Molestien 7, 2450 Kbh. SV, telefon: +45 36 36 55 85, e-mail: cosea@co-sea.dk

KONTAKT:


CO-SEA

Molestien 7
2450 København SV

Telefon: +45 36 36 55 85
Email: cosea@co-sea.dk

Åbningstider og kontaktpersoner
Du kan finde mere info omkring kontoret og de ansatte her: 

Gå til kontor CO-Sea

SENESTE NYT:

Drømmer du om en kollegielejlighed eller en familielejlighed centralt i København?

Drømmer du om en læreplads og en kollegielejlighed eller en famil ...

Efterårets medsejladser og skibsbesøg er ved at være på plads

Hos Metal Maritime bliver forårets og efterårets skibsbesøg og me ...

Ankestyrelsen

CO-Søfart - 06. juli 2013
Ankestyrelsen

Nye principafgørelser

Nye principafgørelser 79-13 til 97-13

Principafgørelserne 79-13 til 97-13 er udlagt på hjemmesiden:

http://www.co-sea.dk/nyt-fra-ankestyrelsen.2288.aspx

Vi henleder særlig opmærksomheden på afgørelse 92-13, der handler om tobaksrygning i relation til lungekræft (og kronisk bronkitis/KOL) som følge af erhvervsmæssig udsættelse for asbest.

I den konkrete sag havde Arbejdsskadestyrelsen anerkendt sygdommen som omfattet af erhvervssygdomsfortegnelsen og tilkendt et mén på 5% hos en person med et anerkendt stort tobaksbrug (afgørelse 4/8-2009). 

Den pågældende ankede til Ankestyrelsen der traf afgørelse om at skaden ikke kunne anerkendes som erhvervssygdom (afgørelse 8/10-2009).

Afgørelsen blev påklaget med anmodning om genoptagelse, hvilket blev afslået 24/5-2011, og der blev anlagt sag ved Byretten i Aalborg.

Ankestyrelsen indhentede en række lægefaglige vurderinger, hvorefter sygdommen blev anerkendt som omfattet af erhvervssygdomsfortegnelsen, og konstaterede et varigt mén på under 5% efter fradrag for virkningerne af tobaksforbruget - og altså ikke erstatningsgivende.

24. maj 2013 gav byretten Ankestyrelsen medhold.

Dommen er anket til Landsretten. 



Der er desværre flere forvirrende punkter (eller direkte faktuelle skrivefejl) i Ankestyrelsens skrivelse som er udstedt 24/5-2013 og som inkluderer dommen fra Aalborg.

Chefkonsulenten i Arbejdsskadestyrelsen har udsendt afgørelsen til Dansk Metal og 3F, med bemærkninger om at praksis i Arbejdsskadestyrelsen tidligere har været at afvise sager vedrørende lungekræft eller kronisk bronkitis/KOL hvor der har været "et væsentligt konkurrerende tobaksforbrug".

Bortset fra det kan man påpege, at et konkret tobaksforbrug altid er en skønnet oplysning fra personen selv. I dag er det gængs praksis at spørge om tobaksforbrug uanset om man taler om en brækket arm eller lungekræft. Hvem spørger og hvem svarer hvad?

OleS