelse med en borgers flytning til et beskyttet botilbud i A Kommune.

Ankestyrelsen fandt, at B Kommune var opholds- og handlekommune for borgeren, da behovet for et beskyttet botilbud opstod. Borgeren var uden bolig og kunne ikke klare sig selv.

Det forhold, at der på grund af ventetid på botilbuddet blev etableret en midlertidig foranstaltning i A Kommune, hvor der var lejet et værelse og etableret støtteforanstaltninger, medførte ikke en ændring af B Kommunes betalingsforpligtelse. Der var tale om et ubrudt forløb.


 

29-11

Resume:

Det er kun sikrede, som er berettiget til at få dækket udgifter til behandling efter loven.

Udgifter til behandling kan ikke dækkes, når arbejdsgiver har afholdt udgiften.

Når arbejdsgiver har en forsikringsordning, hvorefter regningen for behandling bliver sendt til arbejdsgiver, og sikrede således ikke har en faktisk udgift til behandling, kan udgiften til behandling ikke dækkes efter arbejdsskadelovgivningen.


 

26-11

Resume:

En borger stod ikketil rådighed for et fleksjob, fordi hun uden gyldig grund havde afvist at deltage i afklaring af, om hun stod til rådighed for et fleksjob. Som følge heraf havde hun ikke ret til ledighedsydelse.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg lagde vægt på, at borgeren var blevet orienteret om, at der var rejst tvivl om hendes rådighed for et fleksjob, og at virksomhedspraktikken var nødvendig for, at hun kunne bevare retten til ledighedsydelse. Der var tale om et rimeligt tilbud, hvor der var taget hensyn til hendes ressourcer og helbredsbegrænsninger. Borgeren blev i tilstrækkeligt omfang orienteret om starttidspunktet og formålet med virksomhedspraktikken, samt om konsekvenserne ved udeblivelse.


 

25-11

Resume:

Sygedagpengeperioden kunne forlænges, idet kvindens arbejdsevne var nedsat i en sådan grad, at hun ikke ville kunne opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg lagde bl.a. vægt på, at kvinden var helbredsmæssigt udredt, og at der ikke var behandlingsmuligheder, der kunne bringe hende tilbage på det ordinære arbejdsmarked, samt at de objektive fund svarede til de subjektive klager.

Beskæftigelsesudvalget vurderede endvidere, at det ikke var endelig afklaret, om kvinden ville være berettiget til fleksjob, eller om der skulle rejses sag om førtidspension. En sådan afklaring vurderedes at ville kunne finde sted inden for en periode på 26 uger.


 

24-11

Resume:

Der var ikke ret til forlængelse af sygedagpengeperioden, da det ikke kunne anses for godtgjort, at en kvinde, som gennem mange år havde lidt af lændesmerter ikke kunne opnå eller fastholde beskæftigelse på normale vilkår.

Kvinden havde været i stand til at arbejde op til 30 timer ugentlig i en arbejdsprøvning, uden atrygsmerterne var værre på arbejdet end derhjemme. Den effektive arbejdstid var vurderet til ca. 21 timer ugentlig, og det blev vurderet, at arbejdstiden kunne øges ved ansættelse af personlig assistance.

Kvinden havde fået en depression efter arbejdsprøvningen, men dette kunne ikke ændre på vurderingen, da det ikke på tidspunktet for afgørelsen kunne fastslås, om depressionen på længere sigt ville nedsætte kvindens arbejdsevne yderligere.


 

23-11

Resume:

En 11-årig dreng med svær mental retardering, ADHD og autisme var berettiget til en handicap-tandemcykel som hjælpemiddel.

Ankestyrelsen lagde vægt på graden og omfanget af drengens nedsatte funktionsevne og de belastende følger, den havde for ham i dagligdagen

Drengen kunne blive panisk, når han for eksempel skulle stige af- eller på en bus, eller hvis der var for mange taxaer, busser, biler og mennesker omkring ham. Han kunne i sådanne situationer være voldsomt udadreagerende, således at han enten skulle føres væk eller fastholdes for at undgå at situationen udartede sig yderligere. Dertil kom, at han nemt ville kunne komme galt af sted i trafikken, hvis han skulle færdes alene.


 

22-11

Resume:

En sportsprotese til en benamputeret person var et hjælpemiddel og ikke en merudgift, idet der var tale om et kropsbåret hjælpemiddel.

