Dagen hedder "Aurelius". Aurelius er fra Cordoba i Spanien. Både han og hustruen Natalia er af blandet spansk-maurisk herkomst. De bliver som kristne halshugget år 852 efter ordre fra den mauriske emir.
1636: København overgiver sig til Christian III under Grevens Fejde, Danmarks seneste borgerkrig.
1566: Efter at flåden har kæmpet den 26. juli, ankrer denne udfor Visby. Efterfølgende driver 12 danske og 3 lybske skibe i storm på land og bliver slået til vrag. 4.300 mand drukner, deriblandt admiralerne Hans Lauritsen Baden, Jens Trudsøn Ulfstand og den lybske admiral Thinnappel.
1586: De første kartofler kommer til England importeret fra Colombia.
1794: Maximillian Robespierre guillotineres sammen med fire politiske allierede. Han spillede en hovedrolle i den franske revolution.
1799: Det Pædagiske Seminarium oprettes og nedlægges igen i 1810.
1830: I Paris er arbejderne og studenterne på barrikaderne. Med tricoloren og Marianne Marianne (nationalikon) som symboler, udviklede situationen sig til den såkaldte juli-revolution. Anledningen var kongens juli-ordonnanser med opløsning af deputeretkammeret, ophævelse af trykkefriheden og indskrænkning af valgloven.
Maleri af Eugene Delacroix
1858: Fingeraftryk bruges for første gang til identifikation.
1866: Christian IX underskriver Grundloven af 1866. Mange finder det passende, at det ikke sker på grundlovsdagen d. 5. juni, da loven anses som et demokratisk tilbageskridt. Fx vælges 12 medlemmer af Landstinget af kongen.
1868: Det 14. tillæg til den amerikanske forfatning vedtages som giver borgerskab til de sorte amerikanere.
1937: Japanske tropper erobrer Peking og tvinger Chiang Kai-shek til at flytte sin regering til Chunking.
1938: 34.000 tons tunge "Mauretania" søsættes ved Birkenhead, England.
1976: Det største jordskælv i nyere tid - 7.9 på Richter skalaen - ryster det nordvestlige Kina og koster 500.000 dræbte. Byen Tangshan forsvinder næsten fuldstændigt fra jordens overflade.
Sol op 05.09 sol ned 21.22
CO-SØFART KALENDER
John Ibsen – ferie til 15/8
Christian Petersen - ferie til 1/8
Susanne Holmblad – ferie til 15/8
Barno Jensen – ferie til 1/8
Mohni Bambara – ferie til 15/8
FRA MEDIER
Pirateri
IMB Piracy Report update
6/7 23.30 LT psn 06:15.6N 002:23.0E ca 4nm syd for Cotonou, Benin
Ti røvere bevæbnede med skydevåben kom på siden af et tankskib for anker. De forsøgte at entre skibet ved hjælp af et tov med en anfangskrog. Opmærksomme besætningsmedlemmer slog alarm og kaptajnen sendte Mayday over VHF'en samt informerede radiostationen i Cotonou og flåden. Røverne opgav angrebet ved synet af den alarmerede besætning. Kl. 03.30 LT samme nat, forsøgte de samme røvere igen at finde en vej ombord. Endnu engang opgav røverne ved synet af en alarmeret besætning og affyring af nødblus.
ICC Commercial Crime Serices, 27/7, http://www.icc-ccs.org/home/piracy-reporting-centre/live-piracy-report
Godt for DFDS
Nyheden om at DFDS har budt på nogle aktiver hos konkursramte Seafrances, modtages af Nordeas aktieanalytikere som en positiv nyhed for rederiet. Med buddet kan det blive muligt at få elimineret den mest aggressive konkurrent på Den Engelske Kanal. DFDS har budt sammen med det franske rederi Louis Dreyfus Armateurs, og såfremt tilbuddet accepteres og lykkes, vil de to rederier oprette et fælles selskab til at overtage aktiverne. Herudover er det hensigten at overføre andre af de to rederiers ruteaktiver til det nye fælles selskab.
