*Navnet på kidnappet dansker er frigivet
*Sejlerfamile fik en halv liter gulligt drikkevand om dagen
*Skib ramte den lukkede Storstrømsbro
*Aarhus-Kalundborg sejler på halv kraft
*Økonomer: Aftale løser ikke gældskrisen
Dagen hedder Simon og Judas dag - efter to af apostlene. De led martyrdøden i Mesopotamien (nu Irak) i år 71.
1636: USA's første college bliver grundlagt af General Court of Massachusetts Bay Colony. Det blev senere kendt som Harvard University.
1886: Statuen "Frihedsgudinden" indvies i New York, USA.
1903: På en prøvestrækning ved Berlin sætter en motorvogn fra AEG ny verdensrekord med 210,2 km/t.
1919: Den amerikanske kongres vedtager et forbud mod alkohol - "The Volstead Act".
1977: Carlsberg Bryggerierne underskriver en kontrakt med DBU om at give to millioner kr. til dansk fodbold. En million skulle gå til landsholdet, mens den sidste skulle gå til klubfodbolden.
2002: Den første store efterårsstorm fejer henover Danmark. Det er resterne af en større storm, som de seneste dage har dræbt over 30 mennesker i Nordeuropa og anrettet store skader.
2001: Jyllands-Posten afslører, at Tvind-koncernens stifter og leder, Mogens Amdi Petersen, bor i USA i en luksuslejlighed på milliardær-øen Fisher Island ud for Miami. Amdi Petersen har ikke vist sig offentligt siden 1979.
2009: Dokumentarfilmen "This Is It", om Michael Jackson, har verdenspremiere klokken seks morgen dansk tid i udvalgte biografer verden over. Filmen skildrer popkongens sidste dage under prøverne til den planlagte afskedsturné i 2009.
Sol op 08:09 Sol ned 17:47
CO-SØFART KALENDER
Ole Philipsen - ITF møde i London
Kirsten Østergaard - Søfartens Arbejdsmiljøråd, konference i Sverige
John Ibsen - Møde i DFDS
Jens Fage-Pedersen - Ferie til 7/11
FRA MEDIER
Pirateri
Live Piracy Report
378-11 26.10.2011: 0750 UTC: Posn: 04:15.6N - 001:25.6E, off Togo
Et fragtskib observerede en lille båd nærme sig på raderen. Båden kom tættere på skibet uden at ændre på kursen eller farten. Kaptajnen startede alarmen, øgede farten og påbegyndte undvigelses manøvre. Båden fulgte skibet et stykke tid inden den afbrød og sejlede væk.
ICC Commercial Crime Srevices, http://www.icc-ccs.org/piracy-reporting-centre/live-piracy-report
Navnet på kidnappet dansker er frigivet
Identiteten på den kidnappede dansker er blevet frigivet, det drejer som om den 60-årige Poul Hagen Thisted. Han har siden 2009 været projektleder hos Danish Demining Group, en minerydningsafdeling under Dansk Flygtningehjælp. Han blev kidnappet sammen med den 32-årige amerikaner Jessica Buchanan
http://avisen.dk/navnet-paa-kidnappet-dansker-er-frigivet_154447.aspx
Sejlerfamile fik en halv liter gulligt drikkevand om dagen
Ressourcerne var til tider meget knappe, da den danske sejlerfamilie fra Kalundborg blev holdt fanget af somaliske pirater gennem mere end et halv år. I et interview med Politiken fremgår det blandt andet, at familien måtte nøjes med en halv liter gult vand i døgnet, som piraterne hentede i gamle dunke, der havde været brugt til diesel. De 5 familiemedlemmer tilbragte størstedelen af deres tid som fanger om bord på fragtskibet 'MS Dover', som piraterne havde kapret ved en anden lejlighed. Der var møgbeskidt om bord på skibet, hvor geder gik frit omkring og på daglig basis blev slagtet på agterdækket. Familien havde blot 12 kvadratmeter for sig selv i en kahyt med vindue på 3. dæk og i dagtimerne havde familien selskab af de to gaster, der også havde været om bord på familiens sejlbåd, og som om natten sov i kaptajnens dagligstue sammen med yderligere 24 gidsler på 'MS Dover'. Ude på gangen sad der altid to bevæbnede vagter og holdt vagt, skriver Politiken i torsdagens papirudgave.
I dag befinder familien sig igen i hjemmet i Kalundborg, og alle har det efter omstændighederne godt.