Sportsprotesen kunne bevilliges, selv om der også var bevilliget en almindelig protese, da sportsprotesen i det konkrete tilfælde i væsentlig grad ville kunne afhjælpe de varige følger af handicappet og i væsentlig grad lette den daglige tilværelse. Der blev lagt vægt på, at ansøger før amputationen havde dyrket idræt dagligt, og at han ønskede at fortsætte den daglige idrætsudøvelse på en idrætsefterskole.


 

21-11

Resume:

Et barn på 11 måneder skulle fortsat være anbragt og genbehandlingsfristen blev fastsat til tre år fra tidspunktet, hvor børn og unge-udvalget traf sin afgørelse.

Barnet havde været anbragt uden for hjemmet, siden det varen måned. Moderen havde alvorlige personlighedsmæssige vanskeligheder efter en hjerneskade, hvilket hæmmede hende i at indleve sig følelsesmæssigt i barnet. Faderen var impulsstyret med mangelfuld indlevelse i barnet og han havde problemer med at kunne styre sin aggressive adfærd.

Der forelå et særligt tilfælde, hvor det var overvejende sandsynligt, at de forhold, der begrundede anbringelsen,ville væretil stede itre år fra udvalgets afgørelse.


 

20-11

Resume:

En hjerneskadet mand, der var optaget i et botilbud, kunne flyttes uden samtykke til et andet tilsvarende botilbud tættere på sin hustru og øvrige familie.

Ankestyrelsen vurderede, at der var tale om et ganske særligt tilfælde, og at der var dokumentation for, at en flytning ville være i mandens egen interesse.

Der blev lagt vægt på, at arten og omfanget af mandens hjerneskade medførte, at han ikke genkendte eller genkaldte sig de personer, der omgav ham i det daglige. Til gengæld genkaldte han sig oplysninger om hustruen og sønnen og tilværelsen inden ulykken. En hyppigere kontakt til hustruen måtte derfor betragtes som en væsentlig forbedring af hans livskvalitet.

Ankestyrelsen henviste til, at lovændringen af 1. juni 2009 havde til formål at sikre, at det i særlige tilfælde vil være muligt at flytte en person uden samtykke fra et botilbud, hvor pågældendes omsorg og pleje kan varetages, til et andet egnet botilbud, hvis det skønnes at være i den pågældendes interesse. Vurderingen heraf vil være en samlet vurdering af forholdene, hvori hensynet til at kunne bevare tilknytningen mellem de pårørende og pågældende vil skulle indgå.


 

19-11

Resume:

En hjerneskadet ung kvinde, der var optaget i et botilbud, kunne ikke uden samtykke flyttes til et andet tilsvarende botilbud tættere på sin mor.

Ankestyrelsen vurderede, at der ikke i sagen var dokumentation for, at en flytning af kvinden ville være i kvindens egen interesse, idet det ikke var beskrevet, hvordan kvinden profiterede af sin mors besøg.

Det forhold, at det fremgik af funktionsevnevurderingen, at kvinden var glad, når hun havde besøg af sin mor, og at hun smilende kiggede på moren, var ikke tilstrækkelig dokumentation for at flytte kvinden fra sit vante botilbud. Der manglede en beskrivelse af, hvordan kvinden trivedes på sit vante bosted, herunder en beskrivelse af, om kvinden havde behov for at forblive på bostedet, og hvordan en eventuel flytning ville påvirke kvinden.


 

18-11

Resume:

En skadelidt, der efter det fyldte 60 år overgår fra ledighedsydelse til fleksydelse, skal ikke have vurderet sit tab af erhvervsevne efter de særlige regler, der gælder for personer i fleksjob.

Ankestyrelsen har tidligere vurderet, at den særlige regel om fastsættelse af erstatning for tab af erhvervsevne til personer i fleksjob eller på ledighedsydelse er en undtagelsesbestemmelse, som ud fra lovens forarbejder og en formålsfortolkning måfortolkes indskrænkende (247-10 og 248-10).

Personer, der modtager fleksydelse, er derfor ikke omfattet af den særlige regel.