Epn.dk/ritzau finans, 27/7 10.50, http://epn.dk/brancher/transport/skib/article2498757.ece
Kattegat-forbindelsen
25-50% fordyrelse hvis over Storebælt
Hvis varer skal leveres fra en linie nord for Skive-Århus og skal til Københavnsområdet via Fyn, vil fragtpriserne uden færgerute stige med mellem 25 og 50% vurderer direktør Thorkil Andersen fra Frode Laursen A/S. Frode Laursen er storkunde på godsruten og derfor markant fortaler for en fortsat færgerute, med mindst 5-6 daglige afgange, og altså to færger. Ifølge Thorkild Andersen er den optimale løsning fortsættelse af ruten mellem Århus og Kalundborg.
Mols-Linien har indledt nedtrapningen af sin sejlads mellem Århus og Kalundborg og den ene færge er taget ud af driften. Frode Laursen har konsekvensmæssigt ansat nye chauffører fra trekantsområdet og fra Fyn til at håndtere trafik over Fyn.
TransportMagasinet, 26/7, http://www.transportmagasinet.dk/artikel/VisArtikel.aspx?SiteID=TM&Lopenr=110726004
Flere rederier
Clipper vil gerne sejle ren fragtrute Kalundborg-Århus hvis regnestykket kan hænge sammen, men ifølge Kalundborg Folkeblads kilder, er det et andet dansk rederi havnene i øjeblikket har kontakt med.
Sn.dk, 27/7 14.59, http://www.sn.dk/Flere-rederier-interesseret-i-sejlrute/Kalundborg/artikel/142398
Renere Danmark uden Kattegat-rute
Overraskende beregninger fra Transportministeriet viser at Danmark vil blive mindre svinet til i udstødningsgasser, hvis færgeruten over Kattegat erstattes af lastbiler over Fyn. Beregningerne viser, at Danmark forurenes med 19-29.000 tons CO2 mindre hvis færgeruten lukkes, afhængigt af hvor meget der flyttes til henholdsvis vej- og banetransport. Særlig luften i midtbyen i Århus vil blive renere hvis færgeruten forsvinder.
Århus Stiftstidende, 27/7 07.20, http://stiften.dk/aarhus/renere-danmark-uden-fragtrute
"Leonora Christina" - måske, måske
Der er fortsat tekniske problemer med den nye hurtigfærge, og for tiden ligger den ganske stille, hvilket den måske fortsat gør et stykke tid endnu. Efter en stilleperiode fra 8. juli har der været flere rederiudmeldinger om ny idriftsættelses-dato, Seneste meldinger har lydt på i dag torsdag og tirsdag i næste uge, men også tirsdag står hen i det uvisse. "Villum Clausen" fortsætter på ruten indtil videre, men der skal ombookes for biler og rejsende uden bil kan få billet som der nu er plads til.
Repræsentanter for MAN Diesel & Turbo SE og værftet Austal, har meldt ud at der skal bruges længere tid end forventet for klargøring af motorerne. Det er fortsat kølevandssystemer som giver problemer. "Leonora Christina" havde en problemfri rejse fra Australien og blev sat i fart allerede 22. juni, men kort efter begyndte problemerne.
BornholmsTidende,, 27/7
Det grundstødte skib ved Læsø
Den panamask indregistrerede bulkcarrier som i torsdags grundstødte ved Læsø er nu ved at blive tømt for gods, således at der kan gøres forsøg på at frigøre det fra havbunden. Der er endnu ingen tidshorisont.
Nordjyske.dk, 27/7 14.42, http://www.nordjyske.dk/artikel/10/5/29/3918194/3/grundst%F8dt%20skib%20t%F8mmes
International maritim konference i København
Danmarks Rederiforening forsøger at bringe internationale maritime konferencer til Danmark, som led i bestræbelserne på at fremme indsatsen for Det Blå Danmark, og rederiforeningen er "leading supportingh organisation" for den 21. International Ship Management Business Conference. Konferencen afholdes for første gang i København d. 27.-28. september i Radisson Blu Royal Hotel.
Danmarks Rederiforening, 27/7, http://www.shipowners.dk/presse/nyheder/29957.html
Batteriskibe kan levere fremtidens bølgeenergi
Bølgeanlæg til levering af energi skal forbindes til land med kabler, og kabelforbindelsen koster typisk mere end 500.000 dollar pr. kilometer. Andre Sharon fra Boston Universitet forestiller sig at bølgeenergien i fremtiden kan leveres fra skibe med batterier. Skibene skal sejle til en passende position hvor de placerer sig indtil batterierne er opladede, hvorefter de returnerer i havn og afleverer energien. 50 meter lange skibe skal hente energien fra bøjer som er forbundet til roterende stænger på skibssiderne. Andre Sharon forestiller sig at batterierne skal have en kapacitet på omkring 20 megawatt-timer, og at der skal ca. 20 timer til en fuld opladning.
