CO-SØFART KALENDER
Søren Frederiksen og Hans Frederiksen - Møde med AP Pension
John Ibsen - Møde med 3F
Hanne Hansen - Arbejder hjemme
Jens Fage-Pedersen - ITF-inspector Seminar, Casablanca, Marocco
Christian Petersen - forældreorlov til og med mandag 15. oktober
DET SKETE OG SKER OG BLEV SAGT
1656: Under ledelse af Robert Blake kaprer britiske skibe spansk guldflåde med last med sydamerikansk guld ved Cadiz.
1842: Det første pilsnerøl brygges i den böhmiske by Pilsen i et samarbejde mellem byens 200 bryggere.
1960: Det første atomdrevne hangarskib, USS Enterprise, bliver søsat.
1992: 3 søfolk idømmes 3-6 års fængsel for kokainsmugling med "det gode skib Nerma".
Sol op 07:06 sol ned 19:08
PIRATERI
Pirat-dom ventes i oktober
En månedlang retssag mod formodede somaliske pirater nærmer sig afslutningen. En talsmand for retten i Hamborg oplyser, at retten forventer at kunne afsige dom 17. eller 19. oktober. Indtil videre har 15 af de 20 anklagede været igennem de afsluttende procedure-indlæg fra anklager og forsvarere. Anklageren kræver meget lange tidstraffe til de ti anklagede. De er anklaget for at have angrebet og kapret Hamborg-fragtskibet ’Taipan’ anden påskedag 2010. Få timer senere blev gidslerne befriet og piraterne anholdt.
Transporttidende.com, 21/09, 08:31, http://www.transporttidende.com/index.php/dtt/artikel/hamborg_pirat-dom_ventes_i_oktober/
Live Piracy Report
225-12 2012/08/09: nattetimerne: POSN: 01:13.82 N - 103:34.81 E, Off Tanjung Piai, Johor, Malaysia.
Pirater bordede ubemærket et forankret tankskib under kraftig regn, her stjal de skibsstores og forsvandt ubemærket igen. Tyveriet blev først opdaget efter regnen var stoppet.
224-12 2012/09/21: 0135 LT: Positions: 18:33.09 N - 072:22.01 W, Port-au-Prince Anchorage, Haiti.
Tre pirater bevæbnet med macheter bordede et forankret fragtskib. Vagtteamet bemærkede piraterne under rutinemæssige runder på Bakken. Piraterne angreb og sårede én. Alarmen blev sat i gang og besætningen mønstrede. Efter at have hørt alarmen og set besætningens årvågenhed, undslap røverne med de stjålne skibsstores. Havnemyndighederne blev informeret og Coast Guard ankom til stedet efter tre timer.
ICC Commercial Crime Services, http://www.icc-ccs.org/piracy-reporting-centre/live-piracy-report
SØFARTS MEDIER - i det sidste døgn
Mærsk / Kapitalfond køber op i mindre konkurrent
Den amerikanske kapitalfond Capital Group har købt en andel af den mindre filippinske havneoperatør ICTS. ICTS skal blandt andet drive en havneterminal i Nigeria, som skal kæmpe med APM Terminals' termial, mens ICTS tilbage i 2010 vandt en 34-årig lang opførelses og driftsaftale med den mexicanske havn i Manzanillo, som blot ligger 2-300 kilometer op ad kysten i forhold til havnen i Lazaro Cardenas, hvor APM Terminals planlægger at investere op mod 5,1 mia. kr.
Npinvestor.dk 24/9 08:11, http://npinvestor.dk/nyheder/maersk-kapitalfond-koeber-op-i-mindre-konkurrent-250493.aspx
Mærsk har sat en bid af Brostöm til salg
Det Mærsk-ejede tankskibsrederi Broström er ved at skille sig af med en del af sin vesteuropæiske forretning. Koncernen afviser, at hele Broström er sat til salg. A.P. Møller - Mærsk er i processen med at skille sig af med en mindre del af tankskibrederiet Broström. Det drejer sig om de allermindste tankskibe, der sejler i Vesteuropa, der vil blive skåret fra, hvis handlen går endeligt igennem. Mærsk oplyste i sidste måned, at man har besluttet at flytte Broströms hovedsæde fra Göteborg til Esplanaden, med det mål at integrere rederiet endnu bedre i Maersk Tankers, som rederiet i dag er en del af. Flytningen indebærer, at 41 stillinger nedlægges i Göteborg og overføres til København.