Ankestyrelsen vurderede skadelidtes tab af erhvervsevne på baggrund afhans evner, uddannelse, indtjeningsevne før og efter arbejdsskaden og de funktionsbegrænsninger, som arbejdsskaden medførte. I erstatnings-beregningen indgik forskellen mellem hvad skadelidte kunne have tjent, hvis arbejdsskaden ikke var sket, og det skadelidte kunne tjene, hvis muligheden for fleksydelse ikke forelå.


 

17-11

Resume:

Ankestyrelsen finder ikke grundlag for at anerkende en anmeldte brystkræft som erhvervssygdom hos en mand, der har arbejdet mange år med nattevagter. Ankestyrelsen finder heller ikke grundlag forat forelægge sagenfor Erhvervssygdomsudvalget.

Ankestyrelsen lægger vægt på, at der ikke foreligger generel medicinsk dokumentation for en sammenhæng mellem natarbejde og udvikling af brystkræft hos mænd. Da årsagsforholdene i forbindelse med udvikling af brystkræft er forskellig hos mænd og kvinder, finder Ankestyrelsen heller ikke, at den viden, der foreligger om en sammenhæng mellem natarbejde og udvikling af brystkræft hos kvinder, kan overføres til mænd


 

16-11

Resume:

En deltager i længerevarende uddannelsesforløb med VEU-godtgørelse havde ret til VEU-godtgørelse under uddannelsesstedets ferielukning med fradrag i godtgørelsen af hævet feriegodtgørelse.

Udvalget bemærkede, at der måtte bortses fra bestemmelsen i vejledningen om, at der skulle reduceres i VEU-godtgørelsen, blot der var mulighed for at hæve feriepenge el. lign. , idet vejledningen ikke var i overensstemmelse med bekendtgørelsen.


 

15-11

Resume:

Kommunen var i forbindelse med opfølgning i en sygedagpengesag ikke forpligtet til at anvende en e-mailadresse, som var oplyst af borgeren.

Kommunen havde hidtil anvendt borgerens postadresse. Der var ikke truffet aftale om kommunikation via e-mail, og der var ikke oplysninger om krypteret e-mail. Da kommunen flere gange havde modtaget breve retur, havde det dog været god forvaltningsskik at forsøge at kontakte borgerenved e-mail.


 

14-11

Resume:

Der var ikke grundlag for at forlænge sygedagpengene for en 42-årig mand, da det ikke var godtgjort, athan ikke kunne vende tilbage til det ordinære arbejdsmarked. Han havde modtaget sygedagpenge i en årrække og været under revalidering. Der var tale om albue-skuldersmerter samt personlighedsmæssige, psykiske og sproglige problemer. Det berettigede ikke til forlængelse af dagpengene, at han havde søgt om fleksjob, hvilket han efterfølgende fik afslag på.


 

13-11

Resume:

En sygedagpengemodtager havde ikke indsendt oplysningsskema og havde derfor ikke medvirket ved kommunens opfølgning. Der var først ret til genoptagelse af udbetalingen af sygedagpengeved kommunens modtagelse af oplysningsskemaet.

Konkrete omstændigheder ved kommunens vejledning i forbindelse med partshøringen gjorde dog, at borgeren fik genoptaget udbetalingen af sygedagpenge fra et tidligere tidspunkt.


 

12-11

ERSTATTES AF 100-15

Resume:

Borgeren, der var ansat som vikar, opfyldte beskæftigelseskravet om uafbrudt tilknytning til arbejdsmarkedet i de seneste 13 uger som forudsætning for ret til sygedagpenge.

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg lagde vægt på, at borgeren havde haft et regelmæssigt fast arbejdsskema, at hans gennemsnitlige ugentlige arbejdstid var opgjort til 34,5 timer, og at der på ulykkestidspunktet var planlagt fremtidige vagter.

Det forhold, at borgeren var ansat som vikar, kunne ikke føre til, at borgeren skulle anses for løsarbejder, da der ikke var tale om et kortvarigt eller tilfældigt arbejdsforhold, hvor ansættelsens ophør som hovedregel var bestemt på forhånd.


 

11-11

Resume:

Ansøgeren havde ret til varmetillæg til sit jordvarmeanlæg. Varmetillægget skalberegnes efter reglerne for el-opvarmning uden fradrag af udgifter til drift af anlægget.

