Molestien 7, 2450 Kbh. SV, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Molestien 7
2450 København SV

Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

SENESTE NYT:

Mere end 4000 henvendelser i 2023

Radio Medical Danmark (RMD) udgiver årligt en rapport med et tilb ...

Enighed om hyreregulering for juniorofficerer

Parterne, Maskinmestrenes Forening, Metal Maritime og Danske Rede ...

Uddannelsen til skibsmaskinist opdateres til fremtiden

Metal Maritime - 30. april 2024

De studerende på MARTEC kan snart tage en uddannelse som maritim teknolog. (Foto:MARTEC)

Uddannelsen til skibsmaskinist opdateres til fremtiden

Ministeren for uddannelse og forskning, Christina Egelund, har netop godkendt, at MARTEC som den første maritime institution kan udbyde en ny ”blå” erhvervsakademiuddannelse, som Maritim Teknolog. Uddannelsen forventes at blive udbudt første gang i løbet af 2025.

Af Martin van Dijk

Uddannelsen til skibsmaskinist på MARTEC har igennem de seneste par år været igennem et fremtidstjek. Det er forskellige interessenter fra erhvervet, der har stået for det såkaldte fremtidstjek, og det har nu ført til, at en ny  uddannelse til Maritim Teknolog erstatter den hidtidige skibsmaskinistuddannelse, med forventet opstart i 2025.

Højere kompetenceniveau

Den primære årsag til implementeringen af en ny uddannelse skal findes i et ønske om, at uddannelsen skal have et højere og mere anerkendt niveau på den danske kvalifikationsramme. Det skal være muligt for dimittenderne efter endt uddannelse at bygge ovenpå de kompetencer, der allerede er erhvervet.

For eksempel kan en maritim teknolog efterfølgende optages på maskinmesteruddannelsen eller andre professionsbachelor- eller diplomuddannelser.

Relevant for et bredere felt

En anden væsentlig ændring er, at uddannelsen nu kan søges af unge med en studentereksamen. Hidtil har skibsmaskinistuddannelsen kun været tilgængelig for personer med en erhvervsuddannelse. Derfor indeholder uddannelsen nu et indledende forløb, hvor de studerende skal gennemgå emner indenfor maskin- og el-tekniske områder.

Som noget nyt, er der også indført valgfagsemner, hvor de studerende kan vælge enten at få kompetencerne til at stå til søs som skibsmaskinist eller vælge at dygtiggøre sig inden for områder, der giver jobmuligheder på landjorden.

Faglig opdatering

Endelig imødekommer ændringerne på uddannelsen en faglig opdatering på de forskellige fagområder, hvor erhvervet har efterspurgt yderligere kompetencer hos dimittenderne. Ud over nogle praktiske færdigheder kommer emner som bæredygtighed, grøn omstilling og så videre ind i undervisningen.

”Det er altid lidt nervepirrende at ændre på uddannelser, der fungerer godt og som opfylder erhvervets behov. Derfor har det været os magtpåliggende, at udviklingen er sket i samarbejde med både ministerie, søfartsstyrelsen, danske rederier og repræsentanter for erhvervet. Der har været stor opbakning hele vejen rundt,” siger Brian Thomsen, vicedirektør på MARTEC.

Godkendelse

I ministerens godkendelse er der lagt vægt på et dokumenteret behov for øgede kompetencer inden for de relevante jobfunktioner, som også afspejles i uddannelsens to linjer inden for henholdsvis sø og industri. Vurderingen er, at den nye uddannelse kan understøtte ambitionen om at uddanne væsentlig flere til at imødekomme en stigende efterspørgsel inden for blandt andet Søværnet, skibsfart generelt og offshore vind-industrien.