Politiken.dk, 27/10, 12:52, http://politiken.dk/indland/ECE1432929/danske-sejlere-maatte-noejes-med-en-halv-liter-gulligt-drikkevand-om-dagen/
Storstrømsbroen
Skib ramte den lukkede Storstrømsbro
Den i forvejen noget medtagne bro over Storstrømmen blev torsdag strejfet af et skib, der sejler under Bahamas flag. Skibet sejlede ind i den ene bropille og selv om uheldet skete først på dagen, meldte kaptajnen det først til myndighederne om eftermiddagen. Skibet ligger i havnen i Vordingborg, hvor det skal undersøges, før det får lov til at sejle videre.
Sjællandske.dk 27/10 17:28, http://www.sn.dk/Skib-ramte-den-lukkede-Storstroemsbro/Vordingborg/artikel/160360
Skib skal betale erstatning for bro
Banedanmark vil kræve erstatning fra mægleren bag det skib, der torsdag sejlede ind i Storstrømsbroen. Skibet ramte den nordlige pille i det midterste gennemsejlingsfag, cirka otte meter over vandoverfladen.
Dr.dk 27/10 19:37, http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2011/10/27/193636.htm
Aarhus-Kalundborg sejler på halv kraft
Det tysk-ejede Förde Reederei har ikke planer om at indsætte flere færger på Kattegat-ruten. Rederiet overtog for en måned siden ruten fra Mols-Linien, men de har valgt kun at sejle med en færge og altså halvt så mange afgange, som Mols-Linien havde på ruten.
Business.dk 28/10 06:59, http://www.business.dk/transport/aarhus-kalundborg-sejler-paa-halv-kraft
Søfart
Indhold:
Tema: I kølvandet på erhvervsfremstødene
Det maritime erhverv og organisationer investerer sammen med myndigheder og ministerier omfattende ressourcer i præsentation og erhvervsfremmende tiltag globalt. Søfart har samlet erfaringer sammen fra erhvervsfremstødenes kølvand.
I denne uge 9 siders tema med følgende artikler:
Erhvervsfremstød sætter Danmark på landkortet
-Der er ingen tvivl om, at Danmark kommer stærkt på landkortet gennem erhvervsfremstød. Men værdien af en bestemt delegationsrejse er umulig at måle, siger Torben Janholt, adm. dir. i J. Lauritzen
Erhvervets eksporterfaringer
Danske rederier benytter sig også af eksportfremstødene som kile, når der skal åbnes til et marked. Men rederierne gør det mere selektivt end de fleste andre store eksporterhverv. Vicedirektør Jan Fritz Hansen og afdelingsleder René Piil Pedersen fra Danmarks Rederiforenings erhvervspolitiske afdeling fortæller om erfaringerne.
Fem år efter dansk maritimt erhvervsfremstød i Sydamerika
I 2006 deltog Det Blå Danmark i erhvervsfremstødet i Brasilien og Chile. Søfart tager pulsen på status fem år efter i flere artikler om blandt andre A.P. Møller - Mærsk,Lauritzen Offshore og Falck Nutec
Invest in the blue Denmark
Invest in Denmark under Eksportrådet har fokus på fire hovedområder – herunder Det Blå Danmark. Ministerråd Henning C. Price kridter banen op i et større interview.
Glimt fra eksportmaskinrum
Sektionsansvarlig Kurt Feldtfos og eksportkonsulent Mark Lerche fra Danish Marine Group fortæller om forberedelse, gennemførelse og opfølgning. Tre væsentlige omdrejningspunkter ved erhvervsfremstød. Salgschef ved Clorius Controls A/S, Torben Laursen, sætter ord på effekten af umagen.
Øvrige artikler i Søfart uge 43:
Vestergaard investerer stort via norsk fusion
Vestergaard Marine Service i Frederikshavn er via en fusion med firmaet SafePort AS i Mongstad rykket tættere på Norge og de kunder, der er at finde på de kanter. Investeringen, der andrager en tredjedel af aktiekapitalen i SafePort, får endvidere udseende af en fusion, idet navnet fremover bliver VMS-SafePort. Koncernen i Danmark etc. fortsætter uændret.
LNG-bunkring giver nye udfordringer
Vore nabolande - og ikke mindst Norge - er godt på vej, når det gælder udnyttelsen af LNG - Liquefied Natural Gas - til søs. Det betyder, at der er særdeles gode muligheder for at sejle mere grønt i nærskibsfarten i Østersøen, Nordsøen og Den Engelske Kanal.
FAS melder om medbør
At det færøske internationale skibsregister, FAS, er endt som et diskussionsemne i ITF og risikerer at blive erklæret for bekvemmelighedsflag har intet med selve registeret at gøre, påpeger direktør Tommy Petersen, direktør for FAS. –Konflikten handler slet ikke om FAS, men er en intern strid mellem de færøske og norske organisationer for menige søfarende om, hvem der skal overenskomstdække skibene, siger han.