Ankestyrelsen lagde vægt på, at Energistyrelsen på grundlag af et notat fra Teknologisk Institut havde oplyst, at en betydelig del af el-forbruget ved udnyttelse af jordvarme virkede som varmekilde i sig selv. Det var efter det oplyste ikke muligt generelt at bestemme, hvor stor en del af forbruget, der gik til drift af et jordvarmeanlæg.

Ankestyrelsen lagde endvidere vægt på, at staten anser boliger med varmepumpe for el-opvarmede i relation til beregning af el-varmeafgift. Ankestyrelsen fandt derfor, at varmetillægget skulle beregnes efter retningslinierne for el-opvarmning, uanset at en del af el-forbruget medgik til drift af anlægget. Opvarmningsformen for den enkelte bolig fremgik af Bygge- og Boligregistret, BBR.


 

10-11

Resume:

Ved afgørelse om førtidspension kunne der ikke lægges vægt på, at der var mulighed for behandling af overvægt, når der ikke forelå konkrete oplysninger om forslag til realistisk vægttab, der kunne medføre forbedring af arbejdsevnen. Det var desuden ikke dokumenteret, at overvægten i sig selv havde indflydelse på arbejdsevnen.

Beskæftigelsesudvalget fandt, at der som udgangspunkt kan ske behandling af overvægt, og at borgere har pligt til at medvirke ved behandlingen. Behandlingen skal efter al erfaring med rimelig sikkerhed kunne medføre en forbedring af helbredstilstanden og/eller arbejdsevnen og må aldrig efter al erfaring indeholde nogen væsentlig risiko for borgerens liv og førlighed.

Der kunne ikke lægges vægt på eventuel mulighed for operativt indgreb med henblik på vægttab, hvis borgeren ikke ville medvirke til operation. Beskæftigelsesudvalget lagde vægt på oplysning om, at der var en vis risiko for komplikationer af den ene eller anden art i forbindelse med operativt indgreb ved behandling af overvægt.


 

09-11

Resume:

En revalidend havde ikke ret til at få dækket den faktiske udgift til flyrejse mellem bopælen og uddannelsesstedet. Begrundelsen var, at behovet for flyrejse ikke skyldtes en nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, men at revalidenden af familiemæssige årsager ønskede at pendle dagligt mellem hjem og uddannelsessted.

Den omstændighed, at godkendelsen som revalidend måtte være udløst af en nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne betød således ikke i sig selv, at revalidenden blev omfattet af bestemmelsen om dækning af de faktiske befordringsudgifter, når revalidenden var i stand til at benytte offentlige transportmidler.


 

08-11

Resume:

Kommunen var ikke forpligtet til at sende yderligere materiale om forskellen mellem to aktører forud for borgerens valg af en af disse aktører.

Det var tilstrækkeligt, at kommunen henviste til anden aktørs hjemmeside, når en borger ønskede information om den anden aktør. Når borgeren kunne vælge mellem to aktører, var det tilstrækkeligt at oplyse, at aktørerne var udvalgt på baggrund af statens rammeudbud på området vedrørende anden aktør for personer med lange videregående uddannelse samt oplyse om, at borgeren kunne finde yderligere information på Arbejdsmarkedsstyrelsens hjemmeside.


 

07-11

Resume:

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderede på baggrund af oplysninger om borgerens helbredsmæssige gener og tidligere erfaring og kvalifikationer inden for kontorområdet, at revalidering ved uddannelse til bachelor i jura ikke kunne anses for den hurtigste vej for hende til at opnå varig beskæftigelse og selvforsørgelse.

Beskæftigelsesudvalget lagde vægt på, at der ikke var ryg- eller funktionsmæssig forskel på juridiske og kontormæssige arbejdsopgaver, idet arbejdet i begge tilfælde kunne tilrettelægges, så der var tale om skiftende og varierende arbejdsstillinger uden tunge løft.


 

06-11

Resume:

En kommune havde ikke ved indkaldelse til jobsamtale i tilstrækkelig grad vejledt borgeren om konsekvensen af at udeblive fra jobsamtalen, og om hvilke skridt han ved udeblivelse skulle tage for igen at være berettiget til hjælp.

Kommunen havde i brev om indkaldelse til jobsamtale givet vejledning med følgende ordlyd:

”Hvis du udebliver fra jobsamtalen vil det medføre en vurdering af, om du står til rådighed for arbejdsmarkedet, jf. Lov om Aktiv Socialpolitik § 13.

