Molestien 7, 2450 Kbh. SV, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Molestien 7
2450 København SV

Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

SENESTE NYT:

Efterårets medsejladser og skibsbesøg er ved at være på plads

Hos Metal Maritime bliver forårets og efterårets skibsbesøg og me ...

Oplev Maersks nye metanoldrevne containerskib

Der har været meget omtale af Maersks nye metanoldrevne container ...

Konference understregede manglen på praktikpladser

CO-Søfart - 26. februar 2015

Fællessalen på Christiansborg var i onsdags rammen om den maritime uddannelseskonference, som var arrangeret i samarbejde mellem Maskinmestrenes Forening, CO-Søfart, Søfartens Ledere og 3F Sømændene. Foto: Maskinmestrenes Forening

Konference understregede manglen på praktikpladser

”Der mangler praktikpladser.” De tre ord blev gentaget igen og igen på den maritime uddannelseskonference på Christiansborg i går onsdag. Fra politisk side kommer der næppe regulerende indgreb. Men budskabet til erhvervet fra folketingspolitikerne var klart: Gå i dialog og find en løsning.

Af Hanne Hansen

Et stærkt maritimt uddannelsessystem er hæmmet af manglen på praktikpladser til søs. Hvis nogen var i tvivl om det punkt, må de efter uddannelseskonferencen i går på Christiansborg være overbevist.
Blandt oplægsholderne fokuserede sekretariatschef John Ibsen fra CO-Søfart på den samlede ”fødekæde” i erhvervet fra menig til officer og konstaterede i den sammenhæng, at ubefarne har svært ved at opnå sejltid for at kunne komme videre i systemet.
-Gang på gang hører vi fra unge, at de efter skoleophold ikke kan finde en praktikplads på et skib, eksemplificerede John Ibsen.

Hji550lres

John Ibsen, sekretariatschef CO-Søfart. Foto: CO-Søfart

 

Problemstillingen gik igen i samtlige oplæg fra hhv. uddannelsesinstitutioner og faglige organisationer.
Konferencens afsluttende paneldebat med politikere fra Socialdemokraterne, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti resulterede ikke i politiske løfter. Der vil næppe fra Folketinget komme styrende indgreb overfor rederierne, men fra de fire partier var opfordringen til erhvervets parter entydig: Sæt jer sammen, gå i dialog og få det her løst.

Danmarks Rederiforening: -Behovet er dækket

Fra Danmarks Rederiforening imødegik administrerende direktør Anne H. Steffensen kritikken fra både uddannelsesinstitutioner og faglige organisationer:

-Vi uddanner tilstrækkeligt til at dække behovet, sagde Anne H. Steffensen, der henviste til at rederierne har forpligtet sig til at optage 200 studerende årligt.
-Og mit bud er, at vi lige nu optager i nærheden af 250.
-Jeg synes, vi leverer mere, end vi er forpligtet til, understregede hun og tilføjede:
-Men vi vil gerne indgå i dialog om det.
En tilføjelse, der faldt i forbindelse med paneldebatten, hvor budskabet fra Sten Gade (SF), Henning Hyllested (EL) og Alex Ahrendtsen (DF) entydigt lød på, at rederierne har en forpligtelse til at stille praktikpladser til rådighed og at rederierne i den forbindelse må løfte en større del.

Socialdemokraternes erhvervsordfører Thomas Jensen var til forsamlingens overraskelse tilbageholdende med at kræve større deltagelse fra rederierne. Han strakte sig alene til at opfordre Det Blå Danmark til samlet at indgå i dialog om løsning af praktikpladsmanglen.

Hpanel550lres

I paneldebatten deltog folketingsmedlemmerne Steen Gade (SF), Henning Hyllested (EL), Socialdemokraternes erhvervsordfører Thomas Jensen og yderst til højre Alex Ahrendtsen fra Dansk Folkeparti. Foto: CO-Søfart

 

Konferencen arrangeret af fire organisationer

Uddannelseskonferencen var arrangeret af Maskinmestrenes Forening, CO-Søfart, Søfartens Ledere og 3F Sømændene.
Paneldebatten afsluttede konferencedagen, der om formiddagen gav plads til indlæg fra tre maritime uddannelsesinstitutioner samt de fire faglige organisationer, der stod bag arrangementet.

Uddannelsesinstitutioner: -Der mangler praktikpladser

Fra Aarhus Maskinmesterskole fortalte forstander Anders Hanberg Sørensen om markant vækst af studerende på maskinmesteruddannelsen.
-En stor del af disse studerende vil gerne til søs, men kan ikke komme det, fordi de ikke kan få praktikplads, refererede han.
Fra Marstal Navigationsskole trak rektor Jens Naldal direkte paralleller mellem antallet af praktikpladser til ubefarne og antallet af studerende på navigatøruddannelsen. Uden den nødvendige sejltid kan den menige ikke kvalificere sig til at læse videre til for eksempel styrmand eller skibsfører.
Og fra Svendborg Søfartsskole udtrykte forstander Jens Frederiksen sin ærgrelse over, at skolen på grund af kvoteordningen må afvise et meget stort antal kvalificerede ansøgere.
-Vi kan se på udbetalingen af støtte til praktikpladser, at der er en svag stigning i antallet af pladser. Men er der praktikpladser nok, spurgte han retorisk.