Dystre udsigter spår blodig kamp mellem giganter
Som tiden nærmer sig for de sidste kvartalsrapporter, er der stor aktivitet på diverse maritime analysebureauer og økonomiske avisredaktioner omkring udviklingen inden for især containerfarten. Og den ser åbenbart alt andet end lys ud. Nøgleordet "storskala" springer i øjnene, og her hædrer industrien Maersk Lines Triple-E, allerede længe før første skib er kommet i søen.
Mens der ventes på flere svar
Søfart Kommentar: I skrivende stund er det lidt over tre uger siden, at regeringen Helle Thorning-Schmidt tiltrådte. Og over tre uger siden, at en masse ansatte i Det Blå Danmark fik sat deres fremtid på hold – uden nærmere begrundelse. Og stadigt uden svar på, hvad fremtiden vil bringe efter lukningen af Farvandsvæsenet og flytningen af de maritime uddannelser fra Søfartsstyrelsen til Ministeriet for forskning, innovation og videregående uddannelser.
Søfart, 28/10
BALTIC DRY INDEX
2.091 (-54) (rekord: 20/5-2008 11.793)
Dryships.com,27/10, http://www.dryships.com/pages/report.asp
Økonomer: Aftale løser ikke gældskrisen
Redningskransen til Grækenland har skabt en næsten euforisk stemning på aktiemarkedet og hos politikerne, men flere bankøkonomer mener ikke den vil løse gældskrisen. Selv efter at halvdelen af den græske gæld er eftergivet, vil den i 2020 stadig være på 120 procent af BNP.
Dr.dk/ritzau 27/10 11:49, http://www.dr.dk/Nyheder/AlleNyheder/index.htm#news2
Økonomer: Tabte job kommer ikke igen
33 ud af 46 økonomer forventer stigende arbejdsløshed i løbet af det kommende halve år. Under krisen har Danmark foreløbig mistet omkring 175.000 arbejdspladser, og ligesom økonomerne ikke tror på en forbedret ledighed, så tror de heller ikke, at de tabte job vil blive genskabt lige foreløbigt. 37 økonomer mener, at det højest vil lykkes at genskabe 100.000 af de forsvundne arbejdspladser inden for de næste fem år.
Business.dk/ritzau 27/10 12:20, http://www.business.dk/oekonomi/oekonomer-tabte-job-kommer-ikke-igen
Nye Ledighedstal
Ledigheden faldt i september
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 1.400 flere danskere i job i september end i august og faldet betyder, at ledighedstallet for september lå på 163.300. Samtlige af de 1.400 personer, der kom i arbejde i september var mænd og dermed ligger den kvindelige ledighed på samme niveau som tidligere.
Handelsbanken kalder faldet for en enlig svale, og Nykredit forudsiger 10.000 flere ledige frem mod slutningen af 2012, mens Danske Bank tror at det tal kan stige til 15.000 i perioden. Heller ikke finansminister Bjarne Corydon tror, at ledigheden kan holdes nede på det nuværende niveau, og forventer stigninger fremover.
Epn.dk, 27/10, 09:06, http://epn.dk/samfund/arbmarked/article2588844.ece
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksens kommentar til ledighedstallet
Læs hele kommentaren her:
ATP Koncernen fik et overskud på 5,3 mia. kr. i årets første ni måneder
"Det positive resultat er opnået trods store fald på aktiemarkederne og historisk lave renter. Resultatet skyldes især ATP's spredning af investeringerne, renteafdækning og forsikringer mod store aktiekursfald," noterer ATP i en pressemeddelelse. ATP's reserver er ved udgangen af kvartalet på 75 mia. kr.
ATP forvaltede med udgangen af 3. kvartal 554 mia. kr. Pensionskassen udbetalte pensioner på 8,2 mia. kr. til knap 825.000 pensionister.
Borsen.dk/Ritzau, 27/10, 10:23, http://borsen.dk/nyheder/finans/artikel/1/218228/atp_nimaaneders_overskud_paa_53_mia_kr.html
BANKENS - SALGSKURSER
100 USD = 544,87 DKK
100 Euro = 757,44 DKK
Danske Bank,28/10, http://www.danskebank.dk/da-dk/Privat/Daglig-oekonomi/Valuta/Pages/Se-valutakurser.aspx
AKTIEKURSER - KØBSKURSER
APM A-aktie: 36.220 (+1,220)
APM B-aktie: 37.980 (+1,180)
D/S Norden: 122.90 (-0,90)
Torm: 8.02 (+0,66)
DFDS: 369 (+9)
Mols-Linien: 13.80 (+0,30)
Børsen, 28/10, http://borsen.dk/kurslister/danske_aktier.html
(Barno/Mohni)