Transporttidende.com, 21/09, 08:29, http://www.transporttidende.com/index.php/dtt/artikel/maersk_har_angiveligt_sat_brostoem_til_salg/
Stor risiko for olieulykker i DK
Det danske beredskab til at bekæmpe forurening til søs er blandt de dårligste i hele Østersøregionen. Samtidig har vi den største risiko for olie- og kemikalieudslip fra de 60.000 skibe, der årlig sejler ind i Østersøen. Søværnets fire miljøskibe er forældede, ineffektive og så mangelfulde, at de ikke ville blive godkendt til forureningsbekæmpelse, hvis de var civile fartøjer. Og flydespærringerne, der skal inddæmme olien til havs, virker ikke i blæsevejr eller isfyldt farvand. Det fastslår det såkaldte Brisk-projekt, som ingeniørvirksomheden Cowi gennem tre år har udarbejdet for alle Østersølandene, og som netop er færdigt: Øresund, Storebælt og Kattegat vil i gennemsnit hvert 11. år opleve et olieudslip på størrelse med katastrofen med 'Baltic Carrier' i 2001, der sendte 2.400 ton olie ud i Østersøen ud for Møn med 20.000 døde fugle og oprydning for 100 mio. kr. til følge.
TV 2 Nyhederne, 22/09 23:19, http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-57157641:stor-risiko-for-olieulykker-i-dk.html
Norske oliefolk får gode lønstigninger
Norske energiselskaber og de ansatte i olieindustrien er nået frem til en lønaftale. Det øger håbet om, at en strejke kan undgås. De to sider er blevet enige om, at lønningerne i gennemsnit skal op med 4,5 procent, ligesom diverse tillæg skal øges. Forhandlerne bag aftalen siger i separate erklæringer, at aftalen nu skal godkendes blandt de 5.800 oliefolk, der er dækket af den kollektive overenskomst i industrien. Forhandlingerne om løn brød sammen i august, og oliearbejderne truede med at gå i strejke i oktober. I juli lukkede offshore-oliearbejdere omkring 13 procent af den norske olieproduktion i 16 dage i forbindelse med en strejke, der blev standset af regeringen. I gennemsnit har Norske oliearbejdere årligt en indkomst på godt en million kroner.
Politiken.dk/Ritzau, 22/09, 21:07, http://politiken.dk/udland/ECE1761930/norske-oliefolk-faar-gode-loenstigninger/
Krydstogtpassagerer sætter ny rekord i Århus
Aarhus sætter nu rekord i antallet af krydstogtturister. Alene i år er 45.000 gæster fra hele verden gået i land i Aarhus. Rekorden kommer efter at Aarhus har bygget et nyt krydstogtanlæg, som ligger tættere på byen. Desuden er forretninger, Aarhus Havn og Visit Aarhus gået sammen i et særligt netværk, som skal trække kunder til fra hele verden. Nu satser byen på at få 85.000 gæster i 2015.
Tv2oj.dk, 23/09, 16:53, http://www.tv2oj.dk/artikel/132589:Aarhus--45-000-gaester-gik-i-land?rss
20 mio. på krydstogt sidste år
Sidste år havde krydstogtbranchen rekordstore 20 mio. gæster – en stigning på ti procent, ifølge branchens seneste opgørelse. Mens Nordamerika med 11,5 mio. krydstogtgæster og Europa med 6,2 mio. er krydstogtsbranchen største markeder, voksede den australske krydstogtindustri sidste år 30 pct. med over 500.000 passagerer, viser nye tal fra Cruise Lines International Association.
Takeoff.dk, 24/09, 06:33, http://www.takeoff.dk/news/23732
SHIPPINGWATCH
Rundspørge: Fortsat investering i nye tørlastsskibe
Shipping-aktører i tørlastbranchen vil fortsat investere i ny skibskapacitet, selvom markedet for nuværende er ramt af et kapacitetsoverskud. Det viser en rundspørge fra HSBC ifølge South China Morning Post.