Borgerservice vil blive orienteret om udeblivelse fra jobsamtalen og udeblivelse kan dermed få konsekvenser for fremtidig udbetaling af ydelse jfr. Lov om Aktiv Socialpolitik § 37 g § 41. ”

Kommunens vejledning indeholdt ikke tilstrækkelig præcis anvisning om, at udeblivelsen ville få konsekvenser for borgerens udbetaling af ydelser, og borgeren var ikke vejledt om, at han ved udeblivelse skulle genoprette kontakten til jobcentret for igen at blive berettiget til hjælp.

Da kommunen ikke havde vejledt borgeren tilstrækkeligt præcist, kunne kommunen ikke foretage fradrag i borgerens kontanthjælp for perioden fra hans udeblivelse fra jobsamtalen til kontakten til jobcenteret var genoprettet.


 

05-11

Resume:

Kommunens vejledning i forbindelse med indkaldelse til jobsamtale var ikke tilstrækkelig til at opfylde betingelserne for at foretage fradrag i borgerens hjælp.

Kommunens vejledning om, at udeblivelsen kunne få konsekvenser for borgerens udbetaling af ydelser, var uklar.

Kommunen havde i brev om indkaldelse til jobsamtale givet vejledning med følgende ordlyd:

”Du har mødepligt.

Udebliver du fra samtalen uden rimelig grund, vil det få betydning for udbetalingen af din kontanthjælp/starthjælp på én eller flere af følgende måder:

- din hjælp bortfalder i perioden fra udeblivelsen og til vi igen hører fra dig

- din hjælp nedsættes

- det kan besluttes, at du skal tilbagebetale din hjælp”

Denne vejledning var utilstrækkelig, fordi kommunen i jobplanen havde angivet 3 forskellige konsekvenser af udeblivelse fra jobsamtalen uden rimelig grund, selv om der i reglerne ikke er nogen valgmulighed.

Angivelse af alternativer medførte uklarhed om, hvilken konsekvens en udeblivelse rent faktisk ville have og var dermed utilstrækkelig.

Da kommunen ikke havde vejledt borgeren tilstrækkeligt, kunne kommunen ikke foretage fradrag i borgerens kontanthjælp for perioden fra hans udeblivelse fra jobsamtalen til kontakten til jobcenteret var genoprettet.


 

04-11

Resume:

Når kommunen skal foretage fradrag i kontanthjælpen, fordi en borger er udeblevet fra et tilbud, skal fradraget ske inden for tre hele kalendermåneder efter udeblivelsen. Det betyder, at kommunen senest kan foretage fradrag i kontanthjælpen for december måned, når borgeren er udeblevet fra et tilbud i september måned.


 

03-11

Resume:

En førtidspensionist, der modtager brøkpension, ville - hvis pensionisten ikke særskilt var omfattet af § 27a i aktivloven - opfylde betingelserne for at få løbende supplerende hjælp til forsørgelse efter reglerne i § 25 og § 26.

En gift brøkpensionist, som har forsørgelsespligt over mindreårige børn, og som opfylder betingelserne for kontanthjælp, skal derfor for det første have suppleret sin brøkpension op til niveauet for kontanthjælp som gift forsørger.

Herudover skal kommunen tage stilling til, om brøkpensionisten har ret til et behovsbestemt supplement.

Den samlede hjælp kan dog ikke overstige den fulde førtidspension.

Kommunen skal ved udmålingen af supplement til brøkpension således foretage to vurderinger.

Den første vurdering består i, at den samlede hjælp i form af brøkpension og supplement til brøkpension som minimum skal svare til det niveau, som borgeren ville have været berettiget til at få udbetalt løbende efter reglerne om løbende hjælp til forsørgelse i aktivloven. Det betyder, at supplement til brøkpension skal udmåles efter reglerne i aktivloven, herunder reglerne for starthjælp eller kontanthjælp og med fradrag for indtægter og formue. På samme måde som ved almindelig udmåling af løbende hjælp til forsørgelse efter aktivloven indgår eventuel boligstøtte samt særlig støtte efter aktivlovens § 34 ikke ved beregningen af hjælpen. Ved beregningen indgår oplysninger om borgerens og ægtefællens bruttoindtægter.