Ingeniøren.dk, 27/7 16.03, http://ing.dk/artikel/120843-batteriskibe-kan-blive-fremtidens-boelgeanlaeg
Også tyskerne sender direkte-tv fra skib
Efter den norske maratonudsendelse fra Hurtigruten, har en førende tysk TV-kanal nu sendt en række morgen-TV-udsendelser fra et skib, nemlig det tyske sværgodsskib ”Anne-Sophie”.
Link til 5x2 udsendelser.
Maritime Danmark/ARD, 28/7 08.01, http://www.maritimedanmark.dk/?Id=11467
BALTIC DRY INDEX
1.296 (-14) (rekord 20/5-2008 11.793)
Dryships.com, 27/7, http://www.dryships.com/pages/report.asp
Fire ugers ferie er usundt for hjernen
Hvis jobbet er stressende, er det ikke sundt med lange ferier, men bedre at dele ferien i flere små ferier på hele året. Fire ugers ferie er simpelthen usundt og man rekreerer ikke, siger en forsker fra Uppsala Universitet. Det er de lange perioder uden større pauser som stresser hjernen.
Avisen.dk/Aftonbladet, 27/7 08.25, http://avisen.dk/flere-korte-ferier-er-sundere_149724.aspx
Danskerne holder mest ferie i Europa
En EU-undersøgelse viser at danskere og tyskere er de EU-folk som holder mest ferie (gennemsnitligt 40 dage om året incl involverede weekender), mens rumænerne holder mindst. Grækere og portugisere har i gennemsnit 33 dage mens rumænerne har 27. Tidligere på året kritiserede den tyske kansler Angela Merkel de sydeuropæiske folk for at holde for meget ferie og gå for tidligt på pension.
Berlingske.dk/ritzau/Reuters, 27/7 22.55, http://www.b.dk/nationalt/danskere-har-eu-rekord-i-feriedage
Europæisk arbejdskraftundersøgelse
I Danmark har lønmodtagerne flest hjemmearbejdsdage blandt EU-landene. I 2010 havde 24% hjemmearbejde mindst en gang i den seneste fire-ugers periode. Det samlede EU-gennemsnit er på 10%. Blandt andre lande med mange hjemmearbejdsdage er Storbritannien (20%), Luxembourg (19%) og Sverige (19%). I den anden ende af spektret ligger Rumænien og Cypern, hvor under 1% arbejdede hjemme.
Antallet af lønmodtagere der arbejder hjemme er stigende, der er flere mænd end kvinder der arbejder hjemme og hjemmearbejde er mest udbredt blandt de 35-44-årige.
Danmarks Statistik, 27/7, http://www.dst.dk/pukora/epub/Nyt/2011/NR342.pdf
Unge højtuddannede vil tidligt pensioneres
Fire ud af ti unge økonomer og jurister vil senest blive på arbejdsmarkedet til de er 65 år. På grund af djøf'ernes store arbejdsmarkedspensioner kommer de i en økonomisk luksusposition som gør dem uafhængige af folkepensionen, så det er lyst og helbred og ikke økonomi som bestemmer tilbagetrækningsalderen. Mange unge akademikere ønsker dog først at gå på pension når de er 70-75 og det fremhæver det forhold, at akademikere går på pension når det passer dem.
Avisen.dk/djøfbladet, 27/7 11.05, http://avisen.dk/unge-hoejt-uddannede-vil-tidligt-paa-pension_149736.aspx
VALUTAKURSER – når du køber kontanter
100 USD = 530,08 DKK
100 Euro = 758,30 DKK
Danske Bank, 28/7, http://www.danskebank.dk/da-dk/Privat/Daglig-oekonomi/Valuta/Pages/Se-valutakurser.aspx#
AKTIEKURSER
APM A-aktie: 39.860 (-300)
APM B-aktie: 41.400 (-200)
D/S Norden: 172,50 (-1)
DFDS: 430 (0)
D/S Torm: 19 (-0,18)
Mols-Linien: 20,10 (+1,60)
Børsen, 28/7
OleS