Indiske APM Terminals-ansatte varsler strejke
APM Terminals-ansatte i Indiens største havn JNPT vil angiveligt begynde en strejke på ubestemt tid mandag som følge af fyringen af fire havnearbejdere.
DP World udvider havn i Jebel Ali
DP World skal bygge en tredje terminal ved Jebel Ali i De Forenede Arabiske Emirater. Investeringen bliver på 850 mio. dollar.
Damco ansætter Nordasien-chef
Martin Holme er blevet ansat som chief operating officer for Damcos kontor for Nordasien.
Olieforening advarer mod højere olieskat
Interview: Brancheforeningen Olie Gas Danmark vil benytte serviceeftersynet af Nordsøaftalen til at forklare, hvorfor skatteforhøjelser virker som en boomerang.
Verdensøkonomien stabiliserer sig
Det ser ud til, at den trængte verdensøkonomi begynder at stabilisere sig på et lavere niveau end i boom-årene i 00'erne. Det vil give en håndsrækning til shipping-industrien. Det er vurderingen fra Nordea og Bimco, som ShippingWatch har talt med.
Danmark er sårbar - stor risiko for olieulykker
Voldsom vækst i olieudskibning fra Rusland og nedslidt beredskab udgør en trussel. Risikoen for en alvorlig skibsulykke med omfattende udslip er langt større større i de snævre og vanskelige danske farvande end i resten af Østersøregionen. Det skriver Politiken.
Nye lønstigninger til ansatte i norsk olieindustri
Foreløbig aftale giver norske oliearbejdere en lønstigning på 4,5 pct. - plus det løse, skriver Ritzau. Den nye aftale skal nu godkendes blandt de 5.800 oliefolk, der er dækket af den kollektive overenskomst i industrien.
Knap halvdelen af kunderne sparer på Daily Maersk
42 pct. af Maersk Lines kunder, der køber "Daily Maersk"-produktet mellem Asien og Nordeuropa sparer penge på logistiske omkostninger, viser en rundspørge blandt Maersk Lines kunder.
http://shippingwatch.dk/
MARITIME DANMARK
Skib ramte klippeskær på jomfrusejlads
Kaptajnen om bord på det irske fragtskib Huelin Dispatch sidder tilbage med røde ører, efter at fragtskibet på sin jomfrusejlads fredag aften ramte et klippeskær og fik slået hul i skroget.
Venstre vil udlicitere dansk olieberedskab
Venstre er parat til at udlicitere det danske olieberedskab. Udmeldingen kommer efter, at en ny undersøgelse konkluderer, at risikoen for en olieulykke i de danske farvande er steget markant, og samtidig sætter spørgsmål ved, om det nuværende beredskab er i stand til at løfte opgaven.
USS Enterprise sendes på pension
Verdens første atomdrevne hangarskib, USS Enterprise, forlader den 1. december aktiv tjeneste i den amerikanske flåde efter 51 år. Mere end 100.000 marinere har gjort tjeneste om bord på hangarskibet.
Hækkerup vil forbedre olieberedskab
Forsvarsminister Nick Hækkerup, der er øverste ansvarlige for det danske beredskab til bekæmpelse af olieudslip, erkender at de danske miljøskibe er slidt ned, og at det haster med at find en løsning.
Dolphin Jet på vej til Odden - Aarhus
Kattegatrutens hurtigfærge Dolphin Jet, der fik en meget kort karriere på ruten mellem Aarhus - Kalundborg, vil nu tage konkurrencen op med Mols-Linien på overfarten mellem Odden og Aarhus.
Ulstein udvikler nyt innovativt bro design
Med fokus på at skabe bedre, sikrere og mere enkle løsninger for mandskabet, har Ulstein udviklet et nyt innovativt kommandobro design - Ulstein Bridge Vision - i samarbejde med bl.a. Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.
Superyachter til nyrige kinesere
Det italienske yachtværft Ferretti, der er kendt for sine dyre luksusyachter, vil etablere et nyt værft i Kina, der skal bygge yachter til nyrige kinesere. Ferretti planlægger tilsvarende værfter i andre BRIK-lande som Brasilien og Rusland
Scandlines installerer nyt hybridsystem
Scandlines 15 år gamle Rødby - Puttgarten færge, Prinsesse Benedikte, udstyres nu med et nyt energistyresystem, der vil gøre det muligt at omdanne færgens overskydende motorkraft til strøm.