Faglige organisationer: -Der mangler praktikpladser

I de efterfølgende oplæg fra Maskinmestrenes Forening, Søfartens Ledere, CO-Søfart og 3F Sømændene var der overordnet enighed om, at det maritime uddannelsessystem er godt.
Men uddannes der nok? – og hvilke kompetencer bliver der brug for?
Fra CO-Søfart fremhævede sekretariatschef John Ibsen nødvendigheden af at have en ubrudt ”fødekæde” frem til officersuddannelserne.
-Det er vigtigt med høvdinge, men det forudsætter, at der er en stamme af indianere, sagde John Ibsen.
Han påviste, at der faktuelt er mindre end en håndfuld rederier, der tilfører unge mennesker til erhvervet.
Og når det kommer til praktikpladser for ubefarne, så er der alene ét rederi, der ansætter i større stil nemlig Esvagt i Esbjerg.
-Kunne man forestille sig, at man fra Statens side forlangte, at man yder, når man nyder, sagde han med adressering til rederiernes lempelige rammebetingelser.
Fra 3F Sømændene understregede formand Søren Sørensen efterfølgende manglen på uddannelsespladser og ridsede udviklingen i handelsflåden op med reducering af antallet af danske menige.

Folketingsmedlem: -Jeg er chokeret

At de deltagende folketingspolitikere i løbet af konferencen havde fået større indblik i problemstillingerne blev understreget af Enhedslistens Henning Hyllested:
-Jeg er chokeret over at høre, at der stort set kun er ét rederi, der tager ubefarne i dag, sagde han og tilføjede:
-Det må rederierne kunne gøre meget bedre.

Hhyl 550lres

-Jeg er chokeret over at høre, at der stort set kun er et rederi, der tager ubefarne i dag, sagde folketingsmedlem Henning Hyllested, Enhedslisten. Foto: CO-Søfart

 

Fra Danmarks Rederiforening imødegik administrerende direktør Anne H. Steffensen kritikken:

-Rederierne uddanner til det behov, som rederierne har. Vi kan ikke alene løfte opgaven med at uddanne til hele Det Blå Danmark. Vi kan jo opfordre Danske Maritime til at udrede deres behov for arbejdskraft med maritime kompetencer og så må de betale for det, sagde hun.

Steen Gade fra SF antydede, at man fra folketingets side jo nødigt tog pisken i brug i et anliggende, som bør kunne løses i erhvervet.
-Men hvis ikke guleroden virker, så må pisken jo i brug, sagde han.

Hcosea550pxlres

Fra CO-Søfart deltog forrest tv faglig konsulent Christian H. Petersen, gemt bag ham - DMMA fællestalsmand Henrik L. Mikkelsen ved siden af faglig konsulent Kirsten Østergaard, DMMA-tillidsmand i Scandlines Erik Sørensen, Susanne Holmblad fra DMMAs A-kasse, sekretariatschef John Ibsen og formand Ole Philipsen. Foto: CO-Søfart

 

CO-Søfart: -Rederierne bestemmer jo selv behovet

Tilhørerne kunne under paneldebatten kommentere og stille spørgsmål.
Formand for CO-Søfart Ole Philipsen kommenterede i den forbindelse i forsamlingen, at rederierne jo i princippet selv afgør, hvilket behov de har.
-Og så vil jeg da gerne høre, hvad man har tænkt sig at gøre, hvis Esvagt i overmorgen får en ny CEO, der over en nat ændrer strategien og bestemmer, at rederiet ikke mere skal have dansk ubefarne, spurgte Ole Philipsen.

Anne H. Steffensen, Danmarks Rederiforening medgav, at rederierne selv definerer behovet:
-Og vi har jo erkendt, at behovet er større end antallet, vi er forpligtet til at tage. I forhold til de ubefarne og en evt. ny strategi i Esvagt. Det skal vi nok løse. Du kan sove roligt. Vi finder uddannelsespladserne et andet sted, svarede hun direkte henvendt til Ole Philipsen.
Politikerne i panelet afsluttede dagen med at konstatere, at erhvervet samlet har en opgave, der skal løses.
Og med de beroligende ord fra Danmarks Rederiforenings direktør om, at rederierne nok finder 100 praktikpladser til de ubefarne, hvis de nuværende pladser i Esvagt forsvinder, tyder det trods alt til, at opgaven med at udvide de nuværende antal ikke er en uoverkommelig opgave.