Forsvarsminister Troels Lund Poulsen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og erhvervsminister Morten Bødskov præsenterede den 6. februar en nu global strategi for maritim sikkerhed.
Sikkerheden for den globale søfart har været under pres i de seneste år med et stort antal af angreb på den civile søfart i særligt Det Røde Hav, hvor Houthi-bevægelsen har været meget aktive. Konflikten har gjort det tydeligt, at verdens konflikter kan påvirke den frie sejlads, og derfor har man fra dansk side fundet det nødvendigt at udarbejde en ny global strategi for maritim sikkerhed.
Et større billede
Skibsfarten er et af de største eksporterhverv i Danmark, men strategien fokuserer bredere end på kun at sikre den danske maritime sikkerhed. For over 80 procent af den globale varetransport foregår til søs, så hvis der er lukkede eller usikre søveje, så vil det påvirke hele verdenshandlen.
Fokus for strategien er derfor på global maritim sikkerhed uden for dansk territorialfarvand og Danmarks eksklusive økonomiske zone.
Et nødvendigt tiltag
Global Strategi for Maritim Sikkerhed er udarbejdet af Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriet, Justitsministeriet og Erhvervsministerie. Erhvervsminister Morten Bødskov udtaler følgende i en pressemeddelelse.
"Vi skal beskytte og forsvare dansk skibsfart. Vi er i en tid, hvor den internationale retsorden er under pres. Derfor skal vi dyrke samarbejdet. I dag præsenterer vi en strategi, der får alle parter inden for søfart med om bord, til gavn for både danske virksomheder og dansk besætnings sikkerhed til søs. For verden er forandret. Og tiden er til, at dansk erhvervsliv helt grundlæggende skal bestemme sig for, hvilken side af historien, de vil stå på. Derfor nedsætter vi et forum med myndighederne, organisationerne og erhvervet for at hjælpe dem med den mission. For sammen kan vi sige fra og styrke vores fælles sikkerhed."
Metal Maritimes formand Ole Philipsen har været en del af den arbejdsgruppe, som har arbejdet med udviklingen af den globale strategi for maritim sikkerhed, og han er tilfreds med den nye strategi.
"Det er sørgeligt, at det er nødvendigt med sådant tiltag, men når det nu engang er sådan, så er det glædeligt, at Danmark tager opgaven alvorligt. Den nye strategi for global maritim sikkerhed er et nødvendigt tiltag, som fagbevægelsen og erhvervets øvrige parter bakker op om," siger Ole Philipsen.
Tre overordnede principper
Den nye globale strategi for maritim sikkerhed består tre overordnede principper for det danske arbejde med maritim sikkerhed.
1. Beskytte danske maritime interesser og bistå virksomheder med at navigere i en stadig mere kompleks geopolitisk virkelighed.
2. Værne om den regelbaserede verdensorden og overholdelse af international ret.
3. Fremme multilateralisme samt internationale og regionale samarbejder for at styrke maritim sikkerhed.
Supplerende handlingsplan
Strategien suppleres med en handlingsplan, der løbende vil blive drøftet og tilpasset udviklingen i en kontaktgruppe for maritim sikkerhed. Kontaktgruppen vil bestå af repræsentanter på teknisk niveau fra myndigheder, den maritime branche og vidensinstitutioner.
Læs hele strategien