Ole Sohn ser på maritime perspektiver
En færge bygget i kulfiberkomposit, der igen kan bringe Danmark i front på verdensmarkedet inden for nybyggeri af færger, samt et maritimt brancheudviklingscenter var på dagsordenen, da erhvervs- og vækstminister Ole Sohn i dag tog i mod en nordjysk delegation.
Hanstholm Havn vil have vindmøller
En stor del af den planlagte havneudvidelse i Hanstholm skal finansieres ved produktionen af strøm fra ni, eventuelt ti, store vindmøller på en nyopført mole. Arbejdet med udvidelsen af Hanstholm Havn forventes at starte omkring den 1. april 2013
Anholt Havmøllepark leverer strøm
Den første vindmølle i Danmarks største havmøllepark er begyndt at producere strøm. I dag, fredag, kunne den først opstillede vindmølle i Anholt Havmøllepark starte produktionen af strøm. Møllen blev rejst den 3. september.
Hirtshals Havn ser muligheder i offshore
Renoveringen og levetidsforlængelsen af ’Mærsk Giant’ i Hirtshals er forløbet bedre end planlagt og opgaven er afsluttet 10 dage før tid. Havnen ser gode muligheder for i fremtiden at satse på flere opgaver af samme eller lignende typer inden for offshore branchen.
Så kom Mærsk Giant endelig af sted
Fredag morgen klokken 6.00 gik fire slæbebåde i gang med at hale boreriggen Mærsk Giant ud af havnen i Hirtshals. Renoveringen og opgraderingen var ellers gået så godt, at riggen var færdig ti dage før forventet, men hårdt vejr har holdt den i havn en uge.
Globaliseret søfart i et dansk perspektiv
Kan det stadig betale sig at have en stor og velstående søfartsindustri lokaliseret i Danmark? Dette spørgsmål er det centrale omdrejningspunkt for Henrik Sornn-Friese og Carsten Ørts Hansen i deres nye bog Landlubbers and Seadogs
Flere tankskibe i de danske farvande
Nye risikoberegningen viser, at vi på grund af et øget antal tankskibe der passerer gennem danske farvand, kan vente flere oliespild de kommende år. Forskeren bag beregningerne opfordrer nu til, at overvågningen af de danske farvande udbygges.
Rederiforeningen kritiserer EU-udspil
Danmarks Rederiforening er kritisk overfor det udspil til EU-forordning om sikkerheden i forbindelse med offshore projekter, som Kommissionen er kommet med. Rederiforeningen frygter bl.a., at der kan opstå uklarhed i forhold til det endelige ansvar i tilfælde af uheld.
Maersk Drilling får kontrakt i Cameroun
Maersk Drilling udvider aktiviteterne i Vestafrika med underskrivelse af en kontrakt om jack-up riggen Maersk Endurer med Addax Petroleum ejet af Sinopec. Selskabet er en af verdens største olie-og gasproducenter. Kontraktens varighed er to år, og værdien er omkring 100 millioner US dollar.
Mærsk Oil vil forlænge al-Shaheen aftale
Maersk Oil forhandler med Qatar Petroleum om forlængelse af produktionsdelingsaftalen til år 2030 for oliefeltet, al-Shaheen. Produktionen i Qatar-feltet bør kunne øges til 400.000 tønder om dagen i 2017 fra den nuværende produktion på cirka 300.000 tønder. Det siger industrikilder til Reuters.
Film er hårrejsende realistisk
Direktør i Clipper Group Per Gullestrup, der har hjulpet instruktøren filminstruktøren Tobias Lindholm med at skabe så realistisk en ramme som muligt omkring hans nye film Kapringen, er godt tilfreds med resultatet.