Den anden vurdering indebærer, at kommunen skal tage stilling til, om brøkpensionisten herudover har ret til yderligere supplement op til et maksimalt niveau, der svarer til fuld førtidspension. Der er tale om et behovsbestemt supplement, der forudsætter en konkret vurdering af de økonomiske forhold.


 

02-11

Resume:

En førtidspensionist, der modtager brøkpension, ville - hvis pensionisten ikke særskilt var omfattet af § 27a i aktivloven - opfylde betingelserne for at få løbende supplerende hjælp til forsørgelse efter reglerne i § 25 og § 26.

En enlig brøkpensionist, som har forsørgelsespligt over et mindreårigt barn, og som opfylder betingelserne for kontanthjælp, skal derfor for det første have suppleret sin brøkpension op til niveauet for kontanthjælp som enlig forsørger.

Herudover skal kommunen tage stilling til, om brøkpensionisten har ret til et behovsbestemt supplement.

Den samlede hjælp kan dog ikke overstige den fulde førtidspension.

Kommunen skal ved udmålingen af supplement til brøkpension således foretage to vurderinger.

Den første vurdering består i, at den samlede hjælp i form af brøkpension og supplement til brøkpension som minimum skal svare til det niveau, som borgeren ville have været berettiget til at få udbetalt løbende efter reglerne om løbende hjælp til forsørgelse i aktivloven. Det betyder, at supplement til brøkpension skal udmåles efter reglerne i aktivloven, herunder reglerne for starthjælp eller kontanthjælp og med fradrag for indtægter og formue. På samme måde som ved almindelig udmåling af løbende hjælp til forsørgelse efter aktivloven indgår eventuel boligstøtte samt særlig støtte efter aktivlovens § 34 ikke ved beregningen af hjælpen. Ved beregningen indgår oplysninger om borgerens bruttoindtægter.

Den anden vurdering indebærer, at kommunen skal tage stilling til, om brøkpensionisten herudover har ret til yderligere supplement op til et maksimalt niveau, der svarer til fuld førtidspension. Der er tale om et behovsbestemt supplement, der forudsætter en konkret vurdering af de økonomiske forhold.


 

01-11

Resume:

En førtidspensionist, der modtager brøkpension, ville - hvis pensionisten ikke særskilt var omfattet af § 27a i aktivloven - opfylde betingelserne for at få løbende supplerende hjælp til forsørgelse efter reglerne i § 25 og § 26.

En gift brøkpensionist, som opfylder betingelserne for kontanthjælp, skal derfor for det første have suppleret sin brøkpension op til niveauet for kontanthjælp som gift.

Herudover skal kommunen tage stilling til, om brøkpensionisten har ret til et behovsbestemt supplement.

Den samlede hjælp kan dog ikke overstige den fulde førtidspension.

Kommunen skal ved udmålingen af supplement til brøkpension således foretage to vurderinger.

Den første vurdering består i, at den samlede hjælp i form af brøkpension og supplement til brøkpension som minimum skal svare til det niveau, som borgeren ville have været berettiget til at få udbetalt løbende efter reglerne om løbende hjælp til forsørgelse i aktivloven. Det betyder, at supplement til brøkpension skal udmåles efter reglerne i aktivloven, herunder reglerne for starthjælp eller kontanthjælp og med fradrag for indtægter og formue. På samme måde som ved almindelig udmåling af løbende hjælp til forsørgelse efter aktivloven indgår eventuel boligstøtte samt særlig støtte efter aktivlovens § 34 ikke ved beregningen af hjælpen. Ved beregningen indgår oplysninger om borgerens og ægtefællens bruttoindtægter.

Den anden vurdering indebærer, at kommunen skal tage stilling til, om brøkpensionisten herudover har ret til yderligere supplement op til et maksimalt niveau, der svarer til fuld førtidspension. Der er tale om et behovsbestemt supplement, der forudsætter en konkret vurdering af de økonomiske forhold.


 



© Copyright CO-SEA
All rights reserved

Cookie- og privatlivspolitik

CO-SEA
Molestien 7
2450 København SV

Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring
kontoret og de ansatte her

Kontoret er julelukket

Julen nærmer sig med drastiske skridt, og det er ensbetydende med ...

Stor interesse for medsejladser og skibsbesøg

Skibsbesøg og medsejladser prioriteres højt hos Metal Maritime, o ...

Samarbejdspartnere:

tjm banner 2019 fp1 195px
PFA banner 2023 195PX