Nye uheld og forsinkelser for RAL
Et nyt mindre uheld har ramt et af Royal Arctic Line’s skibe. Rederiet har nu fire skibe, der er forsinkede. De fleste forsinkelser skyldes grundstødningen af Vega Sagittarius, som er tømt for gods, der først tirsdag delvist blev frigivet, samt indsættelse af et erstatningsskib. Flere rejser er aflyst. sammen.
http://www.maritimedanmark.dk/
ARBEJDSMARKEDSNYHEDER
Rekord mange ryger under fattigdomsgrænsen
Knap en kvart million danskere lever nu i fattigdom, sådan lyder konklusionen i en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Ifølge AE lever næsten en kvart million under OECD's fattigdomsgrænse, som i Danmark svarer til en indkomst på 8788 kroner om måneden for enlige eller 5047 kroner per person for en familie med fire børn. I toppen af listen over de kommuner, hvor der er sket den største stigning i antallet af fattige, ligger Brøndby, Albertslund, Ishøj, København og Høje-Taastrup kommune.
Avisen.dk 24/9 06:42, http://avisen.dk/rekord-mange-ryger-under-fattigdomsgraensen_185941.aspx
Unge rammes af forventningspres
Krisen har fostret en generation af unge, der lever med angsten for at falde ud af arbejdsmarked. Ender man som en fiasko, er det ens egen skyld, mener mange unge. I en stikprøveundersøgelse fra TNS Gallup for Berlingske føler over hver tredje 18-25-årige sig presset til at tage en uddannelse. Knap halvdelen føler, at presset kommer fra samfundet. Samtidig mener 85 procent, at unge har pligt til at tage en uddannelse, og rekordmange søger ind på uddannelserne. At de unge på den måde rammes af et forventningspres skyldes ifølge Johannes Andersen, lektor på Aalborg Universitet, at de unge fastholder de forestillinger, de er vokset op med i 00erne, hvor økonomien i samfundet gav de unge helt andre og gunstigere betingelser for at få succes. Også ad andre veje end ved at tage en uddannelse.
Berlingske.dk 23/9 06:00, http://www.b.dk/nationalt/unge-rammes-af-forventningspres
Krifa-kunder får 3.000 kr. mindre i erstatning
Konflikten omkring Restaurant Vejlegården har trukket fronterne skarpt op mellem 3F og det billige alternativ Krifa. Den Kristelige Fagbevægelses slagtilbud bliver dog mindre favorabelt, når man sammenligner evnen til at hjælpe medlemmer, der er kommet til skade, blevet uberettiget fyret eller snydt på lønsedlen. I 2011 hentede 3F i gennemsnit 5.516 kroner hjem per medlem, mens kunderne hos Krifa måtte nøjes med 2.540 kroner. Altså en forskel på næsten 3.000 kroner per medlem.
Jp.dk, 24/09, 07:11, http://epn.dk/samfund/arbmarked/article4849609.ece
Arbejdsløse rejser længere efter job
En ny undersøgelse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har foretaget i samarbejde med Ugebrevet A4 viser, at ledige bevæger sig stadig længere væk for at finde arbejde. Når en arbejdsløs efter mindst et halvt år på dagpenge får arbejde, så har han eller hun i gennemsnit 25,7 kilometer til arbejde og 25,7 kilometer hjem igen. I 2008, da der var masser af job, var afstanden fra bopæl til arbejde for tidligere arbejdsløse kun 19,6 kilometer i gennemsnit.
Tv2bornholm.dk, 24/09, 07:56, http://www.tv2bornholm.dk/?newsID=66039
BALTIC DRY INDEX
774 (+19) (rekord 20/5-2008 11.793)
Dryships.com, 21/9, http://www.dryships.com/pages/report.asp
AKTIEKURSER - KØBSKURSER
APM A-aktie: 40.940 (+1840)
APM B-aktie:42.880 (+880)
D/S Norden: 159.10 (+2,80)
Torm: 2.82 (+0,03)
DFDS: 288.00 (-1)
Mols-Linien: 17.40 (-0,30)
Børsen, 24/9, http://borsen.dk/kurser/danske_aktier/alle_danske_aktier.html
VALUTAKURSER – når du køber kontanter
100 USD = 589,72 DKK
100 Euro = 758,54 DKK
Danske Bank, 24/9, http://www.danskebank.dk/da-dk/Privat/Daglig-oekonomi/Valuta/Pages/Se-valutakurser.aspx#
Barno/Mohni Joy